România cumpără rachete Patriot de 4 miliarde de euro, legea trece prin Parlament ca prin brânză, un clujean e singurul care votează împotrivă
PoliticaTop News by Actual de Cluj - nov. 21, 2017 0 835
Vot pe bandă rulantă într-un contract de miliarde de euro, în Parlament: achiziționarea rachetelor Patriot a fost votată de parlamentari în bloc, cu o singură excepție, un clujean.
Proiectul de lege pentru achiziția de rachete Patriot, estimată la nu mai puțin de patru miliarde de euro plus TVA, a fost adoptat azi de Camera Deputaților, forul decizional, după ce ieri a fost adoptat și în Senat. Și ieri, votul a fost aproape unanim: 108 voturi „pentru” și doar unul „împotrivă”, al senatoarei PSD Gabriela Creţu.
Următorul pas – promulgarea legii de către președintele Klaus Iohannis. Azi, un singur parlamentar a făcut notă discordantă, un clujean.
Graba cu care e votat acest proiect de lege e justificată prin faptul că în 1 decembrie ar trebui semnat contractul, iar până la jumătatea lunii să fie plătit deja avansul de aproape un miliard de dolari.
Legea a fost adoptată cu 279 voturi „pentru”, o abținere și un vot „împotrivă”. Acest din urmă vot aparține clujeanului Adrian Dohotaru, fost membru USR. A venit și explicația: membrii NATO s-au angajat să aloce 2% din produsul intern brut pentru apărare, dar trei sferturi nu-l respectă oricum. „Faptul că România a anunțat că va aloca 2% din PIB, anual, pentru înzestrare, adică aproximativ 3 miliarde de euro, ne pune pe harta mondială a investițiilor în domeniul apărării, ceea ce este ciudat din partea unui stat care are al doilea cel mai mare nivel de sărăcie din Uniunea Europeană, după Bulgaria, cu aproape 40% din populație care e săracă sau în risc de excluziune socială”, susține Dohotaru, care adaugă că alte domenii, ca sănătatea sau educația, sunt subfinanțate. „În cazul Educației, avem art. 8 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 care prevede acordarea a minim 6% din PIB pentru educație, ceea ce nu s-a întâmplat în niciun an până acum. Apărarea este un domeniu important, dar nu e mai relevant decât Sănătatea, de exemplu, care e subfinanțată cronic și din cauza căreia avem cea mai înaltă mortalitate infantilă din Uniunea Europeană”, susține Dohotaru.
În plus, adaugă acesta, contractul nu respectă legislația privind offset-ul. „Contractele de offset însoțesc un contract de achiziții în domeniul militar și presupun întoarcerea unui procent semnificativ din valoarea achiziției în economia românească sub formă de exporturi, investiții, transfer de tehnologie, contracte de mentenanță, etc. Potrivit legii, contractele de offset trebuie să se încheie pentru o valoare echivalentă cu 80% din valoarea contractului de achiziție. În lipsa unui contract de tip offset, impactul acestei achiziții asupra bugetului va fi devastator negativ. În varianta actuală a legii, adoptată azi, România a ratat oportunitatea de a crea mii de locuri de muncă nu doar în industria apărării, ci și în cea civilă, în industrii cu tehnologii avansate care să rețină în țară specialiști de înaltă calificare”, susține el. Alte țări au negociat mai bine, de exemplu Polonia a negociat ca jumătate din bani să se întoarcă în economia locală, susține el.