Închide

S-au deschis înscrierile în cel mai amplu program dedicat industriei cinematografice din România, la TIFF

Cultură by Mihai Prodan - apr. 29, 2021 0 64

S-au deschis înscrierile în cel mai amplu program dedicat industriei cinematografice din România, cu înscrieri din toată Europa de Est, la festivalul de film Transilvania de la Cluj.

E vorba de programul Transilvania Pitch Stop (TPS), cel mai amplu program dedicat industriei, ajuns la a opta ediție și unde deschiderea înscrierilor, pentru ediția din acest an, a fost anunțată azi. Platforma de coproducții e dedicată proiectelor semnate de cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din România, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Rusia, Republica Moldova, Grecia, Turcia și Georgia. Înscrierile rămân deschise până în 3 iunie.
”În cadrul platformei de co-producții TPS, juriul va selecta până la zece proiecte în dezvoltare ale unor cineaști aflați la debut sau la al doilea lungmetraj. Programul va include prezentarea proiectelor în fața potențialilor parteneri și finanțatori, între 29 și 31 iulie, întâlniri individuale și discuții aplicate pe proiecte”, arată organizatorii festivalului de film de la Cluj.

Sunt eligibile co-producțiile europene, ”concepute astfel de la bun început, atât din punct de vedere artistic, cât și financiar, dar nu în mod obligatoriu”, după cum precizează aceștia, căci proiectele se pot afla în diferite stadii de dezvoltare, ”dar un prim draft de scenariu trebuie să fie disponibil în cazul unei selecții”. Totodată, cel puțin 20% din bugetul filmului trebuie să fie asigurat deja. Limba oficială a programului este engleza.

Până acum, de la lansarea programului în 2014, peste 70 de proiecte au fost selectate în cadrul Transilvania Pitch Stop, printre care și propunerea Greciei pentru Oscarul de anul trecut, producția ”Apples”, în regia lui Christos Nikou.

Proiectele selectate vor fi anunțate în 15 iunie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.