Închide

S-a ținut de cuvânt: vom avea o piață centrală pietonală – „dodoloață”

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - aug. 28, 2015 0 1353

Piața Unirii din centrul Clujului va fi reamenajată iar suprafața pietonală va fi extinsă și pe latura de vest. Se va reamenaja carosabilul și trotuarele, se vor face plantări și locuri de stat pentru public. Administrația locală a scos la licitație lucrările de amenajare pentru peste 9,9 milioane lei, licitația având ca dată de deschidere a ofertelor ziua de 8 septembrie.
Oficialii primăriei au anunțat anul acesta că intenționează să mai făcă un pas înspre extinderea zonei pietonale din centrul orașului. Și anume, reamenajarea laturii de vest a pieței, așa cum a fost propus încă de acum șase ani prin proiectul Planwerk care a câștigat un concurs de soluții pentru pietonalizarea Eroilor-Piața Unirii, în 2005. Din acest proiect, administrația clujeană a reușit să pună în operă doar semipietonalizarea Eroilor și amenajarea zonei centrale a pieței Unirii. Decizia de anul acesta a primăriei vine după ce, în 2014, înaite de organizarea Zilelor Maghiare care au avut scenă în Unirii, au tras un strat proaspăt de asfalt pentru a împrospăta zona. Inițiativa a fost criticată de societatea civilă.
Administrația s-a ținut de cuvânt. În 21 august a lansat licitația de lucrări pentru continuarea proiectului de pietonalizare. Contractul a fost estimat la peste 9,9 milioane lei, iar criteriul de adjudecare este prețul cel mai scăzut. Licitația are ca termen pentru deschiderea ofertelor data de 8 septembrie.
Pentru continuarea proiectului de pietonalizare din Piața Unirii, primăria a contractat serviciile biroului de proiectare Planwerk care s-a ocupat de adaptarea proiectului din 2005. Arhitectul Eugen Pănescu din cadrul biroului explica pentru Actualdecluj.ro că s-a păstrat ideea inițială de a folosi diferența de nivel între trotuar și piață pentru amenajarea de terase și locuri de stat pentru public. De asemenea, copacii din piață vor fi triați și se vor face plantări, latura de vest va deveni pietonală, iar celalte laturi vor fi amenajate, atât la nivelul carosabilului cât și a trotuarelor.
Potrivit proiectului, se vor planta în Piața Unirii 33 de arbori noi și se vor menține 7 dintre copacii existenți. Vor apărea 14 noi arbori pe vest, 14 pe est, 3 vor fi păstrați pe sud, 3 pe nord și unul mare în parcare. “Vor fi păstrați 7 din 39 arbori existenți. Deci la număratoarea finală, situația e asemănătoare, însă calitatea e foarte diferită. O parte dintre copacii „existenti” azi sunt de fapt doar trunchiuri, cu coroana maltratată, sau înlolcuiți pe parcurs cu alții noi cu diametru nesemnificativ. Deci eu zic ca va fi mai bine. Arborii noi vor fi tei”, menționa arhitectul.
sursa foto: Planwerk

Nici un comentariu

Scrie un comentariu