Închide

Replică de la Primărie, după ce un consilier local USR a cerut preluarea modelului de la Timișoara pentru avizarea proiectelor de urbanism din Cluj-Napoca

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - mai 30, 2022 1 474

Clujenii sunt nemulțumiți de modul în care Primăria gestionează avizarea proiectelor de urbanism din Cluj-Napoca, a semnalat consilierul local Alexandra Oană, la finalul săptămânii trecute. Ea a spus public că municipalitatea clujeană ar trebuie să îmbunătățească activitatea comisiilor de urbanism și de sistematizare a circulației din cadrul instituției, să mizeze pe o transparență mult mai mare și chiar să preia un model care funcționează la Primăria Timișoara.

Odată cu propunerile formulate –  După ultimul simulacru de la ședința Comisiei de Urbanism din Primărie, consilierii din opoziție cer aplicarea modelului din Timișoara. Toate ședințele de urbanism și siguranța circulației să fie postate pe site-ul oficial, cer ei), Primăria Cluj-Napoca a ținut să transmită o replică consilierului local prin care consideră că, în ceea ce privește ședințele Comisiei de Amenajarea Teritoriului și Urbanism (CTATU), instituția a dat dovadă de transparență și deschidere către cetățean.

„Ședințele Comisiei Tehnice de Amenajare a teritoriului și de urbanism au fost deschise accesului public începând cu 2004, cetățenii interesați (beneficiari ai proiectelor, proprietari ai parcelelor direct învecinate celei studiate, locuitori din zonă etc.) putând asista la dezbaterea lucărilor, alături de membri comisiei, proiectanți, reprezentanți ai mass-media, având inclusiv posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere în cadrul ședințelor.

Din 2004, până în 2020 ședințele s-au ținut cu prezență fizică, în Sala de sticlă a primăriei. Din 2020 și până în prezent, din cauza contextului epidemiologic, ședințele au loc în format de videoconferință, pe platformă electronică dedicată. Primăria Cluj-Napoca nu a îngrădit niciodată accesul beneficiarilor proiectelor la ședințele CTATU, nici al altor cetățeni interesați, aceștia având posibilitatea de înscriere la videoconferință.

Anterior supunerii analizei în CTATU, proiectele sunt supuse informării și consultării publicului, în conformitate cu HCL nr. 153/2012. Toți cei care depun sugestii, propuneri și observații în perioada de consultare, sunt contactați și înștiințați de data ședinței CTATU, în cazul în care doresc să asiste la dezbatere și/sau să ia cuvântul. Pe lângă aceștia, oricine are posibilitatea de a asista online.

Ordinea de zi  a ședințelor CTATU se publică pe site-ul instituției cu cel puțin trei zile înainte de ședință, împreună cu proiectele supuse analizei, în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare și funcționare a comisiei. În CTATU se analizează documentațiile complete, care au încheiată procedura de informare și consultare publică. Procedura se încheie în momentul comunicării către petenți a răspunsului inițiatorului studiului la obiecțiunile formulate.

Proiectele care nu se regăsesc pe ordinea de zi, fie nu au finalizată procedura de consultare publică (nerăspunzându-se la obiecțiunile formulate), fie nu sunt complete din punctul de vedere al avizelor solicitate prin Certificatul de urbanism, fie, datorită volumului mare de documentații și a complexității acestora, nu pot fi analizate toate documentațiile complete într-o singură ședință CTATU”, a argumentat Primăria într-o replică adresată consilierului Alexandra Oană, furnizată Actualdecluj.ro.

După ce consilierul local USR a criticat pe Facebook activitatea Comisiei de Urbanism a Primăriei, șefa serviciului de Strategii Urbane din cadrul istituției, arhitecta Andreea Mureșan, a oferit și ea o replică pe Facebook.

 

Spre exemplu, la Primăria Timișoara ședințele se organizează prin intermediul Platformei Zoom și se transmit și Live pe Facebook.

În ceea ce privește proiectele de urbanism supuse atenției comisiei, acestea sunt anunțate într-un mod prin care se poate urmări exact ce timpi parcurg acestea până să primească avizul.

Un comentariu

  1. la Timisoara nu iau cuvantul vecinii, nici beneficiarii proiectelor, nici alti cetateni, acestia pot doar asista pasiv, urmarind pe facebook. La Timisoara participa strict proiectantii si membri comisiei. Ar trebui sa fie la fel si la Cluj, sa nu se mai dea voie ca in cadrul unei comisii tehnice, sa isi dea cu parerea toata lumea.

Scrie un comentariu