Reacția Spitalului Județean după ce un pacient a decedat în urma unei infecții nosocomiale contractate în timpul unei operații: „S-au respectat toate procedurile medicale”
ActualitateTop News by Catalin Suciu - mart. 06, 2018 0 1403
Fiul unui pacient decedat la secția de Chirurgie 2, din Cluj-Napoca, a povestit că tatăl său s-a internat în spital pentru o intervenție aparent ușoară, o hernie hiatală. În timpul operației, el ar fi contactat o bacterie, Acinetobacter Baummani, ce-ar fi dus, ulterior, la decesul acestuia după 11 zile de stat la terapie intensivă.
Gheorghe Ivan e pacientul care s-a internat la Chirurgie II în Cluj, apoi a fost transferat la secția de Pneumologie și re-transferat pentru o nouă intervenție la Chirurgie II.
În timpul primei operații, pacientul s-a infectat cu acinetobacter Baummani, ulterior fiind trecut la terapie intensivă, fiind asistat respiratoriu. Finalul e după 11 zile, când întră în stop cardio-respiratoriu și nu răspunde manevrelor de resuscitare.
Spitalul recuniaște infecția nosocomială
Doctorul Monica Costin, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean Cluj, a declarat pentru actualdecluj.ro că „pacientul era cronic, avea hipertensiune și a necesitat după operație asistare respiratorie. Imediat a fost depistată și infecția nosocomială cu acinetobacter și au fost informați epidemiologii în această privință, trecându-se imediat la tratamentul în vigoare. S-au respectat toate procedurile medicale. Noi recunoaștem infecția și s-au respectat toți pașii din treatament. Infecția a avut ca punct de plecare abdomenul, iar pacientul a decedat ca urmare a unui stop-cardiorespirator. Infecția fiind la abdomen, nu se poate spune că decesul a survenit în urma contactării acestei infecții.”
I-am solicitat doctoriței Monica Costin să ne spună cât de ridicată este rata infecțiielor intraspitalicești. „Mediul spitalicesc favorizează aceste infecții, ele există, nu putem să spunem că nu. Nu stăm bine, dar nu stăm nici rău. Se lucrează cu dezinfectați standard. Dar există infecții, așa cu există în toate spitalele din lume”, a adăugat ea.
Fiul pacientului decedat nu renunță și spune că va depune o plângere la Colegiul Medicilor din Cluj, apoi la București. Apoi merge și la Tribunal.
„Eu am făcut o cerere către spital să-mi elibereze toată fișa de observație, de la bun început. Eu nu-i las așa. Pentru tata eu nu mai pot face nimic, dar trebuie să se schimbe ceva pentru alți pacienți. Cine urmează acum? Nu se știe, știe cineva? El a luat infecția în prima operație și rana nu i se închidea. El nu a fost tratat corespunzător de la bun început. Spitalul a găsit infecția abia după a doua operație și eu n-am văzut ce antibiotic s-a folosit. Am discutat și cu un avocat, îi voi da în judecată. Dacă ar fi să obțin despăgubiri, le voi dona pe toate. Nu se poate să intri în spital, să te infectezi și să mori”, ne-a declarat Gheorghe Ivan, care poartă același nume cu cel al tatălui său.
Gheorghe Ivan, tatăl, a murit. A venit să se opereze în spital și s-a infectat.
Inima lui a încetat să bată. Inima fiului său bate mai tare ca niciodată. „Voi lupta de acum înainte pentru alții. Eu nu am nevoie de nimic. Dar voi lupta pentru că acest sistem e putred, e odios”