Închide

Scandal la primărie pe centrul istoric degradat. Impozitele „+500%” rezistă, proprietarii amenință cu procese

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 20, 2016 0 1241

Proprietarii a peste 50 de clădiri din centrul istoric vor avea de plătit de anul viitor un impozit majorat cu 500%, ca urmare a constatării „stării tehnice de clădire neîngrijită”. Asta după ce în urmă cu un an o bucată din clădirea fostului Conti s-a desprins rănind un trecător, incident care a deschis discuția privind starea în care se află centrul istoric degradat al orașului. Multe alte clădiri lăsate de izbeliște de ani de zile în „zona 0” așteptă în continuare intervenții de „salvare”. Nu sunt bani sau nu a fost timp destul, notificările nu au ajuns în timp util – spun cei care locuiesc în centrul istoric. Timpul lăsat pentru intervenții nu e suficient pentru lucrări de calitate și pentru îndeplinirea procedurilor, spun alții. Proprietarii au avut ca termen finalul lunii noiembrie pentru a obține autorizații de construire sau pentru a efectua reabilitarea. Cei care nu au reușit, au de plătit impozit majorat. Hotărârile care aduc majorarea au fost discutate azi în Consiliul Local, iar acum zeci de proprietari au venit în ședință pentru a protesta – cer păsuire pentru lucrări sau reducerea procentului de majorare, având în vedere că timpul ar fi fost prea scurt pentru a îndeplini aceste obligații, cu tot cu procesul birocratic. Consilul Local a aprobat majorările, invocând legislația în vigoare (codul fiscal) și pericolul pe care îl reprezintă starea de degradare a acestor clădiri. Merită totuși menționat că pentru unele clădiri nu a fost nevoie de Autorizație de Construire pentru începerea șantierelor, iar felul în care s-au monitorizat lucrările nu garantează că intervențiile realizate sunt de calitate. Pericolul „Meșterului Manole”.

La început de decembrie 2015, la Kilometrul 0:

Victimele nepăsării: se prăbuşeşte Conti

Anul se încheie cu câteva cifre pentru centrul istoric: 56 de imobile au obținut deja Autorizații de Construire, 47 au efectuat lucrările de reabilitare și încă 56 se află somate pe ordinea de zi a ședinței de CL de azi în vederea aplicării din Codul Fiscal. Adică pentru majorarea de 500%.

Se poate să fi văzut în ultimele săptămâni schele puse pe clădirile din centrul istoric, lucrări rapide și fațade reînnoite. Fostul președinte al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, Szabolcs Guttmann, atrage atenția asupra problemelor pe care le ridică realizarea unor lucrări fără Autorizații de Construire (neobligatorii în unele cazuri) și lipsa de monitorizare. Guttmann este și cel care deține un contract cu primăria clujeană pentru intervenții de urgență pe clădirile monument din centrul orașului. Amintim că administrația locală face de ani buni eforturi pentru a da o nouă înfățișare centrului istoric al orașului și pentru a porni lucrări de reabilitare a fațadelor clădirilor. Procedura a fost clasificată drept una greoaie, cu mulți pași de bifat, motiv pentru care programul lansat de primărie acum câțiva ani a eșuat. Anul acesta administrația locală a început intervenții pe două paliere: lucrări de urgență la fațadele periculoase pentru trecători și demararea unor lucrări de reabilitare pentru clădirile unde administrația locală e proprietar, sau coproprietar. De asemenea, a anunțat că va apela și la pârghia impozitului pe clădiri mărit de până la 500% în cazul refuzului proprietarilor din clădirile foarte degradate de a le repara, măsură stipulată și în codul fiscal.

„Aș propune ca acest subiect să fie discutat în termeni de strategie și monitorizre. Știm de un an că am intrat într-o problemă serioasă. Vedem că sunt abordări chiar paralele în oraș pentru clădiri vecine, ar fi bine ca măcar în ceasul al 25-lea să se clarifice cum mergem mai departe. Suntem cu 60 de lucrări, monitorizate de experți, unde nu s-au întâmplat deocamdată lucrări, pe de altă parte sunt multe altele care s-au realizat fără Autorizație de Construire și scapă de monitorizări. E necesar să avem un constructor credibil care să preia această problemă. Vedem în oraș zugrăveli, realizate fără înlăturarea cauzei problemelor, așa că la anul putem avea probleme la fel de serioase. Cei care se află în situația unor probleme de litigiu ar trebui să aibă șansa să vină la municipalitate și să ceară intervenții de urgență de calitate. Dacă ne lăsăm vrăjiți de schimbarea de legi care ne lasă să facem lucrări fără autorizații, vom avea un centru istoric valoros fără monitorizare. Trebuie să vedem cum putem lăsa timp pentru cei cu probleme de litigiu să își facă lucrările la un nivel bun, de calitate”, spune Guttmann.

„Sunt diferențe majore la două clădiri vecine. La unele s-a dat cu lavabil. Degeaba faci clădirile în aceeași culoare, dacă ceea ce faci nu e adecvat. Dacă o clădire nu e pe lista monumentelor nu înseamnă că nu are 100 de ani vechime. Dau cu lavabil și pot să fac o „bombă” pentru casă, dacă nu se folosesc produse adecvate. Dacă nu sunt făcute de meseriași. Nu am făcut nimic fără monitorizare, dacă avem numai una care verifică niște culori, fără să știm ce material s-a folosit. Legea se poate aplica așa, fără să fie nevoie de autorizație de construire, dar să nu intrăm în extrema în care îl avem pe „Meșterul Manole” care nu știe ce face. E nevoie de consultanță de specialitate”, a revenit Guttmann.

Viceprimarul Dan Tarcea a menționat că lucrările realizate fără să fie nevoie de autorizație vor intra în monitorizare, iar dacă lucrările sunt de proastă calitate, vor intra în categoria celor cu impozit majorat cu 500%. .

Se aplică prevederile legale, a spus primarul Emil Boc, în repetate rânduri, în fața nemulțumirilor cetățenilor proprietari de clădiri în centru. Derularea și monitorizarea lucrărilor sunt realizate cu implicarea instituțiilor abilitate, a mai susținut acest. „Ne aflăm în situația de a fi obligați să aplicăm ceea ce ne cere codul fiscal. Am trimis somațiile, am prezentat temeiurile legale. Fac excepție de la majorarea impozitării pe clădiri proprietarii ce dețin autorizații și au anunțat începererea lucrărilor. Dacă pe parcursul anului se încep lucrări și se realizează reabilitarea, primăria constată acest lucru, iar pentru anul următor nu se aplică impozitul majorat. Noi nu avem nicio problemă cu niciun proprietar, nu avem cu nimeni nimic, dar legea trebuie aplicată”, a repetat Boc în fața cetățenilor veniți în ședința CL.

„Codul Fiscal prevede că se poate aplica o mărire de până la 500%, nu era obligatoriu să se meargă pe procentul maxim”, a subliniat avocata Anca Badiu, reprezentanta proprietarilor unei clădiri din Piața Unirii. Somațiile au fos expediate în cursul lunii august și s-au solicitat lucrări până în 30 noiembrie.Timpul nu a fost suficient, a mai susținut aceasta. „O perioadă îndelungată clădirea a fost în proprietea statului, timp în care nu s-au realizat măsuri de întreținere”, a completat avocata.

„213 clădiri sunt sub monitorizare, dar nu sunt în stadiu avansat de degradare. Dacă intervine un deces (din cauza unei clădiri degradate) și nu am aplicat prevederile legale e vorba de răspundere juridică și morală”, a replicat primarul.

„Multe imobile erau în procese de retrocedare. Pentru a te atinge de părțile indivize comune ai nevoie de acordul tuturor proprietarilor. Tu nu știi cine sunt proprietarii sau ai printre ei persoane care nu înțeleg ce li se cere. Nu e corect să îi sancționezi pe proprietari pe care nu îi ajuți deloc, nici măcar cu indicii de procedură. E aberant și să mergi la limita maximă de impozitare”, a spus avocata unor proprietari cu impozite majorate.

S-a mai cerut și ca primăria să refațadizeze acolo unde deține suprafețe din clădire, banii de la ceilalți proprietari urmând să fie recuperați ulterior. „Am alocat 4 milioane de euro pentru șase clădiri, bugetul nu e nelimitat, primăria nu își permite să investească în locul proprietarilor”, a răspuns Boc. „Unde primăria are cote părți, primăria are obligația să suporte cotele părți, noi facem asta, dacă inițiați procedura. Obligația intervențiilor e a celor ce au 51%. Unde are primăria 51% din clădire, primăria a făcut demersuri”, a intervenit și Tarcea.

Proprietarii s-au plâns în continuare: lucrările necesare impun costuri mari, unii dintre proprietari se află în imposibilitatea de a contribui, e nevoie de mai mult timp pentru a se face lucrările.

Un caz mai special este cel al unei proprietare din Piața Unirii 27, care a făcut deja investiții pentru propietățile sale, dar are de plătit impozit majorat, în condițiile în care clădirea în ansamblu nu respectă criteriile necesare pentru a fi scutită de majorare. „Sunt fiică de părinți istorici, am copilărit pe șantiere arheologice. Sunt coproprietar de clădire monument istoric de gradul 0, care face parte din circuitul turistic al Clujului. Am două apartamente din 20 și am renovat, am consolidat, am restaurat o treime din acest monument istoric, am fațadizat mai mult decât cota indiviză. Prin furcile caudine trecem din punctul de vedere al autorizării. Am făcut aceste lucrări, dar imobilul nu îmi aparține în totalitate. Eu, care am renovat și am făcut cea mai frumoasă curte din centrul istoric, sunt pusă în aceeași oală cu cei ce nu au avut posibilitatea să facă lucrări sau care au fost indolenți. Atunci când se face renovare, nu se poate face oricum. Eu am făcut tot ce a fost necesar pentru conservarea proprietății”, a spus Andreea Sârbu. Aceasta s-a plâns și de activitatea Comisiei de Monumente. La pachet cu felicitările pentru investițiile făcute de proprietară, primarul a conchis însă: „legea nu ne ajută să vă ajutăm”, a răspuns Boc.

Unii dintre proprietari au promis că vor ataca hotărârile de consiliu. Vehemenți au fost și proprietarii de pe Iuliu Maniu nr. 40. Aceștia, reprezentați de avocata Sorana Mureșan, s-au apărat că sunt nedreptățiți, mai ales că n-au primit somațiile și au luat cunoștință de acestea abia în 7 octombrie, dată de la care era absolut imposibil să se obțină o autorizație de construire, mai ales că imobilul este monument istoric.

„Legea cere să adoptați câte o hotărâre de Consiliul Local pentru majorarea impozitului în cazul fiecărei clădiri în parte. Formal o faceți, dar nu analizați fiecare situație în parte. Trebuie să verificați în acte că somația a fost comunicată doar în 7 octombrie. Vă încălcați propriul regulament. E împobil de atunci până astăzi să se obțină autorizație pentru un imobil monument. O lună și trei săptămâni e prea puțin pt a obține o autorizație care să ne exonereze de impozitul mărit. Nu e o obligație a Consiliul Local să mărească impozitul și nici nu stabilește legea să se meargă pe cota maximă”, a subliniat Sorana Mureșan.

Aceasta i-a cuzat pe consilieri și pe primar că mint proprietarii. Ba l-a și ironizat pe edil. În replică, primarul Emil Boc a intrat într-o polemică cu aceasta, dar a și demonstrat că primăria are acte justificatoare care arată că proprietarii de pe Iuliu Maniu au refuzat să primească somațiile expediate de primărie încă din luna august.

 

Timpul lăsat pentru intervenții nu e suficient pentru lucrări de calitate și pentru îndeplinirea etapelor de procedură, spun proprietarii de la Eroilor nr. 1. „Am început demersurile, nu ne batem joc, încercăm să facem treaba ca lumea și suntem sancționați. Primăria are proprietăți aici”, a spus un proprietar.

„Unora dintre proprietari li s-a comunicat că e suficient să se demareze acțiuni. Decât să plătim mii de euro (impozite), se putea prefera o cârpeală. Unora dintre proprietari li s-a spus că nu e nevoie de autorizație de construire, chiar dacă imobilul e monument istoric. Conștienți că ne putem trezi cu dosare penale fiindcă intervenim pe monumente fără autorizație, am fost prinși într-un șantaj: ce preferi – dosar penal sau impozit majorat? Unii s-au grăbit să facă lucrări, chiar dacă era înghețat afară; au făcut tencuieli care probabil vor pușca în curând. Înnebunești cu proprietarii, unii refuză să își dea acordul. Se pune în pericol siguranța cetățenilor pentru unele clădiri, dar nu putem face intervenții fără acordul tuturor proprietarilor. E imposibil”, a spus reprezentanta Transilvania Management, cu proprietăți pe Eroilor.

Consilierii locali au făcut și o scurtă pauză și au căutat somația invocată de cei de la Transilvania Management. N-au găsit-o. Așa că, primarul Emil Boc, a propus retragerea apartamentului deținut de respectiva societate de la supraimpozitare. S-au mai scos ap. 15, din imobilul de pe Eroilor nr. 1, la fel, primăria neputând să facă dovada că acesta a fost somat.

Chiar în timpul discuțiilor, primarul Emil Boc l-a penalizat pe consilierul ALDE, Adrian Mureșan după ce acesta a încercat să intervină în favoarea oamenilor și să spună că poliția locală și funcționarii primăriei i-au dezinformat pe oameni, chiar și pe el, fiind proprietarul unui imobil degradat de pe strada Horea.

În cât se face un astfel de proiect? A fost întrebat arhitectul Szabolcs Guttmann, prezent la ședință. „Într-adevăr, a fost o invazie de telefoane (de la cei care aveau nevoie de servicii de proiectare), după o pauză lungă. Am așteptat 26 de ani. Lucrurile nu erau până acum condiționate de avizare specializată, de ștampile de expert, de specialist. Pentru intervenții de urgență ar trebui proceduri simplificate. Dar înlesnirile dau nașterele la alte discuții. Ne dor și pe noi ochii că unii au interpretat aceste măsuri că dăm cu bidineaua și am scăpat de o problemă. E clar că e o problemă. Trebuie făcută piață pentru acest lucru, e obigatorie monitorizarea”, a subliniat arhitectul.

Primarul Emil Boc a ținut să sublinieze că nici el, nici viceprimarul Dan Tarcea, nici consilierii de la masa de ședințe nu are nimic cu niciun proprietar, doar că, de 10 ani primăria a umblat cu jumătăți de măsuri și, astăzi, în 2016 centrul istoric pune în pericol oamenii și arată deplorabil. De aceea, primăria și-a asumat să supraimpoziteze proprietarii.

La finalul discuțiilor, unii dintre proprietari au amenințat că vor ataca în instanță decizia Consiliul Local. Ba mai mult, câțiva dintre ei și-au notat pe agende, după ce s-au informat asupta lor, numele consilierilor din opoziție care au mai intervenit contra supraimpozitării în ședința forului deliberativ local.

Subiectul e în discuție de aproape patru ore.

 

 Text: Kristina REȘTEA, Luminița SILEA

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu