Reportaj. În căutare de job la Cluj. Ce găseşti la un târg de locuri de muncă, unde au venit la recrutare zeci de companii
EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 24, 2017 0 2861
Mulţi dintre candidaţii care caută oferte prin piaţa muncii vin în marţea ploioasă la Sala Polivalentă însoţiţi de colegi de generaţie – sunt câte doi, trei patru, în grupuri mici, fac slalom printre standuri şi îşi adună în rucsac „recolta” de hârtii lucioase din care le zâmbesc ofertele de angajare. E târg de locuri de muncă la Cluj. Unii dintre participanţi au intrat cu CV-urile pregătite, alţii doar culeg pliante şi au venit să ia pulsul, unii par nehotărâţi, alţii au venit documentaţi de acasă şi decişi să găsească job, unii abia intră în câmpul muncii, alţii vor să schimbe job-ul. Centrele de servicii rămân vedete printre angajatorii de la standuri, dar sunt şi mulţi retaileri care au nevoie de angajaţi, facilităţile de producţie din Cluj şi din alte zone învecinate caută ingineri, în vreme ce IT-ul are două zile de târg dedicate exlusiv domeniului (joi şi vineri). Oferte de pe piaţa muncii sunt prezentate azi şi mâine la Târgul de Cariere Cluj-Global, iar propunerile aduse la eveniment sunt de multe feluri: poţi să vrei un loc de muncă de câteva ore pe zi la un lanţ de Fast Food sau să afli despre oferte de carieră pentru ingineri chimişti, de pildă. Au nevoie de angajaţi din Cluj companii din mai multe domenii de activitate: Inginerie, IT, Retail, Call Center, Financiar, Automotive, Industria Farmaceutică, Transport, Energie sau HoReCa.
Aproximativ 80 de companii și organizații îşi prezintă oferta de locuri de muncă – e vorba, adică, de aproximativ 4000 de oportunităţi de carieră, spune Ioana Oros, PR manager al Târgului de Cariere. „Oportunităţi de carieră” şi nu „locuri de muncă”, pentru că unele companii au venit să prezinte poziţiile pentru care recrutează, dar sunt şi organizaţii care au de prezentat internship-uri sau programe pentru studenţi. Printre companiile cu sedii la Cluj din top ca număr de locuri de muncă disponibile sunt nume ca Emerson, Bosch, Office Depot, Genpact sau Bombardier, spun organizatorii. Târgul s-a transformat în loc „cool”: există un „stand de demisii”, de unde se pot cere informaţii, s-a pus Photo Booth (cabină foto) şi, alături, o domnişoară tocmai stă la aranjat bucle, fiindcă TdC are partener din domeniu, iar câţiva paşi mai încolo candidaţii obosiţi (sau nu neaparat) pot să îşi ia o cafea „to go” în pahar galben. Mai e şi o zonă de jocuri şi Realitate Virtuală, imediat ce treci de standurile reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj și cei ai Jandarmeriei Române, care își prezintă oferta de studii pentru instituțiile militare de învățământ.
Irina şi Cynthia au venit şi ele în după-amiaza ploioasă de marţi să testeze piaţa muncii. Sunt amândouă studente la Litere – Irina la Engleză-Franceză, Cynthia la Engleză-Germană. Dacă aţi auzit că „tinerii din ziua de azi” nu vor să muncească, puteţi constata că nu e chiar aşa: cel puţin o parte dintre ei caută şi chiar au job-uri încă din primii ani de studenţie. „Ne interesează mai ales internship-urile sau locurile de muncă part time”, spune Irina. Ambele tinere, studente de an II, se gândesc că un job din timpul facultăţii le va face mai uşor drumul de mai încolo în dura piaţă a muncii. „Mai mult de call center nu prea am găsit, dar mi se pare o oportunitate. Internship-urile acestea contează foarte mult la CV, dacă avem o astfel de experienţă putem apoi intra mult mai uşor la ceva care nu ţine neaparat de call center. Dar pentru aşa ceva se cere o combinaţie de cunoştinţe – de exemplu, să ştii germană şi informatică sau germană şi inginerie”, a constatat Cynthia. „E complicat”, recunosc fetele. „Cu internship-ul ai şansa la un job, dar asta îţi dă ocazia să mai faci o facultate pe lângă. Am găsit destule oferte interesante. Putem să depunem CV-ul aici sau să intrăm pe site-uri ca să ne înscriem. Aici mai mult ni se prezintă firmele şi ofertele, iar reprezentanţii firmelor ne răspund la întrebări. Sunt tot felul de şmecherii de care te poţi lovi, din câte am aflat noi. De exemplu, găseşti un internship cu 4 ore de lucru pe zi, dar mai întâi ai training de o lună, care se ţine 8 sau 12 ore pe zi. M-am tot interesat, dar noi avem şi cursuri multe. E mai riscant, având şi facultatea, aşa că trebuie să ştim la ce ne înhămăm. Pentru că pe primul loc e facultatea, iar asta e extra. Dar ajută mult – şi din punct de vedere financiar, acum, dar şi pe mai departe, pentru carieră. Apoi, un job în care vorbeşti tot timpul cu clienţii ne ajută să ne dezvoltăm abilităţile lingvistice”, enumeră Cynthia dintre beneficii. Mai sunt şi alţi colegi care deja lucrează. „Au zis că la început va fi mai greu, dar apoi ne vom obişnui. Oricum, ei sunt mereu obosiţi. Important pentru noi acum e să ştim ce să întrebăm, pentru că cei care fac recrutări pot să ne prezinte doar partea frumoasă a lucrurilor. Acum ne uităm la oferta generală şi mâine venim cu mai multe CV-uri”, spune Cynthia. „Sunt oferte atractive, am găsit propuneri interesante”, completează Irina.
Attila vine tocmai de la Piatra Neamţ, unde are deja un loc de muncă. Dar ar vrea un job la Cluj; în management, contabilitate, marketing. „Eu lucrez în Piatra Neamţ, dar sunt din Târgu Mureş şi aş vrea să fiu mai aproape de casă. Nu prea am putut să mă acomodez cu oraşul, e cam greu. Am făcut facultatea în Târgu Mureş, am lucrat la două firme, am mers în străinătate, apoi în Piatra Neamţ. La Cluj am mai venit în vizită la prieteni, aşa că ştiu oraşul. Clujul e foarte dezvoltat, am stat aici în vară şi am zis să încerc să găsesc un loc de muncă”, spune tânărul, care a trecut în revistă cam jumătate din târg şi a depus deja 5 CV-uri. „Deocamdată iau pliante, dau CV-uri. Am găsit firme interesante, în domeniul financiar, pe management. Aştept să mă sune ei, între timp mai pun CV-uri”, spune Attila. Venit din alt oraş, tânărul ştie că municipiul Cluj-Napoca presupune costuri de trai ridicate. „Clujul e scump. Ca salariu, ar cam trebui să găsesc ceva de minim 1800-2000 de lei pe lună. Aici garsonierele încep de la 250 euro – cea mai ieftină chirie. M-am documentat, ştiu care e situaţia”, spune Attila. Cărunt şi blindat într-o haină gri de vreme rea, un domn trece în revistă stand după stand şi se înarmează şi el cu pliante. „Mă interesez pentru fiul meu. El lucrează acum, dar mai caută. Mi se pare o ofertă interesantă, e extraordinară. Fiul meu a terminat un colegiu tehnic, a mai lucrat şi pe Electronică, fiindcă domeniul lui de specializare – Metalurgic – nu prea mai există”, spune tatăl.
