Închide

Scandal, din nou, privind lacul toxic de levigat din Cluj. Președintele Tișe amenință Ministrul Mediului și comisarii de la Gardă

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 18, 2017 0 606

Președintele Consiliul Județean din Cluj, Alin Tișe, amenință că va formula și el plângeri penale împotriva Ministrului Mediului și a comisarilor de la Gardă, după ce vineri cei de la Mediu au anunțat că au făcut sesizare penală privind modul în care instituția condusă de el a gestionat situația depozitării deșeurilor din județ. Tișe o amenință direct pe Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ministrul Mediului, și o acuză a a instigat Garda de Mediu împotriva autorităților admistrative din Cluj. El o face și incompetentă.

Amintim că în zona gropii de gunoi de la Pata Rât din Cluj (lângă care se depozitează și acum deșeuri în depozitul temporar deschis de Primăria Cluj prin Regia Autonomă a Domeniului Public) s-a format un loc toxic de levigat. Acesta afetează cursurile de apă din zonă și a generat alunecări de teren în zona centurii de ocolire a Clujului, Vâlcele Apahida.

Sursa foto: Garda de Mediu

Detalii: VIDEO Clujul are un nou lac. Unul toxic. Cum arată el din aer

E oficial: deșeurile de la Pata Rât bagă Clujul sub stare de urgență

Astăzi, președintele forului județean, Alin Țișe, a spus că „problemele de la Pata Rât există de 70 de ani, iar acum Consiliul Județean Cluj încearcă să închidă definitiv și să ecologizeze această rampă”. Potrivit lui Tișe, instituția pe care o conduce a luat toate măsurile dispuse prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, iar Ministrul Mediului nu a ințeles acest lucru din pricina incompetenței, instigând Garda de Mediu împotriva autorităților din Cluj.

 

„Unele măsuri au fost imediate iar altele, stabilite cu termene, precum 2 octombrie 2017, sunt în implementare. Garda Națională de Mediu a efectuat un control în data de 31.08.2017 când a stabilit, de asemenea, măsuri de implementat (cu termen!!!) pe care Consiliul Județean Cluj le-a respectat întocmai.Surpriza a fost că în data de 14.09.2017, Ministrul Mediului, incompetenta Graţiela Leocadia Gavrilescu, a instigat Garda de Mediu să anuleze termenele și măsurile propuse de această instituție și să aplice în mod abuziv alte sancțiuni. Asta, în loc să se implice activ în rezolvarea problemei care este a României, nu doar a Clujului. Asta, în condițiile în care, în țară, există rampe neconforme în procedură de infrigement și ministrul incompetent nu e preocupat de ele. Rampa de la Pata Rât este 90 % închisă și spre finalizare. Abuzul făcut de incompetenta ministră care a instigat și a făcut presiuni asupra comisarilor Gărzii de Mediu (amenințându-i cu destituirea) nu poate rămâne fără consecințe. Consiliul Județean Cluj va formula plângere penală împotriva Ministrului Mediului și a comisarilor Gărzii de Mediu”, a anunțat Tișe.

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu au înaintat o sesizare penală, au anunțat în 15 septembrie reprezentanții instituției, după ce Consiliul Județean nu a respectat, în opinia lor, legislaţia de mediu în cazul depozitului de deşeuri de la Pata Rât și a lacului toxic de levigat care s-a format în zonă. În 2017, Consiliul Județean a fost amendat cu 150.000 de lei.

Detalii: Garda de Mediu: sesizare penală în cazul deşeurilor toxice de la Pata Rât

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare