Închide

Medic de familie din Cluj amendat de CAS cu 1.200 de euro pentru eliberarea unui concediu medical de îngrijire a unui copil bolnav pentru că n-au fost bune hârtiile. ” În aceste condiții, nici un medic de familie nu va mai elibera concediu medical”

SănătateTop News by Actual de Cluj - apr. 18, 2024 13 37129

Sanctiune de 6000 lei pentru un medic de familie pentru eliberarea unui concediu medical de îngrijire a unui copil bolnav.

Situația a fost făcută publică în această după-masă de președintele asociației medicilor de familie din Cluj, Emiliana Costiug. Aceasta a publicat o fotografie cu procesul-verbal de amendă și a precizat că motivul amenzii e faptul că adeverința eliberată de angajator este neconformă. ”Nu pentru că actul medical nu a fost corect, nu pentru asistența medicală nepotrivită acordată copilului. Nu! Pentru hârtii neconforme!”, a răbufnit aceasta. ”În ce țară trăim??? Cum am ajuns ca medicul sa fie transformat în funcționar ce verifică adeverințe, cupoane, scrisori medicale??? Ca apoi să fie sancționat cu sume astronomice… Înțelegeți acum de ce pleacă tinerii medici?”.

Procesul-verbal e datat ieri de către Casa de Asigurări de Sănătate Cluj și urmează unui control din 2 aprilie la cabinetul de medicină de familie Dr. Butanu Claudia din Florești. Reacția doctoriței amendate: ”Atenție părinți care solicitați concediu medical când este bolnav copilul. Vă prezentați la cabinet cu adeverință anexa 7 de la ambii părinți, sau declarație notarială dacă unul nu lucrează. Milă mi de tine dar mie mi se rupe inima…la propriu!”. ”Sancțiune de 6000 lei pentru recomandarea unui concediu medical de îngrijire copil bolnav???? În aceste condiții, nici un medic de familie nu va mai elibera concediu medical…Să rămâneți sănătoși, aveți grijă de copii să nu se îmbolnăvească! Cam asta e statul român”, a comentat Costiug.

13 comentarii

 1. Cum se face k autoritățile care controleaza, pline de persoane incompetente, care n au muncit in viata lor, ci doar au controlat, pot sa abuzeze in asa hal un medic, un inginer, in dispensare, fabrici, etc ? Adica tot aia care muncesc sunt pur si simplu abuzati de ,,organe de control,” niste putori piloase!!! Cu salarii de nu ti vine sa crezi!
  In vremea lui Ceaușescu nu puteai sa controlezi pe altii daca nu aveai in spate ani de munca in producție.

  • Revoltator ,mai ales in conditiile in care asa zisa fapta nu a fost savirsita de catre medicul de familie , nu el a intocmit un formular gresit , ci angajatorul si in conditiile in care nu s-a produs niciun prejudiciu in urma eliberarii acelor concedii medicale .In astfel de conditii sa vi tu CJAS cu o amenda de 6000 de lei , adica echivalentul a 150 de consultatii platite de catre CJAS unui medic de familie cu gradul de medic primar, repet ptr o fapta ,greseala pe care nu medicul l-a comis si o greseala care nu a produs niciun prejudiciu nimanui.

 2. Asta cu , piloșii foarte adevărat….Întrebare?
  De ce a-ți șters numele ,,așa zisilor ,competenților care au fost în control””””

  • Pai trebuie adunati bani la buget ! Sau de unde sa plateasca salarii astronomice directorilor si functionarilor ?! Daca pana acuma sistemul nostru de sanatate era in moarte clinica si am sperat ca-l resusciteaza sa-si revina , a intrat deja in moarte biologica ! Aleluia ! Nici cu post si rugaciuni nu-si mai revine !

  • 🤦😡🙉 Horror…. Câți incompetenți avem!!! Lăsați sa vedem și numele…. Revoltător… Pentru medici, profesori…etc. care vor sa fie lăsați în pace sa și facă treaba. ..

 3. Ticăloșenie ministerială.Doctorilor plecați mă băieți că în țara nu este dorit numa putorile ticăloși neamurile politice incompetenți corupți…..și toți de tipul ăsta.Pacat de cei ce muncesc cinstit !!!!!

 4. Certificatul de concediu medical poate fi eliberat de către medicul de familie sau de un medic de altă specialitate strict pe baza unei adeverinţe de salariat. Această adeverinţă de salariat, ce se eliberează de către angajator, indică atât faptul că salariatul a efectuat stagiul minim de cotizare – de şase luni în ultimele 12 luni anterioare acordării concediului medical, cât şi numărul de zile de concediu medical luate în ultimele 12 luni.În afară de situaţiile în care concediul medical este eliberat pentru urgenţe medico-chirurgicale, boli infectocontagioase din grupa A, carantină sau izolare, tuberculoză, neoplazii sau SIDA emiterea certificatului de concediu se face obligatoriu pe baza unei adeverinţe de salariat pe care o primeşte medicul emitent din partea pacientului, potrivit OUG nr. 158/2005.

 5. Incredibil in ce situatie am ajuns in Romania… Spitale murdare, fara conditii de ingrijire umana a unui pacient… Concediu medical indifferent cat de bolnav esti tu sau copilul ti-e si frica sa iti iei ca te taxeaza la salariu sau pe medicul de familie il inoportuneaza prin controale abuzive… Important e sa isi incaseze bugetarii si cei cu pensiile speciale banutii…ca nu conteaza ca DREPTURILE omului sunt incalcate sistematic la restul populatiei…

 6. Da, în mare majoritate, funcționarii de stat ajung pe baza unor de pile, din 8 ore, dacă lucrează jumătate, au salarii astronomice, din buzunarul nostru și sunt de o incompetenta crasa. Ce sa mai spun de aroganta… vorbesc urat și te repezesc. Eu am fost la Casa de Pensii Cluj sa obțin o informație legata de pensionare anticipata. De la un ghișeu mi-a spus un lucru, de la alt ghișeu exact contrariul. M-am planificat în audienta la o șefa. Când am ajuns la ea, avea o stiva imensa de acte pe birou (cred ca sub forma de camuflaj, ca să nu se vadă ca nu muncește) de-abia ii vedeam capul. Actele erau la distanta considerabila de ea, ea nu avea niciun act în mana și nu lucra nimic, era cu telefonul mobil în mana. Am întrebat-o ce nelămurire aveam, habar nu avea. A sunat-o pe o colega de-a ei care era în concediu, nici cu ea nu s-a lămurit și a spus sa mai aștept doua săptămâni, pana ii vine colega din concediu (care era o simpla funcționarea, nu șefa) și sa o întreb pe ea. Asta după ce făcusem deja trei drumuri la Casa de Pensii. Iar întrebarea era f simpla. Am întrebat dacă se considera vechime, dacă am contract cu Casa de Pensii din 2004 și plătesc cotizație de atunci. Nu a știut să-mi răspundă la întrebarea asta. Ăștia toți ar trebui zburați afara, sunt o clica de incompetenți, care te țin pe la uși, în timp ce ei rad și se distrează, plătiți din buzunarul nostru, care taie frunze la câini.

Scrie un comentariu