Închide

Reputatul neurolog Dafin Mureșanu: „Există legi care unesc universul, și aceste legi au un numitor comun, iar acesta are rădăcina pătrată în conștiința universului”

CulturăEducaţieSănătate by Mihai Prodan - iul. 06, 2019 0 641

Reputatul neurolog clujean Dafin Mureșanu a spus la lansarea unei cărți de filosofie scrisă de un alt reputat neurolog, Dumitru Constantin Dulcan, că celulele neuronale ale oamenilor funcționează pe trei frecvențe, între care una e a marilor rețele neuronale care se aseamănă cu structura Universului și că, ne place sau nu, prin simpla observare o persoană poate modifica un proces fizic altfel obiectiv. Astfel, întreabă el, câte ar putea fi realizate cu o conștiință colectivă sau una care controlează întreg Universul?

„Trăim într-un super-paradox, astăzi când aproape toată lumea își dă seama că suntem posesorii acestei excepționale însușiri care este conștiința, ea, dacă ar fi să o diseci din punct de vedere științific și materialist, ajungi la absurda situație de a nu putea fi în stare să pui degetul pe ceva. Prin urmare într-un fel sau altul toată lumea științei se fofilează, se rușinează sau cumva, știu eu, unii devin partizani ai acestui concept. Este un paradox, să spunem, al lumii noastre, a unei abordări care nu întotdeauna duce la dezvoltări pe măsură. (…)

Ideea existenței unei forțe nevăzute dar simțibile în lumea științei a venit la începutul secolului XX, când Max Planck a tras primul foc de deschidere a conceptului cuantic, al gândirii cuantice, în 14 decembrie 1900, într-o mare disertație la Societatea Academică Germană Interdisciplinară, Prima dată spunea că energia și tot ce e în univers se propagă în cuante. Nimeni nu înțelegea. Ani mai târziu când a primit premiul Nobel pentru descoperirile lui și pentru punerea bazelor conceptului cuantic spunea cu subiect și predicat în discursul de învestire ca recipient al premiului Nobel că toți acești zeci de ani de cercetare asupra lumii fizice are o singură concluzie, în spatele oricărui fenomen observabil nu există nimic altceva decât o vibrație continuă, care nu poate fi întreținută și controlată decât de o imensă forță inteligentă, de o conștiință. Toată lumea a rămas înmărmurită. Și mai spunea unul dintre apropiații lui puțin mai târziu că de fapt știința nu se referă la a descoperi și a vedea lucruri nemaivăzute, ci mai degrabă la a gândi lucruri negândite asupra celor pe care toată lumea le vede.

Astăzi știm foarte bine pe baza acestor elemente excepționale de cunoaștere că există legi care unesc universul, și aceste legi au un numitor comun, iar acesta are undeva rădăcina pătrată în conștiința universului. De aici încolo sunt diverse parcursuri, dar pe orice drum o iei, trebuie să accepți existența unei conștiințe excepționale. Această conștiință are o putere nemăsurată dar măsurabilă, și prima măsurătoare a capacității conștiinței noastre de a influența materia a fost făcută în experimente fizice când prin anumite tehnici speciale particulele elementare din atom, din zona electronilor, fotonii, toate aceste particule elementare, comportamentul lor era influențat de observator și a apărut întreaga revoluție a gândirii, Doamne Dumnezeule, unde suntem? Doar prin prezența noastră putem influența un fenomen fizic așa-zis obiectiv. De unde s-a schimbat totul. De aici absolut toată școala de gândire cuantică a repostulat și a spus că de fapt nu este doar un caz particular, nimic nu e obiectiv și totul poate fi influențat de conștiință.

Noi suntem mici, oamenii suntem mici, pot mișca în material doar particule elementare. Dacă ești acolo lângă particulă și o observi o poți mișca, adică o poți face să se comporte altfel. Imaginați-vă dacă toate aceste conștiințe ar lucra împreună sau ceea ce se poate imagina despre puterea unei conștiințe enorme care efectiv poate mișca în material cât și în alt spațiu calculat matematic – pentru că matematica și conceptele fizice ne arată că există mai multe dimensiuni. Ce ar putea mișca o asemenea conștiință? Și atunci de ce să te miri de toate aceste lucruri, când o singură conștiință omenească poate mișca particule elementare. Multă conștiință poate mișca multe. Iar această multă conștiință nu vine numai din numărul conștiințelor ci și din rafinarea lor.

Astăzi știm foarte bine, creierul este organizat pe trei nivele. Există un nivel celular, molecular, de care se ocupă știința, există un nivel al circuitelor, și există un nivel al marilor rețele neuronale. structura marilor rețele neuronale imită structura universului aproape perfect, pentru că aceste rețele neuronale sunt într-un continuu dialog între ele, permanent. Când doresc să schimbe informații între ele rețelele neuronale se acordează pe o frecvență. Când nu, funcționează pe frecvența lor. Și există o continuă pulsație, exact cum zicea Max Planck. O pulsație de lucru individual, și una de lucru în comun care se petrece cu frecvențe colosale în mintea noastră. Știința are două abordări în ce privește conștiința, prima teorie se referă la teoria că tot ce înseamnă conștiință emană din acest strat material care este creierul, și o altă parte a științei, ușor mai avangardiste, spune că acest strat nu e decât un receptor care intră în rezonanță cu anumite surse de vibrație care ar putea fi externe”.

Dafin Mureșanu este directorul Departamentului de Neuroștiințe de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca și membru titular al Academiei de Științe Medicale din România. Pentru patru ani, din 2009 până în 2012, a fost prodecan al facultății de Medicină și membru corespondent al Academiei de Științe Medicale. Conduce singurul centru de diagnostic și cercetare a bolilor neurologice din țară, RoNeuro din Cluj-Napoca.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare