Închide

Raport imobiliar: Cluj-Napoca, piață atipică, 80% din tranzacții se fac cu banii jos când în restul țării e invers. ”2020 și următorii ani vor fi interesanți”

EconomieTop News by Actual de Cluj - dec. 10, 2019 4 2022

Cluj – Napoca rămâne cea mai mare piaţă rezidenţială regională din România, cu aproximativ 7.000 de locuinţe livrate în oraş şi împrejurimi doar în acest an – și cu un grad de absorbție pe durata construcției de 90%, foarte ridicat, conform unei analize imobiliare publicată azi.

În plus raportul arată că piața imobiliară din Cluj-Napoca e atipică în România – căci nu mai puțin de 80% dintre cumpărători achiziționează imobilele din fonduri proprii, fără a apela la credite bancare.

Piața rezidențială din Cluj – