Închide

Revine Comedy Cluj, fără „Film” în titulatură. Ce schimbări au făcut noii organizatori în formatul festivalului și ce poți vedea în noua ediție

ActualitateFestivalTop News by Kristina Reştea - oct. 09, 2018 0 311

 

După o pauză de un an și schimbarea de management, Festivalul Comedy Cluj revine în oraș, cu un format diferit. Ediția din acest an are loc în perioada 12-21 octombrie și aduce, pe lângă filme, care au rămas pilon principal, teatru, spectacole de stand-up comedy și workshop-uri.

Festivalul rămâne în același format de zece zile, dar conținutul a fost regândit, spun organizatorii. Alături de filme, au apărut în program alte genuri de evenimente de comedie: spectacole de teatru, stand-up, workshop-uri, activități din sfera de comedie. „Am schimbat formatul festivalului în principal din două considerente: un segment ca filmul de artă de comedie e unul foarte nișat, e dificil să umpli 10 zile doar de aici. Apoi, ideile interesante vin și din întâlnirea a diferite forme de comedie. Vrem să vedem ce se întâmplă, e și un experiment anul acesta. Vrem să vedem și care va fi reacția publicului”, spune Vlad Gliga, noul director al Festivalului Comedy Cluj, cel care a preluat managementul evenimentului, de la Horațiu și Sorin Dan. „Clujul crește din punctul de vedere al evenimentelor, cred că au rămas puține week-end-uri în care nu au loc două-trei evenimente, în același timp. Vom vedea care e reacția publicului, dar noi putem spune că ne așteptăm să aducem la evenimentele noastre cam 10.000 de spectatori. Sper ca la anul să colaborăm între noi, organizatorii, să se îmbine festivalurile și evenimentele”, a spus Gliga, legat de faptul că anul acesta Comedy se desfășoară în aceeași perioadă cu alte evenimente culturale importante.

Bugetul pentru organizarea festivalului în acest an este de numai 100.000 de euro, principalul finanțator fiind primăria, după cum admit organizatorii. „Credem că acest festival are un potențial mare, comedia e mai ușor de digerat. Dar vom vedea cum reacționează publicul la noua ofertă. E o provocare, desigur, să organizezi un festival, din cauza numărului mare de evenimente care se întâmplă în oraș. Ține și de promovare, iar noi am investit destul de mult în acest aspect”, completează Gliga.

Fără competiție de film

Clujenii vor putea vedea filme de scurt și lungmetraj, din țări precum Spania, UK, Franța, Ucraina, Israel sau Australia. „Sunt filme de văzut și de râs, sunt filme din toată lumea, de pe toate continentele. Comedie pură e greu de găsit, așa că desigur că vor fi și comedii cu accente de dramă sau de thriller. Dar, în general, am încercat să aleg filmele la care se râde cel mai mult”, explică Bogdan Beșliu, directorul artistic al secțiunii de Film. Secțiunea de film, care a rămas pilon important, potrivit organizatorilor, se desfășoară în acest an pentru prima dată fără competiție.”Sunt mai multe manifestări artistice, dincolo de filme, focusul va fi pe tot festivalul”, spune Beșliu, pentru a explica de ce în acest an nu se mai organizează competiție cu trofeu pentru film. În total, vor fi proiectate în jur de 80 de filme. În 2016, ultima ediție de „festival de film” erau anunțate 150. „Disidenții (Estonia, 2017) este unul dintre titlurile de neratat, deoarece în acest film se poate observa ce a însemnat pentru alții cortina de fier și escapa din spatele ei”, arată organizatorii. Printre recomandări se mai numără și comedia de călătorie Concediu (SUA, 2018) sau Campionii, propunerea Spaniei la Oscar din acest an pentru cel mai bun film străin.

„E dificil să aduci lumea doar pentru film, pentru că în zilele acestea poți să găsești orice film și să îl vezi, confortabil, la tine acasă. Este unul dintre motivele pentru care am încercat să completăm oferta, să venim cu evenimente live: vezi un film, apoi mergi și la un spectacol, unde publicul e implicat. Credem că să atragem 1000 de oameni pe zi e un target optimist, dar realizabil”, spune Cristian Ciui, director artistic, secțiunea Stand Up & Improvizație.

În legătură cu comparația Comedy – TIFF, noul director spune că festivalul în formulă nouă își dorește o identitate proprie puternică, iar aceasta se va axa în jurul ideii de comedie. De altfel „Filmul” a și dispărut din titulatura festivalului. „Nu a existat niciodată concurență între cele două festivaluri, din punctul meu de vedere. Eu chiar am o colaborare bună cu Mihai Chirilov (selecționer TIFF), ne trimitem sugestii atunci când dăm de filme care s-ar potrivi într-un festival sau în celălalt. E bine că există încă un festival și e bine că există TIFF, în acest fel intri în contact cu producători și distribuitori la care altfel nu ai avea acces la fel. TIFF-ul a avut un rol esențial în dezvoltarea publicului de la Cluj”, menționează Beșliu. „Noi organizăm evenimente și la Timișoara, de pildă, și chiar am putut observa diferența destul de mare la nivel de public și în ceea ce privește deschiderea lor față de evenimente noi”, completează Gliga.

Programul conține și mai multe spectacole de teatru, o linie pe care și foștii organizatori o testaseră. Spectacolele din acest an vor fi puse în scenă de Teatrul Național Cluj, Teatrul Act București, Teatrul de Păpuși Puck sau Create.Act.Enjoy. Secțiunea de Stand-up îmbină umorul românesc cu cel britanic, adus de invitații din UK. În total, la eveniment vin în jur de 40 de invitați din afara Clujului.

Cât despre public, acesta vine din toate segmentele. „Studenții sunt în focusul nostru, dar acesta nu este un festival studențesc. Din ceea ce am văzut la precedentele ediții, publicul a fost foarte divers. Comedia nu ar trebui să se axeze pe o anumită nișă, considerăm noi. Programul a fost gândit în așa fel încât să poată participa toată lumea, și cei care ies de la serviciu”, precizează Gliga.

Cel mai ieftin bilet e cel pentru acces la film pentru studenți – 10 lei, iar cel mai scump este 50 de lei, pentru acces la un spectacol caritabil, în urma căruia încasările vor fi donate unui ONG care organizează tabere pentru copii cu boli cronice.

Evenimentele din cadrul festivalului au loc în patru locații diferite: Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Cinema Dacia și Urania Palace.

 

Sursa foto: Comedy Cluj 2016

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.