Închide

Expoziție cu zeci de afișe poloneze de film, teatru și operă, la Cluj înainte de cel mai mare festival de film din țară

Cultură by Actual de Cluj - mai 14, 2018 0 354

O expoziție dedicată afișului polonez de film, teatru și operă se deschide la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, peste două zile, și e dedicată cinefililor, la trei săptămâni înainte de ediția din acest an a festivalului de film Transilvania.

Expoziția de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca se deschide în 16 mai și poate fi vizitată până în 3 iunie, în apropierea festivalului de film Transilvania (TIFF). ” Economia formelor, scrierea novatoare, fantezia, ironia și capacitatea extraordinară de a sintetiza realitatea sunt caracteristici care, în urmă cu șaizeci de ani, făceau celebru afișul polonez în întreaga lume. „Școala Poloneză de Afiș”, după cum este denumit acest curent în artă, nefiind o şcoală în sensul propriu al cuvântului, a devenit, de-a lungul timpului, un etalon incontestabil, la nivel mondial, al domeniului graficii publicitare”, explică reprezentanții instituției de cultură, care adaugă că unele dintre cele mai interesate exemple ale acestei școli, dedicate exclusiv filmului, teatrului și operei, pot fi văzute acum în expoziția pregătită de Institutul Polonez din București la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.
Expoziția, organizată cu concursul celei mai mari colecții poloneze particulare de afiș, de peste 40 de mii de lucrări, ce îi aparține lui Krzysztof Dydo, cunoscător al artei afișului și proprietar al unei galerii din Cracovia, reunește 50 de afişe realizate de aproximativ 50 de graficieni. „Expoziția oferă publicului posibilitatea cunoașterii diversității temelor și stilurilor din afișul polonez de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI, care, în pofida dominației exercitate de televiziune şi media electronică, continuă să rămână în serviciul credincios al evenimentelor culturale”, adaugă organizatorii.
Expoziția va fi vernisată în 23 mai, la ora 18, în prezenţa proprietarului neobișnuitei colecții de afişe ale graficienilor polonezi, Krzysztof Dydo.

TIFF are loc în acest an între 25 mai și 3 iunie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu