Închide

Raport final la un an de la accident aerian când avion cu 116 pasageri aterizează în câmp, la Cluj: ce a cauzat accidentul

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 21, 2016 0 463

La aproape un an de la incidentul aviatic din Cluj în care un avion a ieșit de pe pista de aterizare, apare și raportul oficial al autorităților – care, cum era de așteptat, împarte vina pentru incident: erori de pilotaj, probleme de comunicare, dar și deficiențe în deszăpezirea pistei.
Centrul de Analiză pentru Siguranța Aviației Civile a publicat aseară un raport de 77 de pagini privind incidentul aviatic din Cluj din 7 ianurie, când un avion BlueAir Boeing 737 cu 116 pasageri la bord a aterizat la aproape zece metri în afara pistei.
Raportul publicat aseară arată că niciunul dintre piloții aeronavei nu aterizase iarna pe noua pistă a aeroportului și deci nu erau familiarizați cu particularitățile acesteia. Raportul subliniază și că viteza la aterizare era mai mare decât cea recomandată – 259 km/h față de 239 km/h, nu s-a menținut o presiune constantă pe frâne iar redresarea dinaintea aterizării s-a făcut mai devreme decât e recomandat de către producătorul avionului.

Concluzia – cauza producerii evenimentului, clasificat ca incident grav, constă în efectuarea unui zbor de filare prelungit, urmat de luarea contactului cu pista la o distanță de aproximativ 700 m, măsurată de la pragul pistei 25 a aeroportului.

Totuși, cauze favorizante ale accidentului sunt însă mai multe: direcția vântului, redresarea aeronavei la 14 metri, mai sus față de cea recomandată de Boeing, pista acoperită în proporție de 51-100% cu zăpadă umedă, „posibil cu o grosime de aproximativ 1 cm”, repere vizuale insuficiente, și respectiv acționarea pedalelor sistemului de frânare cu o presiune inconstantă.

Citește raportul integral:

Raport Final 2016.01.07 Incident Grav YR-BAS by actualdecluj on Scribd

Citește și:

Un avion Blue Air a ratat aterizarea pe pista Aeroportului din Cluj

Ce spun oficialii aeroportului Cluj, după ce ieri un avion a ieşit de pe pistă

Cum a ieșit avionul de pe pista de la Cluj. Variantele ROMATSA și Blue Air

Dosar penal după ce avionul BlueAir a ratat aterizarea

Nici un comentariu

Scrie un comentariu