Închide

Regizorul de teatru Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar din Cluj, noul președinte al Uniunii Teatrelor din Europa, al doilea român la șefia asociației

Cultură by Actual de Cluj - mai 15, 2018 0 153

Regizorul de teatru Tompa Gabpor, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, e noul preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, după Adunarea Generală a asociației, de la Teatrul Vígszínház din Budapesta.

Gábor Tompa îl succede în funcție pe regizorul Michal Dočekal din Cehia, fost director al Teatrului Național din Praga, și spune că în calitate de președinte al celei mai prestigioase organizații teatrale din Europa vrea „să construiască punți între vechile și noile valori și consolidarea renumelui organizației”. În plus acesta spune că intenționează să reia festivalul anual organizat de către Uniunea Teatrelor din Europa, la zece ani de la ultima ediție, din 2008, organizată de Teatrul Bulandra în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj. De asemenea, pentru Gábor Tompa o importanță deosebită o au și academiile de vară, schimburile culturale și permanenta colaborare dintre teatrele membre.

Înființată în anul 1990 de ministrul Culturii din Franța la acea vreme Jack Lang și de cunoscutul regizor Giorgio Strehler – directorul Teatrului Piccolo din Milano-, Uniunea Teatrelor din Europa pune accent pe diversitatea culturală și lingvistică și iniţiază forme durabile de colaborare internațională. Până acum, președinți ai Uniunii au mai fost regizorul Gábor Zsámbéki, care a condus organizația după moartea lui Giorgio Strehler, între anii 1998-2004; regizorul Alexandru Darie -directorul Teatrului Bulandra, și respectiv regizorul Ilan Ronen – fost director al Teatrului Habima din Israel. Uniunea Teatrelor din Europa are aproximativ 40 de membri.

Citește și:

„E umilitor. Pe lângă sentimentul rușinii, ca director, mă încearcă și un fel de senzație de automutilare”. Ce spune Tompa Gabor după 226 ani de Teatru Maghiar la Cluj: activitatea e aproape paralizată

Nici un comentariu

Scrie un comentariu