Închide

Ritm de dimineață în traficul din Cluj: 2 kilometri în 40 de minute

Actual de ClujActualitateTop News by Luminiţa Silea - oct. 07, 2019 2 6897

„Pur și simplu nu se înainta. Am intrat în Cluj-Napoca dinspre Oradea. Am mers până peste pod. Apoi, nu se mai înainta. Am crezut că este accident, că se lucrează la asflatări. Însă doar se mergea în coloană. 40 de minute am stat în trafic până am ajuns în centru”, este una dintre poveștile din traficul de Cluj.

Luni, în 7 octombrie, de dimneață, s-a circulat în coloană peste tot prin oraș. Cei privilegiați au postat pe rețelele de socializare fotografii din balcoane cu stații de autobuz arhi-pline cu întrebarea: „E festival în octombrie?”. Alții, ca să le mai treacă nervii și plictiseala creată de coloanele din trafic, au făcut capturi din traficul clujean.

În jurul orei 9.00 dimineața, îndemnul era „Evitați Calea Turzii”, „Plecați cu 15 minute mai repede de acasă lunea și nu blocați intersecțiile” (Zoltan Weber), „35 de minute de pe Calea Mănăștur până la Spitalul de copii”. Alte masaje spuneau: „Blocaj pe Clinicilor”, „Am stat 40 de minute în autobuz din Bucium până la Spitalul de Copii. Am coborât și am mers pe jos până în Mărăști la OMV. Am ajuns mai repede decât bus-urile care au din centru banda lor. A ajuns la muncă cu întârziere de 40 de minute și am făcut pe drum 1 oră și 40 de minute” (Cîmpean Roxana).

O arteră de 1,8 kilometri, Calea Mănăștur, a fost parcursă, luni de dimineața, în jurul orei 9.00 în 40 de minute. Deci un ritm de 20 de minute pe kilometru pentru traficul din Cluj.

Toată lumea a fost exaperată de condițiile din trafic. Și șoferii dar și cei care au ales că folosească transportul public. O imagine postată pe rețelele de socializaree arată o stație de transport în comun din Mărăști ticsită de oameni, ca în vremea festivalurilor.

Alte intrări în Cluj-Napoca au fost la fel de ticsite, însă de mașini:

(Calea Turzii, intrarea dinspre Turda, ora 9.00 dimineața, lunea -7.10.2019)

(Strada Clinicilor, ora 9.00, luni dimineața – 07.10.2019)

(Grădini Mănăștur, ora 10.00, luni dimineața, 07.10.2019)

Alți participanți la traficul din Cluj au postat îndemne privind mersul pe jos. Despre această practică, alți clujeni au spus că e mai sănătoasă doar raportată la timpul de circulație cu mijloacele de transport în comun pe care, dacă le iei, cu sigurnață întârzii la seriviciu.

Dacă la final de septembrie sau chiar început de noiembrie era plin de mașini pe arterele principale, măcar se înainta. Acum, în a două săptămână din lună, se stă minute în șir în trafic.

Foto Cover – Calea Mănăștur, după 9 dimineața, 07.10.2019

2 comentarii

  1. Majoritatea oamenilor din statia de la piata Marasti sunt liceeni/studenti (in poza din articol). Care este logica sa stai 20 de minute sa astepti un bus aglomerat pentru a merge 2-3 statii cu el cand poti merge pe jos 15 minute? La fel si masinile, de ce sa stai in trafic cu masina personala, din Marasti pana in centru, cand faci 15 minute pe jos?

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.