Închide

Un faimos restaurant din Clujul interbelic e demolat pentru a face loc unei clădiri de birouri. Primăria încuviințează dispariția clădirii istorice

ActualitateTop News by Catalin Suciu - sept. 17, 2019 0 1988

Clădirea în care a funcționat restaurantul Bufnița, în Clujul interbelic, e pusă la pământ de constructori. În locul acesteia va răsări un centru de birouri în centrul Clujului. Alături de Bufnița, mai cade o clădire de epocă.

Potrivit stiridecluj.ro  cel care a cumpărat imobilele este din Sieni, Maramureș și a obținut autorizație de ”consolidare a clădirii monument”, dar a demolat cele două case pentru a ridica o clădire de birouri în zona zero a Clujului. Conform unor informații, clădirea în care a funcționat restaurantul Bufnița ar fi căzut în timpul lucrărilor de consolidare. Potrivit sursei citate,  „sunt cunoscute ”șmecheriile” făcute de mulți investitori, care cumpără clădiri vechi, pentru că știu că au ”spate” în Primăria Cluj-Napoca, și primesc autorizație de consolidare, dar în timpul lucrărilor clădirile se surpă accidental și nu mai pot fi salvate. Astfel se face loc pentru clădiri noi în zona zero a orașului, care altfel nu ar fi reabilitate niciodată. Astfel de ”afaceri” nu sunt pentru oricine și de regulă sunt ”scumpe”.

Restaurantul Bufnița era un centru al lumii bune în perioada interbelică, asta însemând intelectualitatea, oamenii cu o cultură aparte, așa cum actualdecluj.ro v-a relatat în trecut. (AICI)

Restaurantul Bufnița, de pe strada Samuel Micu  nr.8 era un centru al lumii mondene din Clujul perioadei dintre cele două Mari Războaie. Tangourile lui Ion Vasilescu si Ionel Fernic rulau la un pick-up în salonul principal atunci când nu erau muzicanți care să cânte live pentru că, de obicei, în localuri cântau diverse formații ale vremii.

Iar oaspeții restaurantului Bufnița sunt celebri. Se știe că pragul i-a fost trecut, printre alții, de Ion Zamfirescu, profesorul de filosofie al Regelui Mihai, de Mihai Șerban – Director al Academiei de Agricultură din Cluj (actuala USAMV) – sau Lucian Blaga, personalitate marcantă a culturii interbelice.

Despre Clujul de poveste rămas doar în fotografii am stat de vorbă și cu istoricul Vasile Lechințan. „Era un oraș în plină afirmare, era o libertate extraordinară și inițiativă. E celebru restaurantul Bufnița, așa cum era și New-York-ul, de exemplu. Era o emulație a dezvoltării social-economice, se ducea o viață tihnită. Se ieșea la restaurant, se servea o cină elegantă unde erai acompaniat de muzicieni. Vârfurile culturale erau prezente în cafenele și restaurante, nu mai vorbim de lingviștii noștri de la Muzeul Limbii Române. Se făceau glume fine, nu grotești , se vorbea despre literatură, se țineau expoziții de pictură la care mergea lumea. Clujul interbelic era o lume așezată, tihnită și cu un simț al umorului, cu oameni eleganți . Se țineau baluri cu dansuri , se cânta la vioară, la violoncel. De obicei cântau bandele de țigani din Asociația Muzicanților. Ei erau foarte cunoscuți și apreciați pentru talentul lor”, ne-a povestit istoricul clujean.

Ucu Bodiceanu, coordonator de programe la Casa de Cultură Municipală Cluj, e un alt pasionat al perioadei. „Restarantul Bufnița e printre cele mai celebre”, ne istorisește. „Aici au fost mari personalități ale vremii, nu doar români , ci și străini foarte mulți. Celebrul aviator Charles Lindbergh , care e primul din istorie ce a traversat Atlanticul, a fost la Bufnița. Iar în cinstea lui, unul dintre saloane a purtat numele Lindgergh”.

 

foto principal: Laura Laurențiu/facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.