Închide

Revoltă a riveranilor la Consiliul Local împotriva proiectului unei clădiri de birouri de pe strada Avram Iancu, strada unde s-a construit „hotelul coșciug”, criticat de clujeni

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 06, 2021 2 3646

Mai mulți riverani de pe strada Avram Iancu nr. 2 au intervenit la ședința Consiliului Local din 6 decembrie pentru a cere expricații cu privire la proiectul clădirii de birouri cu 2 niveluri de subsol, parter, trei etaje și unul retras de pe Avram Iancu nr.4 invocând faptul că lor li s-a interzis de către Comisia de Monumente chiar și masarsarea imobilului în care locuiesc, în timp ce comisia de urbanism aprobă astfel de proiecte doar pentru unii investitori. Oamenii au cerut păstrarea caracterului străzii, însă arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a explicat că viitoarea clădire de birouri nu va depăși înălțimea imobilelor istorice deja existente pe arteră dar și că deja pe stradă există un bloc cu 4 etaje locuit, cu intrare de pe strada Republicii.

Planul Urbanistic de Detaliu pentru construirea clădirii de birouri (2S+P+3E+ER) de pe str. Avram Iancu nr. 4 are ca beneficiari firma Avram Iancu Business Center în care presa locală a scris că sunt parteneri oamenii de afaceri Dorel Goia și gabriel Cîrlig, milionari ai Clujului. Firma e administrată de Eugen Emil Bîlc.

Proiectul a fost discutat la Primărie încă din 2015, a fost contestat și atunci de vecini și a revenit în 2019, când primarul Emil Boc i-a penalizat public pe proiectanții de la Estudio, invocând „căciulița” pe care aceștia o puseseră pe clădire, cu acceptul celor de la Comisia de Monumente și a cerut modificarea proiectul. Ulterior, proiectul a fost acceptat la urbanism, la o ședință la care edilul nu a participat, cu reducerea etajului retras. De fiecare dată, vecinii au formulat obiecții cu privire la proiect. Chiar beneficiarii au rectificat suprafața inițială a terenului pe care se propunea investiția, de la peste 1000 mp, la peste 900 mp.

Vecinii de la nr.2 ai proiectului au intervenit la ședința Consiliului Local din 6 decembrie și au cerut explicații cu privire la proiect, invocând faptul că acesta se acceptă, cu demolarea casei existente pe teren, chiar și de către Comisia de Monumente, în timp ce acum doi ani lor li s-a refuzat de către cei de la Monumente chiar și o mansardare a clădirii în care locuiesc pe strada Avram Iancu. Oamenii au pus în discuție modul în care comisia de urbanism aprobă proiecte în oraș dar și consilierii locali. Mai mult, ei au adus în discuție păstrarea caracterului străzii, cu imobile frumoase și istorice, dar și problemele pe care le vor avea clădirile învecinate, cu fundații de piatră, în momentul demarării șantierului. Au cerut ca greșeala cu hotelul coșciug de pe stradă să nu fie repetată cu acceptarea aceastei noi clădire de birouri.

Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a explicat că viitoarea clădire de birouri nu va depăși înălțimea imobilelor istorice deja existente pe arteră dar și că deja pe stradă există un bloc cu 4 etaje locuit, cu intrare de pe strada Republicii. Totul, în regulamentul local de urbanism. Mai mult, viceprimarul Dan Tarcea a spus că celelalte îngrijorări cu privire la stabilitatea clădirilor țin de următoarele etape de autorizare dar și că hotelul cavou criticat în presă nu a fost acceptat de Comisia Zonală de Monumente. El le-a mai indicat vecinilor să se adreseze celor de la monumente și să îi întrebe pe aceștia de ce lor li s-a refuzat un proiect cu mai multe etaje.

În final, proiectul a fost aprobat de consilierii locali cu 19 voturi pentru, 5 împotrivă și  2 abțineri – consilierii USR au anunțat că vor vota împotriva proiectului iar cei din PSD au ținut și ei să spună că se abțin.

Detalii despre discuțiile de la urbanism din martie 2019:

Un proiect de birouri propus pe o arteră centrală aduce o nouă direcţie de „analiză” pentru Urbanismul de Cluj: „Ce vor zice oamenii peste 100 de ani când vor vedea clădirea asta?”

Detalii despre discuțiile de la urbanism din decembrie 2019 când proiectul a fost și acceptat:

Cum se face urbanism simplu pentru birouri „cu o căciuliță” în centru

Tot la ședința din 6 decembrie, consilierii locali au mai aprobat și alte proiecte de urbanism care se leagă de numele unor milionari ai Clujului:

  • Un proiect imobiliar dezvoltat de familia Căpușan în locul fostului ghetou evreiesc din Cluj-Napoca, de la intersecția B-dul Muncii cu Fabricii, demolat în 2019.  Proiectanții de la Arhimar au propus pe câteva hectare, blocuri de 7, respectiv 9 etaje și o școală de 2 etaje, construită pe un teren de 5800 mp (Detalii despre proiect: Cum a tăiat Boc 4 etaje din ansamblul imobiliar propus în locul fostei Fabrici de Cărămidă din cartierul Iris, unde era ghetoul evreiesc)
  • O clădire cu 4 etaje și 16 cu apartamente în centrul Clujului, în locul restaurantul Marty (lanț deținut de Marcelus Suciu), de pe strada Victor Babeș nr. 39-39A care urmează să fie demolat.
  • un imobil mixt, apartamente și birouri, cu regim de înălțime 2S+P+5E+R, al cărei beneficiar este firma Italia Tiles Florești, firmă cu care Alin Tișe, președintele Consiliului Județean a construit un imobil cu 14 niveluri pe strada Ploiești, în centrul orașului. . Imobilul va avea atât apartamente cât și birouri. Împreună cu această firmă, Alin Tișe, președintele CJ Cluj, a construit blocul cu 14 etaje de pe strada Ploiești

sursă foto: simulare clădire birouri Estudio, după ce primarul Boc a cerut modificarea variantei aprobată de Comisia de Monumente

2 comentarii

  1. Vecinii de la nr. 2 stau intr-un bloc aprobat cu incalcarea prevederilor legale. E nepermis cum si-au facut un bloc la mai putin de 3m de limita, cu incalcarea tuturor prevederilor legale. Tot ei fac acum scandal. Sa le fie rusine. Sa fie anulata autorizatia si demolat blocul de la nr.2

Scrie un comentariu