Închide

Titrat regizor clujean primește titlul de Cavaler al Ordinului Artelor la Ambasada Franței

Cultură by Actual de Cluj - mart. 22, 2023 0 163

Cunoscutul regizor de teatru Tompa Gabor, care e și directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj și președintele Uniunii Teatrelor din Europa, primește săptămâna viitoare titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, acordat de Franța la ambasada sa din România.

Ceremonia e programată pentru marțea viitoare, în 28 martie, la sediul Ambasadei Franței din București, unde ambasadoarea Laurence Auer îi va oferi lui Gábor Tompa titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres). ”Titulatura de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres îi va fi acordată cunoscutului regizor pentru „aportul adus culturii franceze de-a lungul carierei”, se menționează în scrisoarea oficială transmisă de Ministrul Culturii din Franța, Rima Abdul-Malak, conform Teatrului Maghiar. ”Prin activitatea susținută în favoarea accesului la cultură ați promovat, în calitate de regizor, un limbaj teatral atent la tendințele actuale franceze, europene și internaționale. Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a dobândit, sub conducerea dumneavoastră, o bună reputație, iar prin Festivalul de Teatru Interferențe, pe care l-ați inițiat, ați dovedit angajamenul în beneficiul cooperării teatrale franco-române și europene”.

Titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor reprezintă un important omagiu adus personalităților care se disting prin creația artistică excepțională în domeniul culturii sau prin contribuția esențială adusă artei și literaturii. Creat în Franța în 1957 și recunoscut ca parte a Ordinului Naţional al Meritului de către Charles de Gaulle în 1965, Ordinul Artelor şi Literelor se acordă personalităţilor culturale franceze, dar este atribuit şi cetăţenilor de alte naţionalităţi pentru contribuţii remarcabile în îmbogăţirea patrimoniului cultural francez și universal. Astfel, printre oamenii de cultură din România care au primit acest Ordin se află Silviu Purcărete, Ion Caramitru, George Banu, Maia Morgenstern, Constantin Chiriac, Ilinca Tomoroveanu, Cristian Mungiu, Ioana Celibidache, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Andrei Pippidi, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu și Ion Marin.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu