Sase ofertanți pentru renovarea energetică a școlii Constantin Brancuși din Cluj/Lucrările vor dura un an de zile și vor aduce și trei puncte pentru încărcarea vehiculelor electrice
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 27, 2023 0 462
Șase oferte a primit Primăria la licitația pentru Renovarea energetică ”ȘCOALA GIMNAZIALĂ CONSTANTIN BRÂNCUȘI”, str. Horticultorilor nr.1, municipiul Cluj-Napoca, contract de peste 17,5 milioane lei, asumat de municipalitatea pe un proiect cu finanțae din fonduri nerabursabile, în Planul Național de Redresare și Reziliență (valul renovării). Au depus firme aflate deja în contract cu municipalitatea.
Potrivit contractului, lucrările urmează să dureze un an de zile și, la finalul lor, vor aduce și 3 puncte pentru încărcare mașinilor electice la această școală din Cluj-Napoca.
La licitația Primăriei Cluj pentru renovarea anegetică a școlii Constantin Brancuși (două corpuri de clădire, o sală de sport, edificate în anii 1070-1980) au depus oferte: Nord Conforest, Romtehnic Construct, Kronos Life Construct, Axial Construct Invest și asocierile TCI Constructor General – Das Engineering Grup și Marc Edil Thermo-Dynamic Serv.
Nord Conforest are deja contracte în execuție cu Primăria Cluj, la fel și TCI Contractor General sau Axial Constructi Invest. Kronos Life Construct este o firmă din Târgu Mureș care lucrează cu administrația locală și județeană din localitate. Potrivit SEAP, firma apare în perioada 2019-2023 cu 24 de contracte publice de peste 148 de milioane de lei. Marc Edil Thermo gestiona, în 2020, peste 13 șantiere de construcții din Cluj. Romtehnic Construct din Negrești, Oaș are o serie de contarcte încheiate recent cu Agenția Judeteană de Plăți și Inspecție Socială Cluj și a lucrat și cu Primăria Cluj-Napoca pe contracte de renovare energetică a blocurilor de locuințe, contracte extrem de criticate în ședințele de Consiliul Local din Cluj.
Licitația este în faza de evaluare a ofertelor. Școala va fi echipată și cu 3 posturi de încărcare rapidă dublu pentru autovehicule, de câte 22KW, în cadrul acestui contract de renovare.
Lucrările trebuie terminate până la finalul anului 2025, potrivit exigențelor din PNRR.
La finalul proiectului se estimează o scădere a emisiilro de dioxid de carbon între 60-70 % ca urmare a lucrărilor de renovare care se vor face.
„Toate intervențiile propuse au ținut cont de faptul că această clădire trebuie să ofere utilizatorilor condiții corespunzătoare pentru buna funcționare a acesteia. S-au propus spatii corespunzătoare care sa asigure o buna desfășurare a procesului educațional, atât din punct de vedere funcțional dar și la nivel de echipare și dotare, estetică și performanță. Modificarile au fost realizate in scopul respectarii normativelor in vigoare pentru scoli, cu prevederi ce se aplica si in cazul unor interventii ce includ renovari sau reparatii. Se urmareste asigurarea sigurantei in exploatare pentru aceasta categorie de constructii, precum si securitatea in caz de incendiu, stabilitatea structurala, asigurarea accesibilitatii pentru persoanele cu dizabilitati motorii. În prezent, confortul termic a scolii este mult redus și necesită revizuire : tâmplăria exterioară din PVC, precum si termosistemul insuficient si ineficient. Scoala necesita modernizarea și creșterea eficienței energetice în general fundamentată pe considerente de reducere a costurilor legate de utilități, dar consecința trebuie să fie în primul rând creșterea funcționalității și a confortului în clădiri, inclusiv prin atingerea unui nivel cât mai ridicat de performanță energetică (noțiunea clădiri cu consum energetic aproape egal cu zero nZEB), precum și pentru respectarea legislației, normelor și normativelor în vigoare, păstrând și chiar punând în valoare aspectul arhitectural și de încadrare armonioasă în peisajul construit.
Principalul rezultat preconizat ca urmare a promovării investițiilor în clădirile publice îl constituie creşterea confortului (prin creșterea calității aerului interior, încălzire adaptată în sezonul rece, răcire în sezonul cald, iluminat interior conform standardelor), reducerea consumului de energie primară și subsecvent, reducerea consumului de energie primară, precum și reducerea emisiilor de CO2”, arată Primăria în caietul de sarcini.
Școala Brâncuși din Cluj-Napoca este frecventată de 697 elevi, dintre care 421 elevi în învăţământul primar şi 276 elevi în învăţământul gimnazial potrivit site-ului oficial.
Vezi și:
sursă foto: www.scoalaa-constantin-brancusi.ro