Închide

„Risipitorii” se întorc. Mara, șef suprem la CFR alături de un condamnat penal

SportTop News by Catalin Suciu - nov. 26, 2018 0 1034

CFR Cluj e prima în Liga 1, dar apele sunt departe de a fi liniștite în Gruia. Cu un patron – Neluțu Varga – inconstant în decizii, influențabil, în birourile clubului e tot mai multă agitație.

Marian Copilu, Bogdan Mara și Marius Bilașco, trei dintre cei care au fost în conducere în sezonul trecut, sunt pe cale să revină la CFR Cluj. Tot ei încearcă cu orice preț să-l readucă la CFR pe Dan Petrescu, cu toate că formația clujeană e lider în Liga 1. Cei trei promiteau în urmă cu un an un parcurs european de excepție.

La CFR s-au pompat milioane de euro, peste 12 în ultimul sezon. S-a câștigat campionatul, Petrescu a plecat în China, iar Edi Iordănescu a preluat formația, fiind demis după trei partide, între care înfrângerea cu Malmo, de pe teren propriu. De-atunci, CFR Cluj a luat-o la vale.

Eliminată din preliminariile Ligii Campionilor, formația din Gruia și-a încheiat parcursul european odată cu înfrângerea cu Dudelange, din Europa League. Final european și o gaură sănătoasă de milioane multe de euro în buget. De unde-i recuperează Varga? De nicăieri.
Odată cu demisia lui Iordănescu, Mara, Bilașco și Copilu au plecat din club, anunțând că sunt solidari cu antrenorul. În fapt, patronul Varga anunțase la nervi, că nu mai susține financiar echipa. După ce s-au tocat peste 12 milioane de euro, CFR Cluj a rămas cu titlul și cam atât.  De ce-ar mai fi rămas cei trei?

Între timp, pe lângă Varga au început să roiască și alții, iar patronul clujenilor a revenit la gânduri mai bune, aruncând din nou banii pe fereastră. Un exemplu e dat de aducerea lui Julio Baptista, brazilianul retras de doi ani și sosit la 37 de ani în Gruia ca fotbalist. Dar ce poate face fotbalistul Baptista astăzi n-are nimic în comun cu ce putea face când era în activitate. „Așa joc și eu acum în meciurile demonstrative”, spunea fostul internațional Basarab Panduru.

Tot Varga a fost pe cale să aducă o suită spanioli prin conducere, inclusiv antrenor, director sportiv și așa mai departe. Nu s-a mai întâmplat asta.

Apoi, ca prin minune, Marian Copilu reapare în viața echipei. Doar că acesta are o condamnare penală definitivă pentru deplapidare și vrea să ocupe o funcție în Consiliul de Administrație. Legea le interizce persoanelor condamnate să exercite funcții de conducere sau să conducă societăți comerciale pentru o perioadă de 5 ani de zile.

Legea nr. 31/1990 modificată, prevăzând ca persoanele care nu pot fi fondatori, nu pot fi nici administratori, directori sau reprezentanţi ai societăţii. Art. 6 al. 2 din lege stabileşte că nu vor putea fi fondatori persoanele care sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, uz de fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, precum şi pentru alte infracţiuni prevăzute de legea societăţilor comerciale.

Totuși, interdicția ar fi fost ridicată în urma unei decizii a Curții de Apel. Varga se înconjoară din nou de aceiași oameni cu care a colaborat în sezonul trecut.Contează că Marian Copilu are condamnare definitivă? Nu contează.

Bogdan Mara, apropiatul lui Marian Copilu și colaborator la Digisport, anunță în direct că: „Există discuții de mai mult timp, într-adevăr! Marian Copilu a intrat în pâine de la meciul cu Astra, atunci a reintrat efectiv în echipă și el este managerul general al clubului în acest moment. Și noi, adică eu și Marius Bilașco, am avut discuții cu cei de acolo și săptămâna viitoare vom semna noile contracte după care vom activa din nou la CFR.

Vrem să formăm iar o echipă pentru a câștiga titlul, dar și pentru a realiza o calificare într-o grupă europeană. Funcția pe care o voi ocupa eu, numele acesteia, contează mai puțin”, a declarat Mara, la TV Digi Sport.

Mania puterii lui Mara este descrisă de foști colaboratori ai acestuia. „Mara drege tot la CFR Cluj. El a negociat cu Petrescu, el aduce jucători, el face tot, el conduce. Acum e în cantonament cu echipa. Mureșan nu mai are puterea pe care o avea la CFR”, povestea în urmă cu un an o persoană din anturajul clubului.

Fost elev al lui Dan Petrescu pe vremea când activa ca și fotbalist, Mara s-a ocupat de impresariat sportiv în ultimii ani. El și deține o astfel de firmă și nu și-a suspendat licența de impresar, acesta fiind și motivul pentru care nu a deținut o funcție la CFR (e interzis prin regulament).

„E colaborator de-al nostru”, a anunțat Marian Băgăcean, persoană care susține în continuare că este patronul CFR-ului.

În 2016, pe când se afla la Târgu Mureș, Mara a transferat o serie de fotbaliști ca președinte al clubului. Ulterior el a demisionat din calitatea pe care o avea pentru că se afla în incompatibilitate. În martie 2016 a anunțat că se retrage de la ASA pentru a obține licența de intermediar de la Federație. Intermediarii sunt noii impresari, conform regulilor stabilite de FIFA. Bogdan a rămas, însă, și la ASA! A colaborat din postura de intermediar și s-a comportat ca atunci când era oficial al clubului. Apărea la TV, ieșea cu declarații publice reprezentând ASA-ul. Teoretic, era consilier, practic conducea clubul. Exact cum s-a întâmplat la CFR Cluj.

Negocieri cu Petrescu în Dubai

Discuțiile pentru aducerea lui Dan Petrescu la CFR s-au desfășurat prima oară cu 3 săptămâni înainte ca informația să apară oficial. În timp ce președintele clubului, Iuliu Mureșan, îl reconfirma pe Vasile Miriuță în funcție pentru sezonul următor, CFR-ul începea negocierile cu „Bursucul”. Bogdan Mara s-a întâlnit cu Petrescu în Dubai, unde au discutat despre posibilitatea de a-l instala la cârma CFR-ului. În fotbalul românesc se știa, de alfel, că Petrescu urma să sosească la Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare