Închide

Regia primăriei face apel la vistieria orașului. Vrea 5,2 milioane peșin ca să se salveze

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 11, 2014 0 336

 

Consilierii locali vor dezbate la ședința de marți Planul de Administrarea a Regiei Autonome a Domeniului Public întocmit de Consiliul de Administrație pe cinci ani. Ca să își intre în pâine și să își efiecientizeze activitatea structura are nevoie de 5,2 milioane de lei, bani pe care i-a solicitat primăriei.

Situația financiară a RADP nu e roz și s-a agravat după ce a fost execută în „afacerea pationoarul” de către GPI Turism. E paradoxal că regia are datorii dar administrează un patrimoniu de peste 93 de milioane de lei (din care peste 68 de milioane de lei este patrimoniul public). La ultima ședință a Consiliul de Administrație s-a decis solicitarea unui sprijin financiar de la primărie. Ca să se pună pe picioare, într-o primă etapă, RADP are nevoie de 5,2 milioane de lei (3,2 milioane de lei datorii către terți și 2 milioane de lei pentru linia de credit). Directorul regiei, Ioan Moroccan a confirmat faptul că cererea a fost adresată primăriei și a menționat că speră ca primăria și forul local să vină cu o soluție pentru salvarea structurii.

Morocăzan, a declarat că, deși regia înregistrează pierderi (peste 9 milioane de lei la finalul anului trecut), în ultima perioada s-a reușit dotarea ei cu utilaje performante, așa că acesta poate să se ocupe de tot ce înseamnă lucrări de modernizare și întreținere a străzilor din Cluj-Napoca. În bugetul nostru de anul acesta se poate vedea clar că primăria ne-a susținut cu 1 milion de euro, ceea ce înseamnă că există vointă ca regia să devină profitabilă. În prezent ne resimțim după ce am fost executați de GPI Turism cu peste 3 milioane de lei, bani care ni s-au luat din conturi. Așa am fost nevoiți să consumăm linia de credit luată de la CEC și ne-au crescut dobânzile ceea ce ne face în prezent să nu putem fi competitivi la licitații. Cu GPI n-am rezolvat încă nimic ca să ne recuperăm banii, firma este în insolvență iar procesul din instanță nu e încheiat. Puteam participa la licitații chiar dacă avem pierderi, însă prețurile sunt relativ mari și ne plasează într-o zonă necompetitivă. Ca să fim profitabili trebuie să ne întoarcem la scopul pentru care am fost creați, adică să facem lucrări pentru oraș pe domeniul public, la străzi și spații verzi”, a afirmat Morocăzan.

Pentru anul acesta, regia estimează o cifră de afaceri de 15,5 milioane de lei, chiar și profit, dacă primește ajutorul de la Consiliul Local. „Au fost discuțíi cu consilierii locali din toate partidele, discuțíi în comisia de buget finanțe. Ori se vinde ceva din patrimoniu, ori se caută resurse prin preluarea unor lucrări pe domeniul public pentru a pune pe picioare acestă regie. Deocamdată nu s-a luat o decie în ceea ce privește solicitarea regiei”, spun surse din cadrul primăriei.

În prezent RADP are peste 240 de angajați, 36 de posturi fiind create după ce regia a preluat activitatea de pază a cimitirului central. Singura discuție se mai poartă în ceea ce privește transformarea regiei în societatea comercială, așa cum declara la începutul anului Alexandru Coroian cel care conduce compartimentul care supraveghează managementul la regiile și societățile primăriei.

Ce investiții are în plan RADP începând din 2015

Modernizarea strandului Sun – peste 4,1 milioane lei

Modernizarea bazei de pe strada Cantonului – 550.000 lei

Modernizarea stației de asfalt – 1,5 milioane lei

Achiziția unei stații de betoane – 635.000 lei

Modernizarea WC-urilor publice – 200.000 lei

Modernizarea lacului din parcul central – 2 milioane lei

Achiția de utilaje – 20 de milioane de lei

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.