Închide

Primăria pregătește renovări și modernizări energetice în școlile și grădinițele din Cluj-Napoca de peste 90 de milioane de euro/Jumătate din sumă este asigurată din fonduri europene/Emil Boc: Moment istoric pentru Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 16, 2023 1 401

Consiliul local a aprobat mai multe proiecte și studii de fezabilitate pentru renovarea energetică a unor școli și grădinițe din Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc a arătat în Consiliul Local că este vorba despre o investiție de peste 95 de milioane de euro pe care administrația și-a propus-o, prin accesarea de fonduri în cadrul PNRR, pentru a moderniza și renova 32 de unități de învățământ din oraș, în următorii 3 ani. Oficialul a mai spus că este vorba despre un moment istoric înregistrat în oraș, odată cu această inițiativă, având în vedere că municipalitatea și-a asumat să contribuie de la bugetul local cu 45 de milioane de euro pentru a susține respectivele lucrări, ceea ce va crea constrângeri asupra bugetului de investiții până în 2026.

În 16 mai, primarul Emil Boc a revenit și a spus că este vorba despre 89 de milioane de euro, din care 45 de milioane de euro sunt asigurați de la bugetul lcoal, pentru proiecte de renovări energetice în 32 de unități de învățământ din Cluj-Napoca – școli, creșe, grădinițe.
„În ședința Consiliului local de luni, 15 mai, au fost aprobate 25 proiecte de hotărâre privind renovarea energetică a unităților de învățământ din municipiul Cluj-Napoca. Pe lângă acestea, la începutul anului au fost aprobate alte 7 proiecte de hotărâre privind eficientizarea din punct de vedere energetic a clădirilor publice. Valoarea totală a investițiilor cu fonduri europene în aceste școli, creșe și grădinițe se ridică la 89 milioane euro, din care 45 milioane euro sunt asigurați de la bugetul local. Prin aceste proiecte se intervine prin renovări și modernizări ale clădirilor, care cuprind refațadizări, refacerea interioarelor, montarea de instalații interioare noi eficiente energetic, interconectate printr-un sistem de control centralizat. Procesul de eficientizare energetică a clădirilor implică economia de resurse primare și reducerea emisiilor poluante din mediul înconjurător.
Finanțarea investiției se va realiza prin alocări de sume în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, componenta C5 – Valul renovării, fondul de la bugetul local și alte surse. Acest program se adaugă la investițiile prin care am construit echivalentul a 6 școli cu 25 clase fiecare în ultimii 10 ani. În plus, am demarat investițiile pentru construcția unei școli gimnaziale și a unui liceu în cartierul Borhanci”, a scris primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook.
În ședința de Consiliu Local din 15 mai, Emil Boc a arătat că prin valul renovării din PNRR, se finanțează nerambursabil un cost de 480 de euro/mp pentru lucrările care vizează reabilitatea unităților de învățământ, restul costurilor, până la 700-800 de metru pătrat, în funcție de complexitatea fiecări dintre lucrări urmând să fie asigurate din bugetul local. Primarul a menționat că în următorii 3 ani administrația va face un efor financiar de excepție care o va pune în situația de a fi atentă la felul în care va prioritiza investițiile din oraș, însă că investiția în educație metită și va transforma Clujul într-o citadelă educațională, fiind vorba despre una pe termen lung.

 

Pe lista proiectelor de renovare energetică sunt, potrivit primarului:

1. Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, Corp C2, Corp C9
2. Colegiul Tehnic De Comunicații „Augustin Maior” – Clădirea C2
3. Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” – Clădire C1
4. Grădinița Lizuca, Creșa Prâslea Cel Voinic
5. Grădinița Cu Program Prelungit Mica Sirena, Cresa Clopoțica
6. Creșa Veronica
7. Renovare Energetică Liceul Tehnologic „Alexandru Borza” C1 Scoala, C2-Cămin, C3-Cantina, C4-Atelier
8. Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” Corp C1 Școala
9. Grădinița Cu Program Prelungit Micul Prinț
10. Liceul De Informatica „Tiberiu Popoviciu”, Grădinița Cu PP Zâna Zorilor Structura 2
11. Scoala Gimnaziala „Iuliu Hațieganu” Corp C2 Sala sport
12. Cresa Martinel, Grădinița Poienița
13. Liceul „Eugen Pora”
14. Gradinita Academia Piticilor
15. Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Corp C1 Cămin
16. Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, Corp C1 Și Corp C2
17. Liceul De Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” Clădirea C2
18. Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” Corp C1 Cămin
19. Școala „Octavian Goga”
20. Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” C3 Ateliere
21. Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu”, Corp C2 Cantina
22. Grădinița Dumbrăvioara, Cresa Scufița Roșie
23. Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Corp C3 Sala De Sport
24. Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazar” C1 – Școală, C2 – Cantină, C3 – Sală Sport, C4 – Ct+Spălătorie
25. Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”
26. Școala Gimnazială Constantin Brâncuși C1 clădirea școlii + C2 clădirea sălii de sport
27. Grădinița Cu Program Prelungit Licurici
28. Renovare Energetică Școala Gimnazială Liviu Rebreanu
29. Grădinița Degețica
30. Liceul Onisifor Ghibu – Clădirea C2
31. Grădinița cu Program Prelungit Dumbrava Minunată
32. Școala Gimnazială „Ioan Bob”, clădirea C1

Un comentariu

Scrie un comentariu