Oferte cu relocare
Nu doar companiile din Cluj au venit să caute candidaţi în centrul universitar de aici – la standuri găseşti oferte pentru locuri de muncă în Sibiu, Alba sau Braşov. „Noi căutăm ingineri chimişti, suntem o firmă activă în domeniul chimiei, o firmă americană cu investiţii în România din ’97”, spune Carmen Ieşan de la Departamentul de Cercetare – Dezvoltare al Purolite, o companie cu sediu în Braşov. „Avem fabrică construită, cu oportunităţi de extindere, în interiorul platformei se dezvoltă secţii noi, produse noi, cu aplicabilitate în special în Farmaceutică, Biotehnologie, Life Science. Suntem în curs de dezvoltare şi avem poziţii deschise şi pe Cercetare, dar căutăm şi ingineri de proces, oameni în producţie, chiar şi un inginer IT ne trebuie acum. Pentru partea de cercetare avem nevoie de ingineri chimişti, de preferat cu experienţă. Cu cât sunt mai specializaţi, cu atât mai bine – un doctorat, un master ar fi de folos, din experienţa anterioară ne-am dat seama că e o diferenţă, dar vrem şi oameni care să fie stabili, care investesc în carieră”, spune Ieşan. De ce a venit tocmai la Cluj firma de Braşov? „Am început să ieşim în ţară, până acum au venit angajaţii spre noi, dar am început să ne prezentăm şi noi – mai întâi la Iaşi şi la Cluj. Ne-am orientat spre centre universitare care pregătesc ingineri chimişti şi acestea sunt doar câteva. Fiind în Ardeal, Clujul e şi mai aproape de noi. Avem deja ingineri care s-au relocat din Iaşi de exemplu, chiar şi din Cluj. Vin pentru că pot găsi oportunităţi de muncă şi salarii atractive. Unii s-au stabilit la Braşov şi au rămas, alţii au plecat; există şi o fluctuaţie a personalului tânăr”, admite reprezentanta companiei. „Am văzut că sunt mulţi studenţi sunt interesaţi de internship-uri. Noi suntem deschişi la asta, dar se poate doar vara, în perioada vacanţei. Nu poţi face în timpul anului internship tocmai din cauza distanţei. Dar ne interesează şi astfel de programe, fiindcă aşa văd şi tinerii despre ce e vorba, iar pentru noi asta reprezintă o bună bază de pornire”, spune Ieşan.
Zeci de companii au nevoie de angajaţi
Printre angajatorii care vin zilele acestea la Sala Polivalentă se numără Bombardier, Emerson, unul dintre cei mai mari angajatori din Cluj, Genpact, Lidl, Purolite, Star Transmission, Steelcase, Thomsons, VCST Automotive Production, Vertiv, Arrk Research, Banca Transilvania, Bosch Romania, Bosch Rexroth, CSi Romania, DeLonghi România, unul dintre investitorii importanţi ai parcurilor industriale din Cluj, E.ON, Electrolux sau Energobit, unul dintre liderii pieţei locale în domeniul electro-energetic, companie creată la Cluj care a ajuns la peste 800 de angajaţi, dintre care mai mult de 200 de ingineri specializaţi. Caută oameni şi Fildas, Heisterkamp Transport, JacTravel, Office Depot, MMM Autoparts SRL, Plexus, Premier Pro Management, Saint-Gobain Rigips, SMR Automotive, Stradale, TenarisSilcotub, Terapia, Vodafone Romania, Welocalize. Mai au nevoie de angajaţi companii ca Mc Donald’s, EXL, CIE Matricon, Universal Alloy, ProCredit Bank, Sta Travel, Pizza Hut, KFC, Vos Logistics, Arvato, Zolner, Sykes, Express Learning, Ulma Packaging, VidaXL, Kuka, Jysk, Deltamed, Leroy Merlin, Profi, UPC, Transgor Logistik, Cerved, Leoni, Auchan, Cora, Gaus, Gameloft, APS, Seko Sieta, Uber, Wesse, Absolute Jobs, FSA Romania, Eckerle, Lugera, Food Squad, EVW Holding și Asitel.