Închide

Rectorul UTCN: criza forței de muncă din IT nu se rezolvă cât timp salariile în învățământ sunt mici. „Altfel vom intra într-un colaps”

EducaţieTop News by Actual de Cluj - feb. 25, 2018 0 892

E criză de specialiști în zona de IT, spun jucătorii din industrie – dar aceasta nu se poate rezolva cât timp există o alta, a cadrelor didactice prost plătite.

Avertizarea vine de la rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Vasile Ţopa, care spune că salariile din educație sunt mici. „Este din ce în ce mai greu să-i păstrăm pe aceşti tineri care lucrează în sistemul de învăţământ cu salariile pe care le au. Sigur că ei sunt atraşi de tot ceea ce înseamnă salarizare în această zonă. Aici ar trebui să solicităm factorilor de decizie găsirea unor soluţii, altfel vom intra într-un colaps „, a declarat rectorul la un eveniment al asociației universităților tehnice din țară.

Salariile de bază pentru asistenți universitari cu cea mai mică vechime în muncă, sub trei ani, sunt de 2.400 de lei brut conform grilei de salarizare a UTCN consultate recent de actualdecluj.ro. Pentru a avea acces la concursul pe postul de asistent  candidații trebuie să aibă diplomă de doctor, plus un atestat de cunoaștere a unei limbi de circulație internațională. În plus asistenții universitari nu pot fi angajați dacă nu au deja publicate cel puțin cinci lucrări științifice, plus trei lucrări de laborator redactate și realizate practic, atestate de directorul de departament.

Următoarea treaptă didactică, cea de lector universitar, crește grila de salarizare până la 2.800 lei sau, în funcție de vechime, la 3.800 de lei. Profesorii universitari câștigă aproximativ 5.000 de lei brut. Banii sunt mult mai puțini decât în mediul privat – în medie cam jumătate – și, oricum, numărul de locuri alocate pentru facultățile universității, de la minister, e mic prin comparație cu nevoile pieței: 3.500 de locuri anual în total, în creștere cu doar 20 anual.

Citește și:

Adevărata problemă a crizei de angajați din IT-ul clujean: „vom ajunge să nu mai fie cine să predea”. „Presiunea pe care o simțim pe resursele umane e foarte mare iar mediul de afaceri nu va rămâne în Cluj, e forțat să facă niște pași”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare