Închide

Primele două bănci “deștepte” montate deja în centrul Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 26, 2018 0 2252

O bancă alimentată cu energie solară de la care îți poți încărca telefonul mobil sau tableta a fost montată de Primăria Cluj pe B-dul Eroilor. Cea de a doua a fost instalată în Piața Mihai Viteazul, odată cu finalizarea lucrărilor de reparații făcute chiar anul acesta de municipalitate cu peste 1 milion de euro pentru a pregăti un moment special în anul centenarului -depunerea de coroane programată de Ziua Națională la statuia domnitorului.

Este vorba despre două modele de bănci ”smart” Steora (Urban + și Hibrid)  inventate în 2016 în Croația și deja prezente în orașe mari ale lumii, despre care se spune în prezentare că nu trebuie să lipsească din comunitățile care vor să fie “smart”. Grație tehnologiei acestor bănci, Primăria oferă și internet gratuit în Piața Mihai Viteazul.

Modelele instatate în centrul Clujului nu au costat nimic, după cum au informat reprezentanții Primăriei deoarece sunt oferite clujenilor grație unui parteneriat cu Telekom.

Banca “inteligentă” de pe Eroilor este montată în zona monumentului Memorandiștilor. Cealaltă a fost montată pe latura pieței din fața Cinematografului Florin Piersic.  Deocamdată sunt primele bănci de acest fel din oraș. Potrivit Primăriei, băncile se alimentează cu energie solară și pot fi utilizate nu doar pentru odihnă ci și pentru încărcarea telefoanelor mobile sau a tabletelor.

Deja Primăria a depus un proiect pe fonduri europene de peste 1,3 milioane de euro prin intermediul căruia vrea să creeze în Cluj-Napoca o stradă ”smart” cu  mobilier urban şi bănci cu încărcare pentru telefoanele mobile, stâlpi de iluminat cu tehnologie LED de ultimă generaţie și sisteme wifi pentru internet în spaţiu public, plus staţii de încărcare pentru bicicletele şi trotinetele electrice. Este vorba despre strada Molnar Piuariu din cartierul Mărăști care, odată cu acest proiect, urmează să devină și pietonală.

În ceea ce privește banca din Piața Mihai Viteazul, s-a ales această locație pentru amplsarea ei având în vedere că Primăria a ”cosmetizat” această zonă la presiunile societății civile și specialiștilor, chiar în anul Centenarului.

Primăria a vrut în trecut să facă un concurs de soluții pentru transformarea întregii Piețe Mihai Viteazul (care, în spatele scuarului cu statuia donitorului arată ca un maidan sau bâlci ieftin), însă este constrânsă de un contract încheiat cu o firmă portugheză și ”rupt” unilateral de Consiliul Local, contract prin care firma Cogedir a primit în concesiune 6000 de mp din Mihai Viteazul pentru a face un parking subteran. Portughezii au câștigat deja în instanță întoarcerea deciziei de reziliere a constractului însă cer și despăgubire în valoare de câteva milioane de euro de la Primărie.

Anul acesta, administrația a pornit lucrări de reabilitare a statuii lui Mihai Viteazul, după ce de ani buni specialiștii au sesizat că ansamblul statuar este într-o stare jalnică, dar și scuarul unde este amplasat. Societatea civilă i-a reproșat administrațiee că nu face nimic cu Piața Mihai Viteazul, zonă centrală din oraș rămasă ca o enclavă nemodernizată în centru și unde statuia domnitorului se prăbușește. Ca să ”cosmetizeze” statuia și Piața, administrația a investit peste 1 milion de euro.

Lucrările de  consolidare, restaurare și conservare la statuie (plus intervențiile de primă necesitate și elaborarea documentației pentru obținerea avizelor) au costat peste 3,2 milioane de lei fiind executate de același tandem care a reabilitat de curând Turnul cu Ceas din clădirea unde își are sediul municipalitatea clujeană –  Euras și Arh. Service Guttmann & Comp. Scuarul de 4000 mp aferent statuii a fost modernizat cu alți peste 3,2 milioane lei care au acoperit lucrări pentru îmbunătățirea zonelor pietonale, a spațiilor verzi și iluminatului public – de la pavare la plantări de arbori cu balot, lucrări la stația de autobuz.

De 1 Decembrie 2018, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, va avea loc ceremonialul depunerii de coroane la statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul.

 

.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.