Închide

Scandalul nominalizărilor UNITER ia amploare, azi juriul justifică de ce l-a nominalizat pe regizorul care a pălmuit o actriță în pauza unui spectacol de la Cluj

Cultură by Actual de Cluj - mart. 22, 2023 0 104

Scandalul nominalizărilor UNITER ia amploare, azi juriul justifică de ce l-a nominalizat pe regizorul care a pălmuit o actriță în pauza unui spectacol de la Cluj, fapt care a determinat sute de persoane să semneze o petiție prin care cer retragerea nominalizării acestuia.

Juriul a precizat azi că nominalizările au avut un singur criteriu – valoarea demersului de creație artistică. ”În intervalul 5 octombrie 2022 – 13 martie 2023, juriul a avut privilegiul de a vedea peste 160 de producții, dar și dificila sarcină de a alege doar trei nume pentru fiecare categorie de nominalizări, lucru realizat cu majoritate de voturi. Procesul de jurizare a fost o dezbatere profesionistă, bazată pe respectul pentru teatru și pentru artiști și în cursul căreia s-au invocat exclusiv argumente artistice”, au arătat membrii juriului. Astfel, adaugă aceștia, Andriy Zholdak a fost nominalizat la categoria cel mai bun regizor ”pe baza unor criterii estetice care vizează poetica sa regizorală”. ”Valoarea spectacolului „Femeia mării“ este subliniată de încă două nominalizări – cea mai bună actriță într-un rol principal și cea mai bună scenografie”, adaugă aceștia.

După comunicarea publică a nominalizărilor au apărut în mediul online semnalări ale abaterilor de comportament din anii trecuți ale regizorului Andriy Zholdak. ”Spectacolul „Femeia mării” a figurat pe lista propunerilor Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, fiind realizat în anul 2022 și menținut în repertoriul curent. De asemenea, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu a propus și el juriului de nominalizări un spectacol regizat de Andriy Zholdak: „Romeo și Julieta”. Până la data publicării nominalizărilor, Andriy Zholdak nu a fost contestat, nu a existat nicio semnalare din partea colectivelor respective, care să împiedice juriul să ia în considerare cele două spectacole”, mai susțin membrii juriului. Astfel, dacă există motive care îl fac incompatibil pe regizorul Andriy Zholdak cu Premiile Uniter, numai teatrul implicat are dreptul să le sesizeze, ”dat fiind că în cazul unor abateri grave, decizia de colaborare aparține producătorului. Subliniem că lista de producții vizionate include numai spectacole asumate de realizatori”.

Prin urmare, juriul nu este abilitat să judece eventualele excese temperamentale ale unui artist sau altul, ci numai să-i evalueze performanțele profesionale, conchid aceștia.

Juriul de nominalizări al Galei Premiilor Uniter e format din Doru Mareș, Maria Miu, Victor Scoradeț, Iris Spiridon și Carmen Stanciu.

Peste 1.500 de persoane au semnat până la ora publicării acestei știri petiția prin care se cere retragerea nominalizării regizorului Andriy Zholdak. Acesta ar fi, conform inițiatorilor petiției, un regizor ”care a comis de nenumărate ori abuzuri psihologice și fizice în timpul repetițiilor sale, punând în pericol sănătatea fizică și psihică a actorilor cu care a lucrat”. ”Anul acesta, care a fost marcat în teatrul românesc de o dezbatere profundă asupra abuzurilor, juriul UNITER nominalizează un regizor care a agresat în fața întregii echipe în seara unei premiere una din actrițele din distribuție. Acest act nu este o supoziție, un zvon și nu face parte din sfera privată, neatacând prezumția de nevinovăție așa cum se pretinde de multe ori în mod absurd în cazurile de abuz. Este un act recunoscut, în care au existat martori care au alertat poliția. La aproape fiecare proiect al acestui regizor același tip de comportament se repetă și el continuă să fie validat de instituțiile teatrale importante din România”.

Aici petiția

Citește și:

Scandalul nominalizărilor la Premiile UNITER ia amploare: Silviu Purcărete se retrage de pe lista nominalizaților, directorul Teatrului Maghiar din Cluj acuză un „activism neobolșevist”, influențat de ideologia „woke” și „cancel culture”, se cere retragerea nominalizării unui regizor care a pălmuit o actriță la Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu