Închide

Riveranii de pe strada Sigismund Toduță cer primarului Emil Boc să renunțe la bolarzii de beton din proiectul de modernizare a Someșului: sunt foarte periculoși/O petiție cu 300 de semnături, pusă pe masa administrației

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 16, 2023 4 3322

Calitatea vieții propăvăduită de primarul Emil Boc nu se suține și în teren, pe strada Sigismund Toduță din Cluj-Napoca, arteră aflată în proces de modernizare în proiectul Someșului, arată riveranii de pe această stradă. La ședința de Consiliului Local din 16 iunie, aceștia au semnalat oficialilor Primăriei, prin intermediul a doi reprezentanți, că bolarzii de beton montați pe această stradă în cadrul lucrărilor de modernizare sunt extrem de periculoși pentru pietoni, copii și adevărate capcane pentru mașinile riveranilor, pentru cele de salubritate, ambulanță sau pompieri.

Magda Guttmann (soția arhitectului Szabolcs Guttmann care lucrează în proiecte publice pentru Primăria Cluj), riverană de pe arteră, a intervenit în ședința Consiliului Local din 16 iunie și a arătat că a inițiat o petiție, semnată de circa 300 de persoane, pentru a se renunța sau reduce numărul de bolarzi, dar că, odată înaintată prin consilierul local UDMR Racz Bella, aceasta ar fi fost respinsă pe motiv că astfel de soluții există peste tot în Europa și că ele contribuie la calitatea vieții. „Nu am văzut astfel de soluții în Europa. Bolarzii sunt extrem de periculoși. Copiii și pietonii se lovesc de aceștia”, a arătat riverana.

„Apreciem eforturile că s-au câștigat finanțarea europeană pentru acest proiect. Acești bolarzi, însă, ne îngreunează viață, au muchii, colți, ne obligă să ne uităm doar în jos să nu ne împiedicăm. Un copil din familie deja a căzut din cauza acestora. Când am ieșit să strângem semnături ne-am întâlnit cu o mămică care ne-a informat că și ea s-a accidentat. Pe Muzicescu, strada a fost pregătită să fie împânzită tot cu astfel de bolarzi, dar totuși s-a mai renunțat între timp, pe parcursul lucrărilor, la o parte din aceștia. Ne face să înțelegem că proiectul poate fi schimbat. Toate intrările pe aceste străzi vor avea stâlpi retractabili iar accesul va fi permis doar pentru riverani. Atunci nu au sens acești bolarzi ca să limiteze parcarea pe aceste artere. Acum este o cursă de obstacole periculoasă”, a mai spus riverana.

„Recunosc că am fost la crosul de 5 kilometri în 1 iunie, pe acolo a fost traseul. Nu pot spune că e confort, dar lumea s-a adaptat. Vă promit însă că fac tot ce ține de mine legal și instituțional ca să țin cont de această petiție. Probabil ați primit un răspuns standard instituțional, având în vedere că este un proiect cu finanțare europeană. Vă asigur, fără să vă promit, că vom căuta soluții posibile, prin consultare cu proiectantul și colegii din Primărie, în funcție de finalitățile din proiectul european pe care trebuie să le atingem. E în etapă finală de implementare, dacă eram sesizați mai devreme cum am fost pe cealaltă stradă (Muzicescu) era mai simplu.  Nu vrem să creăm probleme și oamenii să fie nemulțumiți atunci când investim banii europeni. Ar fi culmea. Luni, după întâlnirea cu regiile și forumul de inovare româno-japonez, vom convoca un comandament tehnic să vedem, realist, ce putem face. Nici să modificăm și să ajungem să parcăm din nou mașinile pe stradă. Asta mi-am asumat eu, că nu putem fi prieteni cu amândoi și cu mașinile și cu pietonii și că vom avem în continuare oameni nemulțumiți deoarece luăm spațiu de la mașini. Mașina este ca soacra, să fie în familie, dar să nu îți controleze viața, în cazul nostru, să rămână pe străzi, dar să nu controleze orașul. O să căutăm o soluție suficient de creativă, să ne îndeplinim și obiectivele din proiect și să venim în întâmpinarea a ceea ce ne-ați sesizat ca oamenii să se bucure de calitatea spațiului urban”, a spus primarul Emil Boc.

El a mai arătat că deja a fost informat cu o zi înainte de ședință de către viceprimărița UDMR că se va interveni pe acest subiect în cadrul ședinței.

„Mașinile de salubrizare, ambulanța, pompierii nu pot intra sau au un acces îngreunat din pricina acestor stâlpișori”, a ținut să susțină public cauza riveranilor și viceprimărița UDMR, Olah Emese.

În discuție a intervenit și un alt riveran de pe arteră, medicul Gabriel Radu, care i-a semnalat primarului că nu doar mașinile riveranilor sunt problema ci și faptul că, odată devenită arteră semi-pietonală, pe strada Sigismund Toduță vor circula copii, cu biciclete, trotinere și că este convins că vor apărea probleme serioase și accidentări. „Riveranii se decurcă. Nici ei nu își doresc trafic și mașini pe aceste străzi”, a mai adăugat el.

„Partea de prevenție este cea mai importantă. Sunt convinși că și proiectanții, cu viziunea lor de cabinet, au avut intenții bune, însă dumneavoastră sunteți la firul ierbii și vedeți ce se întâmplă în zonă”, a fost împăciuitor primarul Emil Boc.

Riveranii au mai arătat că au făcut demersuri încă de anul trecut și s-a luat legătura de la dirigintele de șantier până la consilierii UDMR și așa s-a ajuns, acum, la petiția în cauză, cerută tot de Primărie.

„Așa se procedează, am dorit să știm dacă este reprezentativă poziția dumneavoastră pentru că așa ajungem să dăm jos boarzii și apoi să vină altă parte de cetățeni care ne cer să îl punem la loc”, a mai adăugat primarul.

4 comentarii

  1. Nu mai locuiesc demult în Cluj pentru că nu am mai suportat sa văd că acest oraș istoric a devenit megalomania betonala de distrugere a primarului Boc și a alcolitilor familiare a lui și alor celor din București care și-au mutat afacerile mafiote in Cluj ca să mai spele niste tunuri din bani publici facind din acest oraș cel mai scump din toate punctele de vedere…că vezi doamne modernizează dar din cite știu la o modernizare trebuie ținut cont și de interesele, nevoile și cerințele cetățenilor nu numai personale ale unora plus trebuie creat un echilibru între betoane și spațiile verzi

  2. De ce, ca să vă urcați voi mașinile cu toate roțile pe trotuar, obligând astfel pietonii și mamele cu cărucioare de copii să umble pe drum? Voi nu vă gândiți decât la hârburile voastre puturoase. Bă, dacă vi-s așa de dragi, de ce nu le duceți in casă și să le culcați cu voi in pat?
    Politica de limitare a numărului de autoturisme personale, este una bună și este în favoarea cetățeanului care mai respira și el o gură de aer proaspăt.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare