Închide

Cum se face urbanism simplu pentru birouri „cu o căciuliță” în centru

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 04, 2019 0 438

Fără primar și părerile sale de la urbanism, specialiștii dau undă verde proiectelor controversate. O clădire de birori de pe Avram Iancu a fost avizată de comisia de urbanism a Primăriei după opt luni de la momentul la care primarul Emil Boc a strâmbat din nas cu privire la „căciulița” pe care proiectanții o puseseră pe clădire, cu acceptul celor de la Comisia de Monumente și a cerut modificarea proiectul. Chiar și așa, proiectul a ridicat obiecții și controverse privind înălțimea care ar trebui tolerată în zonă. Rezolvarea e una singură, crede arhitectul Voicu Bozac, Primăria să tranșeze separat problema centrului istoric și să reglementeze cum se poate construi în această zonă.

Clădirea de birouri propusă pe Gurgiu Energy ( de 2263 mp, adică un imobil 2S+P+3E+R, cu o parcare subterană de 24 de autovehicule) pe parcelă de circa 1000 mp de pe Avam Iancu nr. 4 a fost prilej de discuții privind felul în care se construiește în centrul orașului în luna martie dar și în luna noiembrie 2019.

(varianta avizată de Comisia de Monumente dar respinsă de Primărie în luna mariee 2019)

Inițial, soluția propusă de proiectant și agreată de Comisia de Monumente nu a fost pe placul primarului Emil Boc. Poriectanții de la biroul EStudio s-au întors la ședința din 22 noiembrie la urbanism cu mai multe variante. Așa de multe încât vecinii s-au declarat copleșiți.

„Am agreat o soluției cu proiectanții, apoi au fost alte trei, iar la avizierul Primăriei e o alta, așa că nu putem spune dacă suntem de acord”, a subliniat Maria Țopa, în numele vecinilor de pe Avram Iancu nr. 2A la ședința de urbanism la care proiectul a revenit.

(varianta II agrată până la urmă de Comisia de Urbanism a Primăriei)

De această dată, primarul Emil Boc nu a participat la discuții. În schimb, viceprimarul Dan Tarcea a mimat că ceartă aparatul tehnic că nu a postat pe site-ul oficul varianta finală a proiectului. „Voi trebuie să vă asigurați că ce puneți pe site este și corect că altfel ajungem să ne facem de mândră minune în fața oamenilor”, a afirmat viceprimarul.

Înainte de intervenția cetățenilor și de cea a viceprimarului, arhitectul șef Daniel Pop și proiectantul de la EStudio, arhitectul Mihai Ciotlăuș au început să peroreze pe tema nivelului de înălțime admis. Pop a spus că Primăria ar fi cerut un imobil cu trei nivel, dar proiectantul a amintit că Monumentele și-au dat acordul pentru unul cu patru nivele.

„Dacă mergeam pe varianta cu parter și două etaje era imposibil deoarece trebuia să dezvoltăm clădirea în adâncime și afectam vecinii. Am adus și poze de la Paris unde se permite, așa cum au permis și monumentele ceea ce dorim noi. Așa că am încercat să ne retragem mai tare în spate să aibă vecinii mai multa lumină și ne-am ridicat cu regimul de înălțime al clădirii la frontul străzii”, a explicat proiectantul.

Arhitecții din comisie au început să se conterze dacă se poate construi înalt  pe o arteră ca Avram Iancu, fiecare având o altă părere cu privire la clădirea propusă: ar trebuie imobil curat cu parter și trei etaje, ar trebui să aibă șarpantă, să nu seteze o așa cornișă înaltă de 17 metri care va strica imaginea unei străzi din centru, deja strada are clădiri înalte autorizate etc.

Auditoriul a fost adus cu picioarele pe pământ, nu de arhitectul șef,  ci de un alt arhitect din Comisia de Urbanism a Primăriei, Marcel Crișan. „Avem o clădire de 2400 de mp supraterani, cu 24 de parcări și 250 de oameni care vor sta în ea dacă disuctăm de birouri. La atâția oameni și mașini pe o parcelă de 1000 de mp discuția este dacă va funcționa”, a spus Crișan.

Oficialii Primăriei au spus că pentru o astfel de clădire de birouri, viitorii ocupanți folosesc bicicleta, având în vedere amplasarea sa în zona centrală.

Au intervenit și reprezentanții Bisericii Ortodoxe care au o unitate de învățământ vecină cu viitoarea clădire de birouri și au cerut să nu fie afectați.

„Când s-a făcut hotelul Beyfin din Piața Avram Iancu lângă noi, am fost extrem de afetcați de construcție. Acum vorbim de 200 de copii în școală și nu vrem să ne trezim cu surprize”, au semnalat ei. Viceprimarul Dan Tarcea le-a replicat că la faza de autorizare beneficiarii sunt obligați să ofere toate expertizele și garanțiile ca șantierul să nu afecteze clădirile din jur.

De fapt, a spus arhitetcul Voicu Bozac, din Comisia de Urbanism a Primăriei, problema pe fond este lipsa unui Plan Urbanistic Zonal pe centrul istoric și zona protejată, documentație care ar trebuie să regleze exact felul în care ar trebui să se construiască pe artere ca Avram Iancu. „Vechiul contract ar trebui anulat și trebuie relansat un concurs pentru acest proiect. Fără el este dificil doar cu PUG-ul să spunem noi cum se poate construi în zona protejată„, a subliniat arhitectul.

„Regulamentul permite ceea ce propun proiectanții. Nu vorbim aici de calitatea arhitecturală. Propun spre aprobare varianta, nu știu exact care. Cea de pe ecran. Da, deci varianta II„, a tranșat soarta proiectului de birouri de pe Avram Iancu arhitectul șef.

El a mai spus că în 2020 se vor prevedea fonduri în bugetul local pentru PUZ-ul pe zonele protejate ale orașului. „Nu este clar care va fi formula pentru acest proiect, dacă va fi concurs de soluții sau mai multe concursuri având în vedere că există mai multe zone protejate. Anul următor vor prevedea fonduri și ne vom apuca de treabă”, a spus Pop.

După ce proiectul a fost avizat, în discuție a intervenit un alt vecin- Rareș Avram – care a semnalat Primăriei problema barierei care va fi instalată la accesul în parkingul subteran și a precizat că strada e aglomerată dimineața iar o barieră nu ar face decât să creeze congestii mai mari în trafic.

Temerile sale nu au fost detaliate de cei din comisie. Proiectul clădirii de birouri a trecut așa cum a fost propus și în luna martie, cu aceleași niveluri și cu aceiași metri pătrați fixați în tema de proiectare inițială.

Vezi și: Un proiect de birouri propus pe o arteră centrală aduce o nouă direcţie de „analiză” pentru Urbanismul de Cluj: „Ce vor zice oamenii peste 100 de ani când vor vedea clădirea asta?”

 

  • author photo two

    Luminiţa Silea

    Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare