Închide

Se redeschide Muzeul Farmaciei din centrul Clujului/E sub tutela Muzeului de Istorie și funcționează în prima farmacie din oraș, Casa Hinz, renovată după lucrări încheiate în 2023

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 02, 2024 0 289

Inaugurarea Muzeului Farmaciei va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, de la ora 17:00, în inima orașului Cluj-Napoca. Muzeul se află în casa Hintz, monument istotic, recent restaurată. Deja, în imobil s-a deschis o librărie, vecină cu muzeul.

„Muzeul Farmaciei, un tezaur al istoriei medicale și farmaceutice, își redeschide porțile după o perioadă de renovare și extindere. Această oază de cunoaștere adăpostește peste 7000 de obiecte autentice, care spun povestea evoluției farmaciei și medicinei în Transilvania. Vă vom ghida prin galerii unde veți putea admira aparatură medicală veche și artefacte prețioase, ce reflectă atitudinea față de sănătate și boală de-a lungul secolelor. Locația noastră, Casa Hintz, cu decoruri farmaceutice unice din secolul XVIII, reprezintă spațiul ideal pentru a explora acest segment fascinant al istoriei. Vă vom purta prin officina, sala unde se vindeau produsele, camera materialis, laboratorul și alte spații care reconstituie atmosfera unei farmacii tradiționale. Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm și să sărbătorim împreună acest moment important din istoria muzeului și a orașului nostru”, a anunțat Muzeul de Istorie al Transilvaniei.

Muzeul Farmaciei a fost închis mulți ani. În Casa Hintz din centrul Clujul s-a deschis, în anul 1573, prima farmacie publică din Cluj, și aici a funcționat, din 1954, Muzeul Farmaciei – inițial sub administrarea Facultății de Medicină și Farmacie, apoi, din 1964, a Muzeului de Istorie.  Farmacia Hintz a fost naționalizată în 1949 de către comuniști, iar în 2013 a fost retrocedată familie. În perioada 2018-2023, la inițiativa unicului proprietar actual, Dr. Georg Hintz (proprietar care trăiește în Germania), clădirea a intrat într-un amplu proces de renovare.

Anul acesta s-au finalizat și recepționat lucrările făcute după un proiect Planwerk și executate de Weberbau. În timpul lucrărilor, prin grija proprietarului, a fost restaurată pictură barocă din vechea officina – sala în care se vindeau medicamentele, a fost dezvelită pictura din Camera Materialis (spațiul de depozitare a materiilor prime utilizate în farmacie), a fost extins subsolul prin deschiderea sălii de sub colțul clădirii (umplută cu ocazia decupării colțului clădirii pentru realizarea pasajului pietonal, la finalul anilor 1950) și a căilor de acces zidite anterior.

Colecția de Istorie a Farmaciei a trecut printr-un proces de rebranding și ocupă patru camere la parter, adică spațiile vechii farmacii (pierzând sala mare dinspre Str. Ferdinand, unde funcțonează deja librăria Cărturești, deschisă la finalul lui 2023) și întreg subsolul (7 camere), în total 312 de metri pătrați. Potrivit anunțurilor făcute deja de Muzeul de Istorie, colecția Muzeului Farmaciei a fost înbogățită cu peste 1.000 de exponate. Numeroase bunuri de patrimoniu din colecție au fost curățate, conservate și restaurate în acest timp, inclusiv dulapul farmaceutic masiv din vechea farmacie Hintz, panourile pictate de la farmacia lui Gyula (Iuliu) Orient din Štítnik, numeroase recipiente farmaceutice, o veche casă de marcat, aparatura medicală, în special piese care nu fuseseră expuse din lipsă de spațiu, precum masa de operații a Dr. Iuliu Hațieganu și alte bunuri din donația dr. Pompiliu Manea. Planul arhitectural pentru muzeu a fost realizat de arhitect Xenia Furu, în colaborare cu gestionar colecție dr. Ana-Maria Gruia.

 

muzeul farmaciei lucrari (10)

muzeul farmaciei lucrari (9)

 

muzeul farmaciei lucrari (5)

muzeul farmaciei lucrari (4)

muzeul farmaciei lucrari (3)

(imagini din luna martier când s-au recepționat lucrările de restaurare a Casei Hintz)

„Anterior la subsolul, parterul și mezaninul imobilului retrocedat urmașului familei Hintz funcționau spații de expoziție ale Muzeului Farmaciei. La etaj erau, de asemenea, spații de birouri și locuințe, iar acoperișul era neutilizat. Prin mixajul funțional se propune alocarea funcțiunilor cu caractere diferite, dar complementare ca spații: Muzeul Farmaciei ca element identitar și libraria la nivelul parterului și al subsolului; și birouri la nivelul etajului, al mansardei și al supantei. Corpul C2 va fi, în etapa următoare, un café-bár amenajat pe cele două niveluri. În urma studiilor și a diagnozei, elementele parazitare, spontane și incoerente au fost înlăturate făcând posibilă concretizarea proiectului. Intervențiile sunt într-un continuu dialog cu monumentul istoric, iar prin transparența și claritatea volumetrică se detașează de acesta, fiind lizibile și ancorând clădirea în contemporan. Toate intervențiile au funcția de elemente de organizare funcțională a spațiilor, tratând cu respect structura, materialitatea și funționalitatea elementelor existente ale monumentului de arhitectură. Mai mult, soluţiile proiectate în întregul ansamblu constituie intervenții minimale, reversibile care nu afectează structura istorică și acordă o atenţie sporită asupra compatibilităţii materialelor și a punerii lor în operă. Accesibilizarea întregului ansamblu se face prin introducerea a două scări de acces: scara între parter și subsol unde nu a existat o bolta istorică, aceasta fiind distrusă anterior, și scara pornind din zona etajului, care face legătura cu nivelul mansardei și al supantei, aceasta fiind inserată între fermele șarpantei originale”, au sintetizat proiectanții de la Planwerk transformarea și activarea Casei Hintz.

vezi și:

Se redeschide Muzeul Farmaciei, după ce a fost închis 5 ani

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare