Închide

VIDEO Larissa din Spania. Cine e tânăra care a cântat „Acasă-i România” într-o secție de vot din Diaspora. „Poți avea oricâți bani fiindcă n-ai Crăciun, n-ai Paște, n-ai sărbători și familia aproape, e îngrozitor! Oare ce-o face mama?”

ActualitateSocialTop News by Catalin Suciu - nov. 25, 2019 0 1355

Duminică, 22 noiembrie, o tânără din România intră în secția de vot numărul 706 din Logrono, din nordul Spaniei.

Își ia buletinul în mână, îl ține strâns și-l arată tuturor. La final, când dă să iasă din secția de votare, le spune celor din secție că vrea să cânte. Cântă „Acasă-i România!”. Dintr-un hol, soțul său Victor o filmează, după care postează imaginile pe facebook, fără ca ea să știe.  „-Ce Dumnezeu ai făcut, eu le-am cântat românilor de aici?”, îi spune femeia.

Postarea pusă de Victor se propagă în nemărginitul facebook. Cântăreața necunoscută din Logrono e văzută de peste 2,2 milioane de români. Televiziunile preiau imaginile, la fel ca și alte sute de site-uri de știri. Titlurile curg: „Românca ce a impresionat un popor” sau „Cine este femeia care a cântat într-o secție de vot din Spania”.  Tot pe facebook, Rareș Bogdan, noua figură emblematică a Partidului Național Liberal, și însărcinat cu „votul din Diaspora”, țipă: „INCREDIBIL ce a făcut această româncă din Valencia!”. Ulterior renunță la Valencia.

Românca se numește Larissa Elena Cotorogea, s-a născut în Slatina și stă de doi ani în Spania, unde nu se poate acomoda. Am stat de vorbă cu ea.  Are 32 de ani și e ospătar. Soțul ei e vopsitor industrial. El e plecat de 15 ani din România. Ea e plecată de doi ani.

„Mie mi-e foarte dor de România, eu nu pot trăi între străini. O fac, dar cu inima strânsă. Soțul meu e aici de mult timp, dar ne vom întoarce acasă în curând”, spune Larissa.

„Ce ți-a venit să cânți în secția de votare?, o întrebăm.

„Așa am simțit eu nevoia. De dorul de părinți, de dorul de țară. Am fost, am votat pentru o țară mai bună și când să plec am zis să le cânt celor de acolo ceva de România. E melodia mea preferată. Nu e plăcut să nu ai familia aproape.  Eu am mai fost în Spania, nu m-am acomodat, nu mă pot acomoda. Sigur, îl am pe soțul meu aproape, dar el lucrează, eu lucrez, prieteni mai puțini. El lucrează, vine uneori după zile întregi. Ce facem? Eu sunt ospătar. Am lucrat ani de zile în România pe 12 milioane, atâta luam.

Apoi m-am operat de o apendicită banală în România. Am făcut complicații peste complicații. Spuneau doctorii că am nu știu ce chisturi. Am făcut analize peste analize la București la la Cluj. M-am operat iar, dar mă simțeam foarte rău. De trei ori m-au operat în România.  Victor mi-a zis să vin în Spania să vedem ce zic și doctorii de aici. Ei bine, s-a constatat că am fost operată  degeaba, căci nu aveam nimic. M-au speriat acasă. În Spania m-au linișitit, dar vedeți dumneavoastră, vine reversul. Reversul înseamnă plecatul aceasta între străini. Câștig bani mai mulți? Normal. Dar poți avea oricâți bani, fiindcă dorul de casă nu se poate cântări. Ești mereu cu gândul la părinți, la bunici, la tot. Ce-o face mama, e bine? Ce-o face tata, e bine? Poți avea orice. Eu sufăr în fiecare zi. Aici pleci la muncă, muncești, te întorci, dormi și-o iei de la capăt. Nu ai prieteni. Nu e la fel, nu se compară.  Nu simți Crăciunul, Paștele,  nu simți nimic fiindcă toată lumea ta e acasă. Sunt mulți români în Spania. Unii se rup și pleacă de sărbători. Eu nu pot acum, de exemplu. Soțul meu e liber, eu nu sunt, eu trebuie să muncesc de Crăciun. Sunt un robot care lucrează. Suntem niște roboți care lucrează. Cel mai devreme vom ajunge în august, atunci am liber și eu. Ultima săptămână înainte de plecare trece mereu cel mai greu. Am calendarul, tai zilele cu carioca. Cât mai e? Uite, mai sunt trei zile. Mai tai una, apoi încă una. Vine vremea și-am plecat. Când plec spre casă îmi crește inima.

Eu când am venit în Spania nu știam nici limba. Acum, auzindu-mă după acest cântec, părinții  mi-au zis : <<Haideți acasă!>>Venim!, le-am spus, dar nu putem acum. În august. Cât mai este?! Îți spun acum.. Stai să iau calendarul..”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.
  • Articole similare