Închide

Revine gripa porcină. Clujean de 56 ani mort după infecție cu virusul gripal AH1N1

SănătateTop News by Mihai Prodan - mart. 27, 2018 0 454

Numărul deceselor cauzate de viruși gripali ajunge la zece în Cluj în acest sezon, iar ultimele zece zile au numărat trei decese noi, dintre care, pentru prima dată în acest sezon, și conformarea pentru temutul virus gripal AH1N1.

Directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică din Cluj, Mihai Moisescu, explică pentru actualdecluj.ro: „e o formă mai severă a manifestărilor virusului, mai ales la persoane vârstnice cu comorbidități și unde complicațiile pe care le determină gripa duc la această evoluție nefavorabilă. Dintre cele 10 cazuri, 9 sunt persoane în vârstă cu comorbidități și un bărbat de 56 ani, care nu avea condiții medicale preexistente și unde s-a confirmat virus AH1N1 pandemic”. În acest caz, de exemplu, a fost nevoie de efectuarea unei necropsii și prelevarea de probe, iar confirmarea infecției cu virusul gripal AH1N1 a venit după zece zile, azi. În urmă cu câțiva ani virusul AH1N1 făcea ravagii și cauza panică, e acum motiv de îngrijorare? „Acum un virus gripal sezonier. În 2009 când a fost pandemia virusul a afectat populația în vârstă de 25-45 ani, B afectează peste 60 ani. Acum circulă, e prezent. S-a spus atunci că după pandemie nu va dispărea ci se va transforma în sezonier, îl vom întâlni o perioadă îndelungată, 9 ani”, a spus Moisescu.

Aceasta e prima infecție confirmată cu virusul gripal AH1N1 în acest sezon în Cluj, dar directorul adjunct al DSP Cluj spune că aceste infecții au loc sezonier.

Infecția cu virusul AH1N1 pandemic e cunoscută ca „gripa porcină” și a atins proporții pandemice în urmă cu nouă ani, în 2009. Atunci, în România, numărul infecțiilor noi se număra cu zecile în fiecare zi iar numărul deceselor a ajuns la aproape o sută. Gripa porcină a fost a doua pandemie din trei cauzate de virusul gripal H1N1 și a cauzat, în 2009, moartea a aproape 300.000 de persoane. Prima dintre cele trei pandemii cauzate de virusul H1N1 a fost gripa spaniolă din 1918, care a infectat nu mai puțin de 500 milioane de persoane pe întregul glob și a dus la moartea a până la 100 milioane, adică până la 5% din întreaga populație a globului.

  • author photo two

    Mihai Prodan

    Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu