Închide

Clujul celor 20 de clădiri de birouri. Mai vin 3 ha

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 11, 2014 0 370

Stocul de spații de birouri moderne (clasa A și B) din Cluj-Napoca ajungea în această primăvară la 119.000 mp, în 19 imobile, dintre care jumătate sunt clasificate în categoria clasei A, potrivit unui raport al Jones Lang LaSalle. Proiectele cu termene de livrare în 2014 aduc încă 50.000 mp de birouri. O parte consistentă a fost deja lansată pe piață, prin finalizarea primei etape din proiectul The Office (19.000 mp), dezvoltat în parteneriat de fondul de investiții NEPI și Ovidiu Șandor. Urmează United Business Center Tower (10.000 mp) al Iulius Group, a doua etapă din Liberty Technology Park, dezvoltat de Fribourg Development (13.400 mp) și a doua fază din Cluj Business Center, dezvoltat de Felinvest (8.000 mp).

„Cererea generată de chiriași internaționali care caută spații flexibile și opțiuni de extindere a influențat oferta, care s-a schimbat de la proiecte de dimensiuni mici sau medii, în trecut, la dezvoltări de mai mari dimensiuni, gândite pe etape, în curs de predare”, arată raportul JLL.  Spațiile de clasa A se închiriază la Cluj cu sume de 12-14 euro/mp/lună, iar rata de neocupare pe acest segment este de sub 10%. 

Lucrările pentru noua etapă a proiectului Liberty au demarat la finalul lunii trecute și vor fi livrate până la finele acestui an, oferind un total de 13.412 mp aparținând clădirilor D și E, potrivit oficialilor Fribourg. Faza II a fost pre-închiriată în proporție de 30%, susțin dezvoltatorii Liberty, iar obiectivul asumat este de de a livra această fază integral închiriată până la finele anului.

În perioada următoare, dezvoltatorii de la Felinvest se pregătesc să reia șantierul pentru faza a doua de proiect, adică încă aproximativ 8.000 mp de birouri pe fosta platformă a fabricii de dulciuri Feleacul. Proiectul este în curs de pregătire, dar o parte din ansamblul de birouri gândit va fi reorientată dinspre birouri înspre segmentul rezidenţial.  În Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Felinvest din această săptămână, s-a aprobat contractarea a două facilități de credit pentru investiții imobiliare, pentru finalizarea primului corp de clădire (scara 1 a fost ridicată, predată și ocupată, iar scara 2 a fost demarată în șantier, lucrările au fost temporar oprite, urmând a fi reluate).

„Acum avem bugetul pregătit, urmează să depunem documentaţia pentru autorizaţia de construire şi, după ce obţinem autorizaţia, ne apucăm de lucru, pentru scara II, de birouri. Cererea este destul de slabă în piaţă în această perioadă, se caută mai degrabă suprafeţe de mici dimensiuni, dar ne aşteptăm ca din toamnă, după concedii, activitatea să se reia. După o lungă perioadă în care toată lumea se plângea că nu vin investitori fiindcă nu au unde, acum există proiecte şi oferte”, a menţionat Călin Buzoianu, directorul Felinvest.

În această vară, începe și faza a doua din complexul The Office, dezvoltat de fondul de investiții NEPI și omul de afaceri Ovidiu Șandor. După inaugurarea din mai a celor 19.000 mp de spații din prima fază, dezvoltatorii anunțau că se reapucă de șantier, pentru a deamara etapa a doua de proiect.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare