Închide

RMN cardiac la Cluj din primăvara anului viitor, de 1 milion de euro, primul din județ

SănătateTop News by Mihai Prodan - nov. 25, 2019 0 1124

Clujul va avea un RMN pentru inimă, în valoare de un milion de euro, într-un proiect cu finanțare norvegiană lansat astăzi. E primul de acest gen din județ și ar urma să devină funcțional în primăvara anului viitor.

Proiectul are o valoare totală de 2,5 milioane de euro și e derulat de cinci instituții, între care trei spitale din România – din Timișoara, Oradea și Cluj, acesta din urmă e Institutul Inimii ”Nicolae Stăncioiu”. ”E dispozitivul cel mai sensibil care ne poate ajuta morfologic și funcțional”, spune managerul spitalului din Cluj, Florin Crișan.

Proiectul, cu valoare totală de 2,5 milioane de euro, urmărește crearea unei baze de date cu pacienții bolnavi de inimă pentru a vedea de ce România e țara din Europa cu cea mai mare mortalitate cardiovasculară. ”Știm cu toții că suntem din păcate lideri în mortalitatea cardiovasculară. Vrem să facem un registru să vedem de ce e mai mare la noi decât în alte părți, să obținem niște date”, spune managerul de proiect Adrian Iancu. Cea mai importantă parte a acestui proiect e întocmirea unui registru al pacienților cardiaci, o bază de date electronică în care datele sunt introduse de spitalele din Oradea, Timișoara și Cluj-Napoca iar Iancu spune că doar numărul pacienților nou consultați în următorii doi ani ar urma să ajungă la peste 4.000.  RMN-ul cardiac e standardul în industrie, dar în acest moment în centrul medical Cluj nu există niciun aparat de acest gen, doar ecografe, care, spune Iancu, ”au niște limite, în vreme ce RMN-ul caracterizează țesutul inimii, vede ce e în interiorul pereților inimii; nu există la ora aceasta un alt instrument care să atingă aceste performanțe”.

Programul în valoare totală de 2,5 milioane de euro include și dotarea cu trei inimii artificiale, numite ”impela devices”, ”e o mică inimă artificială care în condiții acute ne permite să redresăm pacientul hemodinamic, să revascularizăm bolnavii în condiție critică de șoc cardiogen”, mai arată Iancu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare