Închide

VIDEO Războiul mansardelor de pe blocurile din cartiere

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 06, 2015 1 986

O societate din Zalău a cerut consilierilor locali să schimbe Planul Urbanistic General (PUG) Cluj în așa fel încât să își poată continua proiectele de mansadare a patru blocuri din Cluj-Napoca, proiecte în care a investit peste 120.000 de euro pentru achiziția teraselor blocurilor și a terenurilor pentru amenajarea parcărilor viitoarelor mansarde. „De când terasele blocurilor au drepturi de construire? E o dicuție halucinantă”, a subliniat șeful de proiect al noul PUG, arhitectul Adrian Borda. Noul PUG interzice mansardările din cartiere.

Societatea Malgo din Zalău, prin avocatul Ioana Crina Ciocian a formulat o plângere prealabilă prin care a cerut modificare noului PUG în așa fel încât societatea să poată continua proiectele de mansardare a unor blocuri de pe Albac, Mureșului, Gheorghe Dima și Scorșarilor din Cluj-Napoca. Societatea a motivat că a investit peste 120.000 de euro pentru achiziția teraselor respectivelor patru blocui și a terenului necesat parcărilor iar acum proiectele sunt blocate de noul PUG care interzice mansardările. Chiar, a amenințat că se va adresa instanței și va cere daune de la forul local.

Avocata societății a invocat chiar punctul de vedere al Direcției de Urbanism a primăriei privind plângerea prealabilă în care, sub semnătura arhitetcului-șef și a șefului de la urbanism, se specifică că „nu se interzice categoric mansardarea blocurilor” ci doar constucțiile noi sau extinderea și restructurarea celor existente se pot face doar în urma unor procesuri de regenerare urbană printr-un Plan Urbanistic Zonal, iar până la elaborarea lui, toate tipurile de operațiuni sunt interzise.

„Adică de aici înțeleg că în anumite condiții s-ar putea face mansardări, dar pe actualul regulament nu se poate. Vreau să știu dacă mă duc în instanță pentru că depind de un termen, sau conform poziției, aștept să se modifice regulamentul”, a subliniat Ciocian.

Șeful de proiect al noului PUG, arhitectul Adrian Borda, a subliniat că jumătate din populația orașului locuiește în cartiere, de aceea există obligativitatea legală de a desfășura programe de regenerare urbană, cu miză importantă pentru creșterea calității vieții. „Temele importante care trebuie atinse sunt mobilitatea, parcările, spațiile publice și de aceea este important să nu acționăm fără o viziune de ansamblu și să nu transformăm cartierele în teren de speculă imobiliară. Mansardarea e pomenită exclusiv în regulament, tocmai pentru că dacă mergem în oraș, mai ales în Gheorgheni vedem niște mansarde cum numai noi știm să le facem. Regulamentul este foarte clar, motivația e legitimă, să ne aliniem la un efort de ameliorare a calității mediului urban, nu se apucăm să facem mari operații și apoi să zicem vai de mine ce rău a ieșit”, a atras atenția Borda.

Consilierii PSD s-au interesat dacă, în condițiile demarării planurilor de regenerare urbană prin PUZ-uri în cartiere, se pot face mansardări dacă acestea se integrează în zonă respectivă. Borda a explicat că PUZ-urile de regenerare se dezvoltă neapărat de către primăriei iar potrivit respectivului plan se specifică că în cartiere se pot face foarte multe lucruri, mai puțin locuințe, iar aceste aspecte sunt practici în Europa vechi de 50 de ani, nu sunt inventate la Cluj. „Eu ca primărie aș începe un proiect pilot. Avem un exemplu din sectorul I din Capitală unde acum trei ani s-a început un astfel de proiect de regenerale. Există și o metodologie a ministerului”, a adăugat arhitectul.

Ioana Crina Ciocian s-a arărat nemulțumită că înainte de noul PUG se permiteau mansardările, iar acum acestea sunt interzise argumentând că societatea pe care o reprezintă a făcut achiziții de terase de bloc și terenuri pentru parcări mizând pe previzibilitatea legii. „De când terasele blocurilor au drepturi de construire? E o discuție halucinantă. Noul PUG interzice nu doar mansardele în cartiere ci și extinderile sau contruirea de locuințe. Cartierele au resurse de densificare limitate și duc lipsă de orice altceva așa că este indicat să le asigurăm o gamă largă de servicii ”, a fost răspunsul proiectantului PUG. În schimb, consilierul PNL, Dan Tarcea a amintit avocatului că s-a trezit prea târziu, mai ales că noul PUG a fost în consultare publică, iar societatea avea timp să prindă dipozițiile tranzitorii ale vechiului PUG dacă dorea să facă mansardări.

În final, consilierii locali au respins plângerea prealabilă formulată de societatea zălăuană.

Un comentariu

  1. Priviti uratenia mansardelor construite pe ici pe colo prin cartierele clujene. Pe langa alterarea estetica a zonelor, ele nu au adus decat complicatii in materie de locuit: proasta izolatie, supraincarcare conducte, lipsa liftului, aglomerarea parcarilor.
    Categoric, trebuie interzise, sau cel putin foarte strict controlate.

Scrie un comentariu