Închide

S-au speriat investitorii de fostul "Nokia Village"? Client de 5 milioane de euro s-a răzgândit și nu mai face fabrică la Jucu

EconomieRecomandarea redacției by Kristina Reştea - feb. 10, 2015 0 886

 

Parcul industrial Tetarom III începe anul fără vecini noi pentru Bosch și De‘Longhi. Mai mult (de fapt “mai puțin”), unul dintre posibilii clienți desăre care se vorbea anul trecut, care își rezervase teren anunțând o investiție de 5 milioane de euro în fostul „Nokia Village”, a renunțat la proiect și, deocamdată, și-a închiriat hală în altă parte. Asta după ce încă cel puțin doi alți posibili investitori anunțați s-au retras înainte să apuce să își concretizeze planurile: un producător de cozonaci și o companie din logistică se anunțaseră și nu au mai ajuns la Jucu. Posibila veste bună: mai vin în vizită și se interesează de locație alte companii și potențiali clienți.

Parcul industrial de 154 ha, devenit celebru cu venirea Nokia și apoi încă o dată, cu plecarea Nokia, e acum la un grad de ocupare de aproximativ 62% acoperit prin contracte, potrivit conducerii Tetarom, procent similar cu cel înregistrat înainte de ultima inaugurare-VIP: centrul nemților de la Bosch, deschis oficial în mai anul trecut. Pentru primăvara anului trecut, înainte de inaugurarea Bosch, administratorii parcului preconizau semnarea unui nou contract pentru o altă “bucată” din Tetarom III. Societatea austriacă Framag, activă în domenii legate de echipamente industriale şi inginerie mecanică, urma să preia un teren de 4,4 ha pentru o fabrică. Decizia de investiţie fusese luată, iar conducerea Tetarom se pregătea de semnatea contractului cu societatea care urma să aducă o investiție de peste 5 milioane de euro. Deocamdată însă, Framag nu mai vine la Jucu. „Cei de la Framag au luat o hală la CUG, probabil nu au mai fost dispuși deocamdată să facă o investiție de la 0, așa că au închiriat o hală, o iau mai ușor, cu câțiva angajați. Deși la început, când au venit, păreau foarte hotărâți”, spune Viorel Găvrea, directorul Tetarom. Austriecii au înregistrată în Cluj o societate, Framag Mechatronic, din octombrie 2014, cu sediu pe Bulevardul Muncii.

„Tot vin reprezentanți de companii, se uită, dar s-au mai dus în alte părți. Au mai fost în vizită niște investitori nemți, care erau interesați de un proiect la Cluj, apoi au plecat la Dej. Ei, asta este! Important e că au rămas la Cluj. Dar au început să vină companii interesate de spații. Dată fiind situația la nivel global, nu mai sunt marii investitori (cu bugete de zeci de milioane de euro, n.red.), dar sunt companii cam de nivelul celor de la Framag, cu aproximativ 5 milioane de euro pentru investiții. Sperăm să se și concretizeze în contracte vizitele”, menționează Găvrea.

Cel mai important eveniment public pentru parcul industrial de la Jucu a fost marcat în mai anul trecut, când nemții de la Bosch și-au inaugurat unitatea din Tetarom. Bosch a investit iniţial suma de 77 de milioane de euro la Cluj, potrivit datelor anunţate de companie, iar noul centru de cercetare şi producţie ocupă o suprafaţă totală de circa 38.000 de mp. Ceilalți investitori importanți din Tetarom III sunt italienii de la De’Longhi, care au preluat în vecinătate fostele hale Nokia pentru producţia de expresoare de cafea de uz casnic şi au început activitatea în 2013. Compania a mai realizat de asemenea o nouă fabrică, în vecinătate.

Citește și

Cum a fost Ziua Bosch la Jucu

 

Cea mai grea lovitură pentru funcţionarea celui de-al treilea parc industrial de sub umbrela Consiliului Judeţean a fost închiderea fabricii Nokia, anunţată în 2011, dar administratorii Tetarom mai au de umplut şi alte goluri. Producătorul de cozonaci Battistero a fost anunţat iniţial ca investitor, dar nu a ajuns încă în lista de ocupanţi ai parcului industrial, iar Mader Logistik urma să realizeze un centru de logistică în vecinătatea investitorilor de la Jucu, pe un teren de 8 ha, dar a renunţat la Jucu înainte să se instaleze, în condiţiile în care o altă companie din domeniul logistic a început operaţiunile aici. Lista actuală de clienți ai Tetarom III cuprinde opt companii:DeLonghi, Robert Bosch, Transcarpatica, Karl Heinz Dietrich International Exped SRL, Imperial SRL, Holzart SRL, Star Storage SA și Contrast Import Export SRL. Parcul industrial Tetarom I (Tăietura Turcului) este ocupat, iar în aceste luni se lucrează la extinderea infrastructurii de aici. De asemenea, americanii de la Emerson s-au extins în Tetarom II, în Bulevardul Muncii, iar în lucru se mai află și un al patrulea Tetarom, la Feleacu.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.