Închide

Restricțiile care intră în vigoare azi vor fi evaluate la două săptămâni și vor fi înăsprite, dacă numărul cazurilor crește

ActualitateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - ian. 08, 2022 0 383

În valul cinci al pandemiei, România ar putea avea peste un milion de persoane infectate, dar acest val ar putea fi mai scurt decât cele de până acum, spune Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Dacă numărul infectărilor va creşte foarte mult, restricţiile care au intrat în vigoare de sâmbătă, 8 ianuarie, ar putea fi înăsprite, a declarat medicul epidemiolog, într-un interviu acordat Digi24.

Tulpina Omicron pare să aibă un mod de transmitere un pic diferit față de tulpinile anterioare, care se transmiteau prin picături de salivă. Informații din alte state arată că virusul se poate transmite acum aerogen și acesta este motivul pentru care au fost interzise, de sâmbătă, măștile textile. Sunt permise doar măștile chirurgicale și măștile FFP2, care oferă o protecție mult mai mare.

„În mod sigur, pentru aceste restricții, care au fost făcute de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, există mari șanse să sufere modificări. Evaluarea se va face cel puțin la două săptămâni, astfel încât să vedem care este extinderea și să vedem dacă există nevoia modificării acestor restricții. Întotdeauna, aceste restricții trebuie gândite atât din punct de vedere al sănătății publice, dar și din punct de vedere economic și social. Nu putem privi lucrurile numai dintr-un singur punct de vedere. Dar dacă severitatea se dovedește mai mare, dacă spitalele vor fi supraaglomerate, dacă numărul de decese va fi foarte mare, sigur că atunci ne vom putea gândi la alte tipuri de restricții, cum au mai fost: circulația pe timpul nopții; acum, de pildă, și nevaccinații se pot duce la magazine. Vedem dacă ajungem din nou în acele restricții care au funcționat în valul anterior”, a declarat Adriana Pistol pentru sursa citată.

Guvernul a aprobat Hotărârea privind prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe teritoriul României, începând cu 8 ianuarie, precum și măsurile care se aplică pe durata acesteia, în contextul valului 5 al pandemiei de COVID-9. Actul normativ are la bază măsurile adoptate miercuri prin hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Magazinele și restaurantele pot rămâne în continuare deschise până la ora 22.00.
Vor exista limitări pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole sau evenimente sportive, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate. La incidență COVID sub 1 la mia de locuitori, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. La incidență peste 3 la mie, capacitatea va fi de 30%.

foto – edupedu.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu