Închide

Raport: Regiunea de dezvoltare Nord-Vest, în topul celor mai bune 5 din Europa, Clujul o trage în sus

EconomieTop News by Actual de Cluj - dec. 04, 2017 0 1218

Regiunea de dezvoltare Nord-Vest din România e printre cele mai performante din întreaga Uniune Europeană cel puțin într-un raport care ai în considerare în special volumul de locuri de muncă nou-create.

Un raport al think tank-ului Milken Institute, publicat azi, arată că Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, luată cu totul, e comparabilă la acest criteriu cu Stockholm și Budapesta. Prima poziție e ocupată de estul Londrei. De altfel trei dintre zonele Londrei s-au clasificat în cele mai bune dintre cele 279 regiuni evaluate. La unul dintre cei opt indici luați în calcul, valoarea adăugată din sectorul serviciilor high-tech (GVA – gross value added) pentru perioada 2009-2014, regiunea se află pe prima poziție în Europa.

Pe a doua poziție, la mică distanță, se află Stockholm, iar pe a treia – Budapesta. În ce privește regiunea de dezvoltare Nord-Vest din România, inclusă în raport, exemplele dintre criteriile luate în calcul sunt legate de Cluj.

Raportul subliniază aportul universităților în ce privește crearea de locuri de muncă și nominalizează Universitatea Tehnică, dar arată și că unul dintre dezavantajele majore e lipsa infrastructurii rutiere și feroviare care să lege regiunea de restul Europei. „Sectorul high-tech e foarte mic”, notează raportul. „Dezvoltarea sa rapidă în această zonă, mai ușoară având în vedere baza mică, a contribuit la ranking-ul general al regiunii. Dar acesta n-a fost singurul punct tare al regiunii; creșterea numărului de locuri de muncă din ultimii cinci ani e a zecea în regiunile mari și creșterea anuală a salariilor la puțin sub 5% s-a calificat pe locul șase. Totuși, angajările în 2016 au fost semnificativ mai slabe, calificând regiunea la coada clasamentului pentru marile orașe”. Un sfert dintre angajații din regiune, notează raportul, sunt angajați în manufactură, minerit și cariere d epiatră, iar restul industrilor și serviciile high-tech au luat în calcul doar 6% din totalul angajărilor de anul trecut, de la 3% în 2012. Unele firme leagă aceste industrii, cum ar fi Bosch Group, care are un centru de cercetare-dezvoltare dar și o fabrică în Cluj. Parcul Tetapolis din orașul cel mai mare din regiune, Cluj-Napoca, a fost deschis recent ca incubator pentru firmele din IT. „Deși angajările în sector au scăzut cu o treime în ultimii ani, agricultura rămâne o componentă importantă a economiei”, mai spune raportul, care menționează dezvoltarea fabricii Napolact din Cluj de către FrieslandCampina.

Indexul Milken Institute’s Best-Performing Cities (BPC) e bazat pe raportul realizat de același institut pentru zonele metropolitane din Statele Unite. Metricii luați în calcul sunt crearea de locuri de muncă, creșterea salariilor, manufactura și serviciile.

Aici raportul complet, în engleză

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags