Închide

Primăria își face comisie de negociere pentru răscumpărarea școlilor retrocedate

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - oct. 29, 2015 0 256

Colegiul Barițiu plătește o chirie de 825 de euro/lunar pentru o bucată din curtea școlii, retrocedată prin instanță foștilor proprietari. Cu probleme similare se confruntă și ale școli din oraș care au pierdut spații importante, după ce acestea au fost restituite vechilor proprietari. O comisie de negociere formată din consileiri locali și funcționari din executivul primăriei urmează să fie înființată pentru a se ocupa de răscumpărarea clădirilor și terenurilor școlilor din oraș care au fost retrocedate prin instanță foștilor proprietari sau moștenitorilor acestora. Inițiativa aparține consilierilor USL și va fi dezbătură la ședința ordinară a forului local din 4 noiembrie.

În ultimul an, la Consiliul Local s-a discutat de problema spațiilor insuficiente de învățământ pe care le au școlile din Cluj-Napoca, multe dintre acestea funcționând în imobile revendicate, altele în spații deja retrocedate. În plus, consilierii au atras atenția că în ultimii ani comunitatea românească a pierdut teren la capitolul învățământ, mai multe școli fiind nevoite să se mute din centru la periferia orașului, în detrimentul bisericii căreia i s-au retrocedat spațiile din centru. Așa că, unii aleși au recomandat conducerii primăriei să vină cu o strategie în așa fel încât situația să nu se agraveze.

Școlile românești alungate din cetate. Ce propun consilierii locali în cazul școlii Bob

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 4 noiembrie a fost inclus un proiect de hotărâre privind înființarea unei comisii de negociere care să se ocupe de răscumpărarea spațiilor și terenurilor retrocedate folosite de școlile din oraș. Din comisie urmează să facă parte consileirii locali din toate partidele cu reprezentare în forul deliberativ local, dar și directorul economic al primăriei, directorul Direcției de Patrimoniu și șeful Serviciului Juridic.

Inițiativa aparține consilierilor USL și a venit după cereri repetate din partea conducerii Colegiului Barițiu care plătește chirie pentru o bucățică din curtea școlii. Mai precis 287 de mp, retrocedați, folosiți de școală până în 2014, în prezent închiriați de la proprietar, cu 3 euro/mp. Aceștia au fost închiriați pe un an de zile pentru peste 825 de euro, lunar. Mai mult, conducerea liceului s-a arătat îngrijorată că proprietarul va vinde terenului unui beneficiar care a început un proiect imobiliar pe Paul Chinezu nr. 5, în vecinătatea școlii. Așa că a cerut o soluție de la primărie.

Colegiul Anghel Saligny se confruntă cu o situația similară. Un teren de 326 de mp din incinta unității de învățământ a fost restituită unui proprietar privat. La fel și terenul de pe strada Oțelului nr 3 unde funcționează grădinița Căsuța Poveștilor a fost retrocedat către Fundația Caritatea.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu