Închide

Scaunul lui Uioreanu îi bagă în tribunal pe PSD-iști și Liberali

PoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 15, 2014 0 316

Liberalii s-au decis să forețeze intrarea lui Mihai Seplecan la președinția Consiliului Județean, în locul lui Horea Uioreanu care recent a fost arestat pentru luare de mită. Pentru a fi sigur că de această dată inițiativa PNL nu se va mai transforma într-un eșec, președintele organizației clujene, senatorul Marius Nicoară, aplică PSD-ului o reală strategie de război. Numai că această strategie se va încheia la tribunal. Liderul PSD, Remus Lăpușan, a confirmat pentru Actualdecluj.ro că Marius Nicoară va fi acționat în justiție, pentru că a refuzat  să-și exercite obligațiile care-i reveneau din postura de lider al Uniunii Social-Liberale (USL).

PSD-iștii și Liberalii nu mai sunt parteneri de ceva timp, doar că din punct de vedere juridic USL încă produce efecte. Astfel, sentatorul Marius Nicoară s-a gândit să profite de situație, în speranța că protejatul său Mihai Seplecan va putea fi impus la șefia Consiliului Județean fără a mai apărea vreo surpriză, cum s-a întâmplat data trecută când la ședința forului administrativ votul consilierilor le-a dat peste cap tot planul. Concret, Nicoară a omis să semneze actul de atribuire a unui mandat de consilier județean ce revine de drept PSD-ului. Până când Nicoară nu semnează, PSD-ul rămâne cu un scaun neocupat în forul deliberativ al administrației județene, iar acest lucru este în avantajul PNL, având în vedere că un cvorum mai mic îi poate asigura votul necesar lui Seplecan, care să-l propage direct pe scaunul lui Uioreanu.

Președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, susține că Nicoară comite un abuz și că nu-l va ierta niciodată pentru acest comportament. „Pentru ceea ce face acum domnul Nicoară va răspunde în instanță. Colegii mei juriști se ocupă acum de treaba aceasta. Lucrurile, vă asigur, nu vor rămâne așa”, a comentat Lăpușan. Mult mai relaxat, Nicoară  a motivat că nu prea a avut vreme să se ocupe de această problemă pentru că ar fi fost plecat din oraș, dar că va semna, desigur, pentru mandatul consilierului PSD.  „Când voi reveni voi semna, evident, nu este nici o problemă. Sper ca până atunci să-l văd și pe colegul nostru Mihai Seplecan președinte la Consiliul Județean și semnez tot ce trebuie semnat”, a comentat Nicoară.

Liberalii consideră că locul de președinte al administrație județene trebuie să le revină lor, având în vedere că Horea Uioreanu – colegul lor arestat pentru luare de mită – l-a câștigat prin vot uninominal, la ultimele alegeri locale. De cealaltă parte, PSD-iștii sunt de părere că fără sprijinul lor, din poziția de parteneri USL, Uioreanu nu ar fi câștigat nimic. Prin urmare, PSD-iștii fac tot ce este posibil pentru a-l menține pe Ioan Oleleu în poziția de vicepreședinte al Consiliului Județean, bucurându-se și de sprijinul UDMR în sensul acesta.

Liberalii,  ajutați de PDL-iști, au încercat și luna trecută să-l retragă pe Oleleu din funcția de vicepreședinte. Numai că votul din plenul Consiliului Județean le-a cam dat bătaie de cap acestora, pe lângă faptul că Hotărârile Consiliului Județean au fost atacate ulterior de prefect în Contencios – Administrativ. Totuși, PDL a reușit să-l impună pe Horațiu Cătărig, consilier cu atribuții de vicepreședinte, în locul lui Vakar Istvan de la UDMR. Vakar a preluat atribuțiile de președinte, în locul lui Horea Uioreanu. Oleleu a fost retras iar în locul său a fost numit Mihai Seplecan. Acesta din urmă și-a exercitat atribuțiile de vicepreședinte timp de numai câteva zile, până când Hotărârea de numire a sa a fost suspendată de prefect, iar Oleleu a revenit în funcție.

Pentru că aceste decizii ale Consiliului Județean sunt pe rolul Contenciosului-Administrativ, fiind descoperite mai multe aspecte de nelegalitate, planul liberalilor este acela de a cere anularea lor. La următoare ședință de Consiliu se va propune o nouă Hotărâre prin care se va solicita din nou revocarea lui Ioan Oleleu. De asemenea, tot printr-o nouă Hotărâre se va cere ca în locul lui Oleleu să fie numit Mihai Seplecan. Toți PDL-iștii au primit ca sarcină de partid să voteze în favoarea PNL. Având în vedere că PSD-ul are un om lipsă, sunt mari șanse ca liberalii să câștige de această dată.

Numai că liberalii vor avea probleme în momentul în care se va elibera un loc în forul Consiliului Local, iar PSD va aplica aceeași strategie pe care o aplică acum Marius Nicoară la Consiliul Județean. Se speculează că din forul Consiliului Local ar putea să plece un om de la PSD, fie Gabriel Oniga care ar putea fi numit subprefect, fie Ioan Chifor care ar urma să fie numit șef la Direcția de Sport. Dacă pleacă un social-democrat, locul său trebuie să revină unui liberal, cu condiția ca Remus Lăpușan să și vrea să semneze.

DSC_0068

DSC_0059

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare