Închide

Războiul Boc-Sile Pușcaș, din parcul de 1 hectar din Zorilor, într-o nouă rundă: „Oameni buni, mai opriți-vă, nu totul se reduce la bani, betoane și blocuri”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 03, 2020 1 1577

Avocații proprietarului terenului de peste 1 hectar din cartierul Zorilor pe care Primăria a stabilit să îl amenajeze cu expropriere pe un teren privat, au cerut, din nou, consilierilor locali să se răzgândească în privința exproprierii terenului pentru un parc dar și a prețului propus de evaluator. Avocatul Călin Stegăroiu care reprezintă societatea Florisan în calitate de proprietar a invocat aspecte de legalitate, procesele de pe rol, avizul dat deja de Primărie pentru o documentație de urbanism pentru construirea de blocuri pe terenul parcului, documentație ce nu a mai fost promovată în fața consilierilor. El a invocat evaluarea făcută și faptul că un evaluator din București nu poate propune un preț derizoriu în condițiile în care toată lumea știe cât de scump e la Cluj metrul pătrat de teren, raportat la o parcelă compactă cu front la o arteră principală din oraș unde se poate construi înalt. El a mai avertizat consilierii că, în condițiile în care instanțele vor stabili despăgubiri pentru proprietarul terenului, din bugetul orașului se vor plăti bani grei pentru acest parc și nu se va mai putea justifica o astfel de investiție.  În replică, primarul Emil Boc i-a transmis că interesele orașului s-au schimbat de la aprobarea PUG-ului cu această zona ca teren construibil, că administrația locală trebuie să ia măsuri de îmbunătățire a calității aerului și a vieții clujenilor. El a ținut să transmită un mesaj imobiliarilor: „Oameni buni, mai opriți-vă, nu totul se reduce la bani, betoane și blocuri”.

Mondev Real Estate din București a calculat prețul de exproprierere pentru terenul de 1,2 hectare din cartierul Zorilor la peste 10,9 milioane lei. Expertul Valentin Ostiadal a calculat și o valoare a prejudiciului creat proprietarului privat care intră în acest preț. Banii urmează să ajungă la societatea Florisal, deținută de fostul ginere a fostului ministru Ioan Rus, Vasile (Sile) Pușcaș. Prețul stabilit a fost de  171,5 euro/mp (circa 830 lei/mp).

Călin Stegăroiu, avocatul Florisal, a încercat să convingă consilierii locali să se răzgândească în privința parcului propus pe terenul clientului, sau măcar a prețului de expropriere. El a adus argumente de legalitate în ceea ce privește procedura exproprierii făcute de Primăriei care, potrivit interpretării sale nu e legală, având în vedere că municipalitatea nu ar fi studiat două amplasamente, cu studii de fezabilitate, înainte să ia o decizie. În plus, Stegăroiu a arătat că clientul său a cumpărat terenurile în 2015, după discuții cu Primăria și echipa care a lucrat la PUG-ul Clujului, tocmai pentru că respectivul teren fusese declarat drept construibil. În plus, avocatul a arătat că un parc în buza unei artere circulate nu este justificat de lege iar argumentele Primăriei cu sporirea spațiului verde din oraș nu stau în picioare având în vedere că din 2006 s-a stabilit procentul de spațiu verde pe cap de locuitor pe care trebuie să-l atingă și Clujul, 26 de mp/locuitor. Stegăroiu a mai precizat că oricum terenul este mult prea mic pentru ca pe el să se amenajeze un parc adevărat. „Fără alei, vorbim de 5000 de mp de spațiu verde efectiv. Oricum în vechiul PUZ inițial pe acest teren se propunea un spațiul verde de 3600 mp”, a semnalat el.

Avocatul a mai avertizat consilierii că deja există procese pe rol și că în condițiile în care instanțele vor stabili despăgubiri pentru proprietarul terenului, din bugetul orașului se vor plăti bani grei pentru acest parc și nu se va mai putea justifica o astfel de investiție. „Toți locuim în Cluj și știm foarte bine că un metru pătrat construibil dintr-o suprafață compactă de 12.000 mp, lângă o arteră principală nu poate să valoreze cât s-a estimat. Cred că, dacă justiția va funcționa, acele despăgubiri vor fi de multe ori mai mari decât cele estimate de dumneavoastră. Dacă se va întâmpla ca noi să avem dreptate, bugetul local va fi grevat de o astfel de sarcină. Acest risc ar trebui cântărit foarte bine de dumneavoastră, dacă nu există o altă variantă pentru acest parc”, a semnalat avocatul Călin Stegăroiu.

Boc și-a reiterat respectele pentru avocat și s-a prefăcut că ia pulsul din punct de vedere juridic al situației, dacă există impedimente legale. Secretarul municipiului, Aurora Roșca a arătat că, neexistând decizii definitive ale instanțelor și având în vedere că deja s-a demarat procesul legal pentru crearea parcului prin expropriere și au rezultat deja efecte juridice, procedura de expropriere poate merge înainte.

Consultanții Primăriei care se ocupă de partea de expropriere a terenului de pe strada Observator pentru realizarea parcului, societatea de avocatură Teaha și Fuzeși (care mai are contracte și pentru baza La Terenuri) au reiterat că prețul de expropriere e raporat la grila notarilor și că a fost corect stabilit de expert prin aplicarea unei corecții negative având în vedere suprafața mare a terenului. Explicațiile au fost date de avocata Alexandra Fuzesi.

Boc i-a anunțat apoi pe consilieri că totul este în regulă și pe avocat că, în condițiile unei decizii ale instanței, oricare ar fi ea, va fi respectată. Primarul a mai spus că orașul și comunitatea nu pot sta pe loc cu proiectele, ca să aștepte după termene din instanță.

Primarul Emil Boc i-a mai transmis că interesele orașului s-au schimbat de la aprobarea PUG-ului cu această zona ca teren construibil, că administrația locală trebuie să ia măsuri de îmbunătățire a calității aerului și a vieții clujenilor. Boc a mai spus că orașul e unul dinamic, că nu este încremenit în proiect, nici în 2014, nici în 2015, că evoluează dar și că realizarea unui parc în mijlocul unui cartier extrem de important vine în concordanță cu ce așteaptă clujenii de la administația locală. „Știu ce presiuni se fac asupra dumneavoastră, sunteți bombardați cu informații. Vă asigur că ceea ce facem este în interesul clujenilor”, a completat primarul.

„Oameni bun, mai opriți-vă! Toată lumea are dreptul să se construiească în acest oraș, dar mai uitați-vă și la comunitate. Nu totul se reduce la bani, blocuri și betoane. Cu asta cred că am spus totul”, a încheiat Boc subiectul parcului.  

După discursul primarului, consilierii s-au arătat dornici să împlinească voia edilului. Aproape toți. Proiectul a fost votat cu 20 de voturi pentru 3 abtineri și 3 neparticipari la vot din partea consilierilor Radu Moisin (PNL), Nistor Dániel (UDMR) și Ioan Dan Morar (PSD).

Administrația locală a inițiat din 2019 procedurile legale pentru amenajarea unui parc de 1,2 hectare în cartierul Zorilor pe un teren privat, prin exproprierea proprietarului. Primarul Emil Boc s-a plâns public că este hărțuit de respectivul proprietar, omul de afaceri Sile Pușcaș. Deținătorul societății Florisal i-a intentat Primăriei Cluj mai multe procese. Prin avocați, Sile Pușcaș a transmis tot public că nu dorește să fie expropriat, ci vrea să deruleze un proiect imobiliar prin care va face pe cheltuiala sa un parc de 3000 mp.

(Asa aratau blocurile cu 10 etaje, 3000mp spatiu verde si 300 de ap aprobate de comisia de urbanism in 24 feb 2016 pe amplasamentul parcului din Zorilor)

(imagini cu parcul simulate de Arh Box, cei care au făcut documentația de urbanism și SF-ul pentru parc)

.

 

Un comentariu

 1. Dl Boc are 2 perechi de ochelari:
  – una cu lentile groase si cetzoase cu care citeste documentatiile propuse de amicii lui de aceeasi credintza
  – o alta cu lentile de cristal prin care analizeaza documentatiile concurentilor amicilor sai intru inavutire

  Mai adauga si cetatenii in discurs daca se apropie alegerile ca da bine la populatie.
  In rest,
  – pod peste Somes, NU !
  – tren-metrou urban sau macar un tramvai intre aeroport si gara, NU !
  – centura ocolitoare cu bretea pentru autostrada , NU !
  – Somes navigabil, NU !
  – parcare la intrari in oras, NU !
  – blocurintre case stie sa aprobe dar zone doar de case cu regim redus de inaltzime, NU !

  In concluzie, l-as trimite urmatorii 4 ani la Oradea sa stea pe langa Bolojan si sa invetze o meserie sa isi faca stagiul de pregatire si abia apoi sa vina sa mai candideze.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare