Închide

Refuzați de Primărie, civicii din Cluj cheamă comunitatea să adopte cei 22 de senzori de monitorizare a aerului cumpărați în urma unei campanii de strângere de fonduri

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 12, 2021 0 750

Aerul din Cluj-Napoca va fi monitorizat suplimentat cu 22 de senzori cumpărați în urma unei campanii de strângere de fonduri lansate la finalul anului 2020 de mai multe asociații non guvernamentale. Senzorii au fost cumpărați deja iar montarea lor în punctele din Cluj-Napoca indicate de către experți ai Centrului de Mediu și Sănătate este întârziată de refuzul Primăriei de a-i găzdui, spun inițiatorii campaniei „Ce aer respir”. Ei fac au apel către comunitatea clujeană pentru soluții alternative de găzduire a senzorilor. Intenția este ca toți senzorii care monitorizează particulele în suspensie PM2.5 și PM10, ce au efecte nocive majore asupra sănătății, să devină operaționali luna aceasta.
„Planul inițial prevedea instalarea a 16 din cei 22 de senzori în stațiile InfoTrafic (https://www.infotrafic.biz), folosind conexiunile de internet și alimentarea cu energie electrică din branșamentul stațiilor CTP. Inițiatorii proiectului au solicitat Primăriei Cluj-Napoca acordul pentru instalarea senzorilor, însă nu au primit un răspuns pozitiv. La solicitarea noastră (http://bit.ly/solicitare_senzori) legată de instalarea senzorilor în stațiile InfoTrafic, Primăria Cluj-Napoca ne-a mulțumit pentru idee (http://bit.ly/raspuns_senzori) și ne-a amintit că există un plan integrat de măsurare a calității aerului, dar nu a oferit un răspuns solicitării noastre de a amplasa senzorii în stațiile InfoTrafic. Dorim să scoatem în evidență faptul că, după montarea senzorilor, datele cu privire la poluare vor putea fi folosite inclusiv de Primăria Cluj-Napoca în luarea deciziilor legate de managementul traficului și îmbunătățirea calității aerului.Inițiatorii campaniei Ce aer respir la Cluj lansează un apel către comunitatea clujeană pentru găzduirea celor 22 de senzori. Dacă locuiți sau aveți afacerea în imediata apropiere a unuia din cele 22 de puncte din lista de mai jos, vă rugăm să vă înregistrați pe pagina adopta un senzor – https://ceaerrespir.ro/adopta-un-senzor/  sau să ne scrieți la adresele stefan.voinea@health-observatory.ro  sau marius.mornea@sustenabil.org„, au atras atenția inițiatorii campaniei „Ce aer respir”.

Aceștia au mai arătat că s-au cumpărat senzori PurpleAir PA-II,  care, după instalare, vor face posibil demersul cetățenesc de monitorizare a calității aerului.

După trei luni de la instalarea senzorilor, va fi publicat un raport cu concluzii și propuneri pentru autorități. Organizatorii au transmis că își doresc ca sistemul de la Cluj să fie operațional începând de luna aceasta.
Iniţiativa „Ce aer respir” de la Cluj este lansată de Observatorul Român de Sănătate, Clujul Sustenabil, Romanian United Fund, Fundația Comunitară Cluj, Caravana cu Medici şi Declic, cu sprijinul Talo Media și Komiti. Platforma Aerlive.ro care va găzdui reţeaua de senzori este un proiect inițiat de Ecopolis și Fundația ETA2U.
Rețeaua Aerlive a fost lansată prima oară în 2019 la București și a primit premiul 1 la categoria protecția mediului la Gala Societății Civile 2020. Noile date oferite de senzori au arătat gravitatea poluării din capitală și au adus problema calității aerului în atenția comunităților locale.

 

Lista punctelor de amplasare a senzorilor de monitorizare a calității aerului

 

Manastur-1 – Sens Giratoriu C Manastur+Campului
Manastur-2 – Pasaj N C Floresti+ 1dec1918
Manastur-3- Primaverii+Izlazului
Grigorescu-1- Sens Giratoriu E Grigorescu+Taietura Turcului
Grigorescu-2 – Sens Giratoriu Miraslau+1dec1918
Marasti-1 – Bucuresti+Paris
Marasti-2 – Sens Giratoriu Marasti
Gheorgheni-1 – Sens Giratoriu N Titulescu+ S Albini
Gheorgheni-2 – Sens Giratoriu T Mihali+ A Slanic
Andrei Muresanu-1 – C Brancusi+B S Delavrancea
Buna Ziua-1 – Buna Ziua+M Zaciu
Someseni-1 – Traian Vuia+Planoarelor
Someseni-2 – IRA (langa disp. CTP)
Zorilor-1 – Sens Giratoriu C Turzii+Observatorului
Zorilor-2 – Sens Giratoriu Frunzisului + Observatorului
Gruia-1 – Intersectia str. Gruia + Baia Mare + Trambitasului + 11 Octombrie (in zona bisericii)
Iris-1 – Sens Giratoriu Muncii+Fabricii
Dambu Rotund-1 – Sens Giratoriu C Baciului+C Coposu
Gara-1 – Piata Garii
Centru-1 – Motilor intre I Macelaru si G Cosbuc
Centru-2 – 21 dec. 1989+Cuza Voza+Piata A Iancu (langa statuia AICuza)
Centru-3 – Piata Lucian Blaga (langa C C a Studentilor)

 

Specificații cu privire la amplasarea senzorilor
• Montare în exterior
• Distanță de maxim 7 metri de la sol (maxim etajul 1)
• Conectare la o sursă de alimentare
• Acces la internet prin WiFi
• Nu trebuie montat în vecinătatea unui coș de evacuare pentru centrala de încălzire, lângă aerisirea de la bucătărie sau în apropierea unui loc de fumat
• Distanță de maximum 100 de metri de punctele menționate în lista de mai sus
Vezi și: Asociații din Cluj vor să adune 19.000 euro ca să amplaseze 20 de senzori de măsurare a calității aerului
Un consilier local și-a chemat colegii să doneze pentru montarea suplimentară de senzori care măsoară calitatea aerului din Cluj. Primarul Boc a replicat că are situația mirosului de la Pata Rât sub control

Nici un comentariu

Scrie un comentariu