Închide

Regizorul Giurgiu după ce a văzut imaginile din cinematograful Dacia, încă închis: „o catastrofă!”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 10, 2015 0 1116

După ce a văzut imaginile publicate în exclusivitate de actualdecluj.ro din cinematograful Dacia din Mănăștur, renovat și cu proiector 4K, directorul festivalului de film Transilvania, regizorul Tudor Giurgiu, se declară siderat: „am văzut pozele, o catastrofă!”.

Tudor Giurgiu a văzut multe săli de cinematograf la viața lui, ca regizor și organizator de festival de film. Acum, după ce a văzut imaginile din cinematograful Dacia ce ar urma să fie deschis în următoarele săptămâni, e foc și pară împotriva arhitecților care au decis să vopsească pereții sălii de proiecții în alb.

Redăm mai jos, integral, tirada sa publicată pe rețeaua de socializare Facebook:

îmi plac arhitecții, sunt niște tipi simpatici. Mi-am făcut mulți prieteni pe vremuri în nopțile (sau diminețile…) din Club A, cu mulți alții am lucrat în varii proiecte. îi detest însă pe acei arhitecți care participă la licitații publice, câștigă având oferta cu “pretul cel mai scazut” și apoi își bat joc de proiect, nefăcând nici cel mai mic efort să înțeleagă specificul activității spațiului asupra căruia vor interveni. Cu, în mod teoretic, idei creative de reconversie/reamenajare. Recent, am înțeles că lucrările la cinema Dacia din Cluj (cartierul Mănăștur) sunt aproape gata. Arhitecți: asocierea între Civitas Proiectare și 2 Invest.

Am văzut pozele, o catastrofă: pereții albi. De parchetul de pe scenă nu mai zic nimic. Păi domnilor arhitecți, nu există niciun cinema în lume cu pereți albi! De unde v-ați documentat? Va rog nu-mi spuneți că sala e “multifunctionala” și nu va fi “doar” cinematograf. Nu e o scuză. De ce la Cluj e altfel decât “cum se face”? Aaa, poate pentru că la precedentă lucrare de modernizare la cinema Republică (ulterior Florin Piersic) alți arhitecți colegi de-ai dvs au vopsit obsesiv tot în alb interiorul unei săli de 900 locuri. Șocul și stupoarea au fost rapid înlocuite de nevoia de a întreprinde ceva pentru a nu ne face de râs la TIFF. Eram ca în povestea cu hainele împăratului: cinema digitalizat, Piersic-Mărgelatu „kind of chic”, PR ca la balamuc, dar pe dinăuntru jale: pereți albi că la spital, scaune noi dar fără spațiu între rânduri (deh, costă mai mult să refaci podirea sălii), corpurile de iluminat retro ale anilor 70 înlocuite cu lămpi “economice” oribile pentru confortul vizual al unui cinematograf (s-au luat probabil la pachet, că să nu zic altfel, cu cele de la Casa de Cultură) și izolația fonică a sălii total distrusă. Ce să mai, în fapt dura mai mult să faci ceva temeinic și nu de mântuială. Până la urmă, am vopsit (în gri) pe banii noștri toți pereții laterali și cei din spate. Pentru tavan am cumpărat un metraj suficient de pânză foarte subțire, am adus schele de șantier, echipă de tapițeri și am făcut un fel de “instalatie” așa încât să nu fim penibili cu un tavan care reflectă infernal toată luminozitatea ecranului. N-am avut nevoie să participăm la nicio licitație pentru a da o minimă funcționalitate spațiului.
Domnule Primar, Domnule director tehnic Poruțiu, Domnule manager al cinematografului – vă rog faceți ceva la „Dacia” că să nu fim iar de râsul lumii. Cât se mai poate… îi mulțumesc lui Sorin Dan pentru că (și lui) îi pasă.

UPDATE Citește aici reacția Primăriei

Imi plac arhitectii, sunt niste tipi simpatici. Mi-am facut multi prieteni pe vremuri in noptile (sau diminetile…) din…

Posted by Tudor Giurgiu on Thursday, December 10, 2015

 

Citește și:

Cum arată cel mai modern cinematograf din Cluj, cu proiector 4K și intrare liberă

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare