Închide

S-a redeschis Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca/Obiectivul a fost închis 6 ani pentru lucrări de renovare/Biletul de intrare costă 30 de lei pentru adulți

ActualitateAdministrațieCultură by Actual de Cluj - ian. 15, 2024 0 1280

Muzeul Farmaciei își redeschide porțile, după ce clădirea în care funcționează în centrul Clujului, casa Hintz (retrocedată în 2008 fostului proprietar) a intrat în proces de modernizre în 2018. Pe perioada lucrărilor, muzeul a fost închis.

De Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie, de la ora 17.00, muzul se redeschide publicului.  Programul normal de vizitare va fi de marți până duminică între orele 10-18, cu ultima intrare la ora 17,30. Costul biletului este de 30 de lei pentru adulți și 7,5 lei pentru elevi și studenți.

UPDATE: Publicul a stat la coadă să viziteze muzeul în ziua deschiderii:

Acum, Muzeul Farmaciei oferă  ghiduri audio gratuite în limbile română și engleză, broșuri informative în 3 limbi, dar și ghidaj specializat al unui muzeograf. Muzeul Farmaciei este parte a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Muzeul Farmaciei este situat la intersecția între Piața Unirii și strada Ferdinand și funcționează în casa Hintz, imobil monument. În Casa Hintz din centrul Clujul s-a deschis, în anul 1573, prima farmacie publică din Cluj, și aici a funcționat, din 1954, Muzeul Farmaciei – inițial sub administrarea Facultății de Medicină și Farmacie, apoi, din 1964, a Muzeului de Istorie.  Farmacia Hintz a fost naționalizată în 1949 de către comuniști, iar în 2013 a fost retrocedată familie. În perioada 2018-2023, la inițiativa unicului proprietar actual, Dr. Gyorgy Hintz (proprietar care trăiește în Germania), clădirea a intrat într-un amplu proces de renovare. Proiectul de reabilitare aparține biroul Planwerk. Deja, într-o parte din clădire s-a deschis Librăria Cărturești, la finalul anului trecut.

Muzeul Farmaciei funcționează în 312 metri pătrați și plătește chirie lunară proprietarului de circa 5000 de euro.

În 2023,  s-au finalizat și recepționat lucrările de modernizare  făcute după un proiect Planwerk și executate de Weberbau. În timpul lucrărilor, prin grija proprietarului, a fost restaurată pictură barocă din vechea officina – sala în care se vindeau medicamentele, a fost dezvelită pictura din Camera Materialis (spațiul de depozitare a materiilor prime utilizate în farmacie), a fost extins subsolul prin deschiderea sălii de sub colțul clădirii (umplută cu ocazia decupării colțului clădirii pentru realizarea pasajului pietonal, la finalul anilor 1950) și a căilor de acces zidite anterior.

Colecția de Istorie a Farmaciei a trecut printr-un proces de rebranding și ocupă patru camere la parter, adică spațiile vechii farmacii (pierzând sala mare dinspre Str. Ferdinand, unde funcțonează deja librăria Cărturești, deschisă la finalul lui 2023) și întreg subsolul (7 camere), în total 312 de metri pătrați. Potrivit anunțurilor făcute deja de Muzeul de Istorie, colecția Muzeului Farmaciei a fost înbogățită cu peste 1.000 de exponate, ajungând la 7000 de piese. Numeroase bunuri de patrimoniu din colecție au fost curățate, conservate și restaurate în acest timp, inclusiv dulapul farmaceutic masiv din vechea farmacie Hintz, panourile pictate de la farmacia lui Gyula (Iuliu) Orient din Štítnik, numeroase recipiente farmaceutice, o veche casă de marcat, aparatura medicală, în special piese care nu fuseseră expuse din lipsă de spațiu, precum patul de consultații folosit de Dr. Iuliu Hațieganu și alte bunuri din donația dr. Pompiliu Manea. Planul arhitectural pentru muzeu a fost realizat de arhitect Xenia Furu, în colaborare cu gestionar colecție dr. Ana-Maria Gruia.

vezi și:

Se redeschide Muzeul Farmaciei din centrul Clujului/E sub tutela Muzeului de Istorie și funcționează în prima farmacie din oraș, Casa Hinz, renovată după lucrări încheiate în 2023

(directorul Muzeul de Istorie, Felix Marcu și proprietarul Casei Hintz, Gyorgy Hintz)/Foto: Agerpres și Cluj24.ro

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu