Închide

Scandalul nominalizărilor la Premiile UNITER ia amploare: Silviu Purcărete se retrage de pe lista nominalizaților, directorul Teatrului Maghiar din Cluj acuză un „activism neobolșevist”, influențat de ideologia „woke” și „cancel culture”, se cere retragerea nominalizării unui regizor care a pălmuit o actriță la Cluj

CulturăTop News by Actual de Cluj - mart. 21, 2023 0 337

Regizorul Silviu Purcărete a anunțat că se retrage de pe lista nominalizaților la Premiile UNITER, după ce mai mulți tineri regizori au criticat juriul pentru ignorarea noii generații de artiști la nominalizările pentru categoriile „Cel mai bun spectacol” și „Cea mai bună regie”.

Aceasta în contextul în care, după cum arată hotnews.ro, peste 1.400 de persoane – actori și regizori importanți din România, dar și alți oameni de cultură, jurnaliști sau spectatori – au semnat o petiție în acest sens, în care au cerut totodată retragerea nominalizării la Premiile UNITER a regizorului Andriy Zholdak, acuzat că a lovit o actriță în pauza unui spectacol la Cluj. O reacție cu privire la această petiție a venit și din partea lui Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, care consideră acțiunea „activism neobolșevist, influențat de ideologia „woke” și „cancel culture”, (care) este deosebit de nociv și pune în pericol creațiile artistice de mare valoare”.

În petiția ce a fost adresată Senatului UNITER (Uniunea Teatrală din România), peste 1.400 de persoane au cerut retragerea nominalizării lui Andriy Zholdak din categoria „Cel mai bun regizor”. Zholdak este acuzat că ar fi pălmuit-o pe actrița Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca Eva Imre, în pauza unui spectacol, nemulțumit de felul în care aceasta jucase în prima parte a spectacolului. Colegii actriței au sunat la 112 și au chemat Poliția, însă actrița nu a depus plângere. Regizorul a fost sancționat de către teatru cu 5% din onorariu, după incident.

Inițiatoarea petiției este regizoarea Carmen Lidia Vidu, iar pe lista semnatarilor se găsesc nume mari din teatrul românesc: regizorii Catinca Drăgănescu, Alexandra Badea, Ioana Păun și Eugen Jebeleanu, actorii Mihai Călin, Ada Galeș, Istvan Teglas, Florentina Țilea, Nicoleta Lefter și Emilian Oprea, dar și criticii de teatru Cristina Modreanu, Oana Stoica și Cristina Rusiecki.

Tot pe pagina de Facebook a UNITER a fost postat luni seara și un mesaj din partea lui Tompa Gabor, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, care respinge vehement retragerea nominalizării regizorului Andriy Zholdak. Ce a scris Tompa Gabor:

„Referitor la controversele iscate în jurul nominalizărilor din acest an la Premiile UNITER, consider inacceptabilă ideea retragerii nominalizării lui Andriy Zholdak de către juriu la premiul pentru regie, în urma petiției unui grup activisto-ideologic, bazată pe o narativă mincinoasă, exagerată, deformată și umflată de către presa din România, în contextul spectacolului „Rosmersholm” de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, de la premiera căruia au trecut exact 6 ani! Pe vremea aceea au apărut titluri bombastice și șocante, de gen „actriță bătută de regizorul ucrainean”, care s-au dovedit a fi cu totul neadevărate în urma anchetei și investigării pe care am întreprins-o imediat după eveniment.

Menționez că de atunci spectacolul a luat numeroase premii la festivaluri internaționale, inclusiv Cel Mai Bun Spectacol, Cea Mai Bună Actriță, Cel Mai Bun Decor la Festivalul Național de Teatru, POSZT, de la Pécs, și a fost invitat la Olimpiada de Teatru de la St.Petersburg, precum și la Festivalurile Ibsen de la Oslo și Tokyo. E adevărat că au fost și atunci activiste și activiști, urmași demni ai cenzorilor din epoca comunistă, care au cerut retragerea premiilor și autocritica(!!) juriului. Exact ca în cazul „Proștilor sub clar de lună” regizat de Lucian Pintilie la Teatrul Bulandra în anul 1962, unde în urma directivelor tovarășului Dumitru Popescu „Dumnezeu”, criticii au declarat că „au văzut greșit spectacolul”!!!

Am convingerea că acest tip de activism neobolșevist, influențat de ideologia „woke” și „cancel culture”, este deosebit de nociv și pune în pericol creațiile artistice de mare valoare.

Ca director general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj și, în special, ca președinte al Uniunii Teatrelor din Europa, protestez împotriva unor asemenea demersuri care amestecă ideologii extremiste în judecățile de valoare estetică. Totodată atrag atenția că persecutarea continuă a unui regizor ucrainean de excepție prin repetate presiuni ideologice transmite un mesaj extrem de negativ și poate avea consecințe nefaste în contextul evenimentelor politice tragice din zilele noastre.

Tompa Gabor

20.03.2023”

Citește și:

Spectacol clujean la cel mai important eveniment de teatru din Ungaria, se întoarce cu 3 premii, inclusiv pentru cel mai bun spectacol

Nici un comentariu

Scrie un comentariu