Închide

RJ revine în fruntea galeriei Universității Cluj: „Vom fi din nou puternici!”

SportTop News by Catalin Suciu - apr. 25, 2019 3 5911

UCG-ul, adică brigada Ultra Curva Groapa din galeria Universității Cluj, tocmai s-a desființat. Fanii Petrolului au luat steagul UCG, iar în lumea ultras asta înseamnă automat desființarea. Brigada fusese înființată de Mircea Cenan, alias RJ, lider care s-a retras în urmă cu 5 ani.

Acum e pe cale să revină. Nu în fruntea UCG, ci în fruntea tuturor.

Ultra Curva Groapa era una dintre cele mai temute brigăzi din fotbalul din România. Cei mai mulți membri sunt din Mărăști, iar de-a lungul anilor, UCG-ul s-a impus pe stadioanele din România prin forță. Fanii din UCG au format ani la rând nucleul dur al galeriei Universității Cluj. Sub conducerea lui RJ, Ultra Curva Groapa devenise una dintre cele mai temute brigăzi.

RJ era cunoscut drept un tip extrem de dur, care nu de puține ori apela și la violență. Bătăile cu jandarmeria și cu alți rivali sunt arhicunoscute. Era în 2005, când CFR Cluj se cantonase la hotelul din vecinătatea arenei Ion Moina. Atunci, Universitatea tocmai pierduse un meci de campionat cu UTA Arad. Fotbalitștii CFR-ului luaseră masa în hotel,  după care au ieșit la o plimbare în jurul acestuia. Cei prezenți la fața locului au susținut că feroviarii s-ar fi bucurat ostentativ față de înfrângerea lui U Cluj în fața suporterilor care tocmai părăseau stadionul „Ion Moina.”

Mai întâi au zburat pietre, apoi câțiva suporteri în frunte cu Mircea Cenan-RJ, s-au năpustit asupra fotbaliștilor de la CFR.  Turcu, Oncică, Toma, Georgievski, Boroștean, Anca și Tilincă au primit o bătaie cruntă. Boroștean a fost suspect de fractură de mandibuilă, iar Bruncevic și Țurcaș și-au pierdut cunoștința. Masorul CFR-ului, Eugen Jașcău, și-a pierdut doi dinți.

În 2006, mai multi suporteri clujeni s-au bătut pe stadionul Corvinului Hunedoara, atât cu jandarmii cât și cu membri ai galeriei hunedorene. Erau vremurile în care galeria Universității Cluj era temută. Când Universitatea avea meciuri în deplasare, RJ mergea să strângă oameni. Un loc în care fanii se adunau era Șapca Pub, de lângă Expo Transilvania, din Mărăști. Cenan intra și întreba, aleator,  dacă a doua zi vine cutare la meci. Dacă unul răspundea că nu, îl plesenea într-un caz fericit. Dacă erai în UCG și te vedea RJ că nu cânți suficient de puternic, iar ți-o luai. Direct în timpul meciului.

În 2012, Cenan povestea pentru Știri de Cluj cum s-a înființat Ultra Curva Groapa.

„În acea vreme, în anii ’90, suporterii erau mari smecheri. Băieții erau în bani și făceau deplasarea cu echipa cu avionul sau cu mașina. Noi, ăștia mai micuți, mergeam cu trenul. Eu eram cel care s-a impus între suporterii mai tineri sau mai mari. Mi s-a dus vorba și eu am început să aduc alți suporteri. Influența galeriei a crescut și în 1997 am ajuns, după o ceartă cu mama galerie de la tribuna a doua, să fiu respins din fan club. Mi-am făcut atunci propria mea galerie. Nu au acceptat cei mai mari și ne-am luat la bătaie, dar când au văzut că vin cu 1000 de oameni din groapă au lăsat-o moale. Atunci s-a înființat Ultra Curva Groapa. Ultra înseamnă suporteri, Curva înseamna că stăteam între ceasuri pe vechiul Ion Moina și Groapa, locul unde stăteam”, a relatat RJ.

Încet-încet, UCG-ul s-a impus prin forță, așa cum Mircea Cenan povestea, de altfel. Scandalurile s-au ținut lanț. Galeria ajunsese în anii 2000 atât de puternică și temută, încât suporterii erau consultați mereu de conducerea clubului atunci când se luat câte o decizie importantă. Când jocul nu mergea, antrenamentele stăteau în loc. Gică Mihali la un moment dat ajunsese față în față cu un fan care sărise gardul care ducea spre vestiarele de pe fostul Moina. Voia să intre peste jucători. Din fericire, ambii s-au stăpânit și lucrurile s-au calmat.

În 2007, în zilele premergătoare partidei U Cluj – CFR, care urma să decidă campioana Româmiei, UCG-ul a fost prezentă la mai toate antrenamentele Universității pentru a pune presiune pe jucători. „Vă rupem picioarele”, era unul dintre cele mai auzite mesaje. În ziua meciului, fanii lui U Cluj s-au strâns în centru pentru a pleca în marș spre stadion. După o serie de șicanări cu Jandarmeria, în dreptul hotelului Melody jandarmii au început să împrăștie gaz și bastoane. În primele rânduri e din nou RJ, care primește câteva bastoane pe care le parează cu brațele, după care le face semn tuturor să se liniștească. E și ziua în care în zona parcului central, un jandarm primește o dală de beton peste cap, iar un suporter e reținut și ulterior închis.

Retrogradată matematic, Universității nu-i rămânea decât varianta de a-și împiedica rivala în lupta pentru campionat pe care o ducea cu Steaua, ceea ce nu s-a întâmplat. Tot atunci a fost capturată și celebra „Valiză” trimisă de Becali la Cluj pentru a-i premia pe jucătorii lui U Cluj.

În 22 de ani de funcționare, UCG-ul a devenit recunoscută în România și s-a impus de cele mai multe ori prin forță. A fost deopotrivă respectată, admirată, dar a stârnit și indignare și repulsie. A fost fost acolo mereu.  UCG-ul a fost în primele linii la celebrul marș al fanilor din aprilie 2008, când mii de suporteri au mărășluit în tot Clujul.

Un cod de onoare al ultrașilor spune că niciodată nu ai voie ca să ataci pe altcineva în afară de ultrași, iar dacă o faci, o faci cu mâinile goale și niciodată dacă ești în superioritate numerică.  UCG-ul nu mai există oficial, după ce fanii Petrolului, în jur de 30, i-au atacat pe patru suporteri ai Universității care se întorceau de la Brăila cu steagul simbol al Ultra Curva Groapa. I-au bătut crunt și l-au luat.

UCG-ul a și anunțat, de altfel, că se va desființa, într-o postare pe facebook.

Ca un răspuns, galeria celor de la Petrolul Ploiești transmite că cei care au pornit conflictul ar fi, de fapt, cei din Ultra Curva Groapa.

Mircea Cenan-RJ revine oficial în galerie. Nu va înființa nici o altă brigadă, după cum mărturisește, dar va conduce toată galeria. „Vom fi din nou puternici, eu revin. Mai mult nu vreau să spun acum, dar trebuie să fim mai uniți, mai hotărâți, mai puternici. Și fără violență, e foarte clar, sunt alte vremuri,” a spus Cenan pentru actualdecluj.ro.

Revenirea acestuia vine în contextul în care mai mulți suporteri s-au dus în fața casei acestuia și i-au cerut să se întoarcă, notează clujust.ro.

Citiți și:

SPECIAL Supraviețuitorii. Povestea revoluției din fotbalul românesc

SPECIAL Povestea care nu trebuie uitată de nici un suporter al Universității Cluj

3 comentarii

  1. de ce prezentati niste huligani cu cuvinte frumoase? nu e nici o brigata si nici o onoare. is niste batausi si atat.
    de cand promovam ” cea mai temuta grupare”?

  2. parca sunteti din narocos. vorbiti despre onorea si respecul unor grupari paramilitare. penibil. locul la jumate din acei oameni e la re-educare. gloria lor e cand au dat cu caramida in cap la jandarmi?

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.
  • Articole similare