Închide

Arhitectul-șef al județului despre urbanismul din Aiton, o comună de lângă Cluj: “ Exemplele bune continuă să apară și cred că vor duce la păstrarea unui sat frumos prin integrarea noilor construcții în specificul zonei”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - apr. 18, 2024 1 2917

O casă (cu demisol, parter și mansardă) propusă în comuna Aiton pe o parcelă de circa 1500 de metri pătrați a primit aprecieri la ședința online de urbanism din 17 aprilie. E și modernă dar respectă și specificul local. Arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, a ținut să arate că deja s-a creat o cultură a construirii în comuna Aiton în acord cu specificul local.

Locuința propusă în Aiton (proiect Plan Urbanistic de Detaliu) care a fost dată ca exemplu de arhitectură care respectă specificul rural a fost proiectată de biroul Arhi Plus Concept (proiectant de specialitate) și de ZAZ Archstudio (proiectant general). Casa va avea demisol, parte și mansardă și urmează să se edifice pe o parcelă de 1500 de metri pătrați (200 mp, curți construcții și 1300 mp, teren arabil), în apropiere de centrul comunei, cu acces din drumul comunal. Construcția are dimensiuni relativ mici și aduce cu tipicul caselor construite urmând să fie amplasată cu latura scurtă la drum, conform tipologiei existente. Beneficiarii acestei investiții sunt soții Mihaela și Honoriu Vălean, din Cluj-Napoca

Față în față cu proiectul și planșele simulate cu viitoarea casă, specialiștii din comisia de urbanism s-au arătat foarte încântați.


„Chiar arată foarte frumos casa aceasta. Mult succes pe mai departe!”, a arătat arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță. La fel, arhitectul Vlad Negru, membru în Comisia tehnică de urbanism, a lăudat proiectul care a și fost avizat.

Arhitectul șef al județului a ținut să felucite public proiectanții și să dea construcția ca exemplu de “așa da” pentru felul în care trebuie să arate o locuință modernă care respectă specificul local.

“Comuna Aiton beneficiază din 2018 de un nou regulament local de urbanism. Un regulament care conține reguli detaliate privind amplasarea pe parcelă, volumetria și arhitectura construcțiilor, scopul fiind de a se încuraja o arhitectură de calitate adaptată contextului rural. Și … Exemplele bune continua să apară și cred că vor duce la o pastrarea unui sat frumos prin integrarea noilor construcții în specificul zonei. Cu ajutorul breslei, comunității și administrației locale se poate să ajungem să avem localități cu o arhitectură frumoasă! Felicitări colegilor arhitecți, arh. Cecilia Stupar Neagu, arh. Alex Zaharia, arh. Alexandra Zaharia, autorii proiectului, dar și beneficiarilor! Cred cu tărie că împreună vom reuși să creionăm o cultură a construirii în rural! Așa DA!”, a arătat  Claudiu Salanță.

„Creaţia arhitecturală este menită să organizeze funcţional şi estetic spaţiul construit, având obligaţia de a-l insera armonios în mediul înconjurător, în respectul peisajelor naturale şi al patrimoniului imobiliar”, reiterează arhitectul-șef al județului care recomandă tuturor proiectanții să consulte ghidurile de arhitectură pentru încadrarea în specificul rural, elaborate sub egida Ordinului Arhitecților.

Ghidurile pot fi consultate, accesând link-ul de mai jos:
https://client.fisiere.ro/client/publiclink.aspx?id=duQIyVV30n

 

 

Un comentariu

  1. Acoperiș în două ape e în „specificul zonei”? Români au acoperișuri în patru ape. Oricine poate vedea la Muzeul Satului.
    Un arhitect scria undeva că o casă românească e legată de raportul de aur. (cv țăran e în batjocură; așa i-au numit străinii ce locuiau doar în orașe pe români)

Scrie un comentariu

Articole similare