Închide

SAPE, fabrică de sinecuri, responsabilă de eșecul Tarnița – Lăpuștești / Cine este cel care a completat peste 150 de declarații de avere – interese și deține mai multe funcții în același timp

Economie by Actual de Cluj - ian. 10, 2024 1 208

Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești, „proiectul de suflet” al ministrului energiei Sebastian Burduja, a suferit, săptămâna trecută, un eșec, prin anularea licitației pentru un nou studiu de fezabilitate, însă nimeni nu a fost tras la răspundere pentru asta. Potrivit informațiilor HotNews.ro, documentația pentru licitație a fost dezastruoasă, motiv pentru care cei 15 posibili ofertanți au avut peste 70 de cereri de clarificări. Licitația a fost lansată Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE SA, companie deținută de Ministerul Energiei, condusă de o persoană care a avut și are atât de multe funcții la stat încât a fost nevoit să completeze peste 150 de declarații de avere și de interese, în 15 ani, arată hotnews.ro.

Licitația a fost lansată Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE SA, companie deținută de Ministerul Energiei și fabrică de sinecuri, cu activitate neclară, condusă de o persoană care deține și a deținut atât de multe funcții la stat încât a fost nevoit să completeze peste 150 de declarații de avere și interes, în 15 ani, potrivit datelor de pe portalul Integritate.eu.

Șeful Directoratului SAPE SA este Nicolae Bogdan Codruț Stănescu, care deține această funcție din august 2019, aflându-se la al doilea mandat. Despre acesta, HotNews.ro a scris în iulie 2016 că avea la activ peste 25 de funcții la stat, dintre care opt chiar în acel moment, preferate fiind cele de membru în consilii de administrație ale companiilor energetice. De altfel, atunci era Șeful Direcției Generale Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului în Energie.

Una dintre funcții era și de consilier al unui viceguvernator BNR, Bogdan Olteanu. Deși acesta nu mai este, în prezent, viceguvernator, Stănescu a rămas în continuare în BNR, pe funcția de consilier de strategie, cu o indemnizație secretizată. La fel de secretizat este și salariul pe care îl primește ca director al SAPE SA.

 

Potrivit datelor disponibile, SAPE, o companie deținută de Ministerul Energiei, cu 42 de angajați în 2022, s-a înființat în 2014 și are ca principal obiect de activitate producția de energie electrică.

De fapt, este doar o entitate care deține pachete minoritare la alte companii, precum PPC, fostul Enel. Când italienii de la Enel au decis să vândă afacerea din România grecilor de la PPC, ar fi putut să facă același lucru și SAPE. Însă, a refuzat să valorifice participațiile sale, motivând că ar avea nevoie de câștigurile din dividende și pentru ocuparea unor posturi la nivel de management, potrivit unui răspuns transmis la solicitarea HotNews.ro. SAPE deține câte 10% din capitalul social de la E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia și 37% la Enel Energie.

SAPE mai deține pachete minoritare la E-Distribuție Banat (24,8%) și E-Distribuție Dobrogea (24,9%).

A mai deținut falimentara Hidro-Tarnița, compania de proiect pentru Tarnița-Lăpuștești, 20% la Fondul de Investiții Gazah-Român și 67% la Titan Power.

Din aceste acțiuni, SAPE transferă, anual, sume sub formă de dividende, către bugetul statului. În 2017, a avut pe mână 401 milioane de euro, bani câștigați de stat în urma unui litigiu cu ENEL. Sumele variază de la an la an, în funcție de valoarea dividenelor. De exemplu, în 2022, profitul net a fost de doar 4,7 milioane lei.

Gestionat de SAPE, proiectul Tarnița – Lăpuștești nu reușește să capete contur. Compania de proiect Hidro Tarnița a fost dizolvată la începutul lunii iulie, anul trecut, pentru că nu a produs nimic în 10 ani de existență, în afară de sinercuri, nu putea fi finanțată în niciun fel și nu a fost găsit niciun investitor pentru construirea Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuştești, potrivit unui răspuns către HotNews.ro al Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), în calitate de acționar majoritar.

Un comentariu

Scrie un comentariu