Închide

Restricții majore pe Tarnița. Ce se schimbă?

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 17, 2019 0 1120

Compania Hidroelectirca – administratorul lacului Tarnița – a propus un regulament de navigare, iar prefectul Aurel Cherecheș spune că acesta vine cu foarte multe restricții. „Pentru că încă este în fază de avizare, pot să spun doar că acest regulament va aduce multe restricții. Numai o anumită categorie de ambarcațiuni va mai avea acces pe Tarnița și doar în anumit condiții, astfel încât malurile lacului să nu fie afectate. Dar cu mai multe detalii revenim după ce documentul va fi avizat și dat spre publicare în Monitorul Oficial”, a comentat prefectul Cherecheș pentru Actual de Cluj. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, în varianta actuală a regulamentului doar ambarcațiunile cu vâsle vor fi permise.

Pontoanele sunt ilegale. Proprietarii de ambarcațiuni încă fentează controalele

Nu doar problema ambarcațiunilor necesită a fi soluționată, ci și a pontoanelor de pe Tarnița, care toate au fost construite ilegal. Interesant este că nici până la această oră, Prefectura nu a reușit să obțină o bază de date cu persoanele/firmele care au construit aceste pontoane. „Informațiile sunt contradictorii. Căpitănia Dej ne-a transmis că încă mai lucrează la această bază de date, că nu a finalizat-o. În mod normal, Căpitănia Dej nu avea competență să autorizeze aceste pontoane, ci doar să emită permise pentru ambarcațiuni. Pontoanele puteau fi construite numai în baza avizului de gospodărire apelor, pe care îl putea emite doar Apele Române. Or, niciunul dintre pontoanele existente nu deține acest aviz, motiv pentru care s-au aplicat amenzi și sistarea activității. Și în perioada următoare vom continua să efectuăm controale și să aplicăm amenzi. Din păcate, avem informații că proprietarii de ambarcațiuni sunt înștiințați înainte să descindă patrulele noastre și se retrag la timp, ca să evite amenzile. Dar situația se va schimba după ce vom avea în vigoare noul regulament. Toate instituțiile responsabile vor avea obligația să-l aplice”, spune Cherecheș.

Potrivit comunicatului transmis de IPJ Cluj, numai în perioada 14-15 septembrie au fost verificate 6 ambarcaţiuni şi au fost legitimate 17 persoane. De asemenea au fost întocmite 9 note de constatare în conformitate cu prevederile Legii 107/1996 – Legea apelor, respectiv pentru executarea sau punerea în funcţiune de lucrări construite pe ape sau care au legătură cu apele, precum şi modificarea sau extinderea acestora, fără aviz/autorizaţie sau fără respectarea avizului ori a autorizaţiei de gospodărire a apelor. La controale au participat polițiști, inspectori din cadrul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Cluj, ingineri din cadrul Hidroelectrica Cluj şi lucrători din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj care au acţionat pe Lacul Tarniţa în vederea prevenirii şi combaterii activităţilor ilicite în domeniul transportului naval, silvic, pescuit şi acvacultură şi protecţia mediului.

 • author photo two

  Cosmina Fernoaga

  Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare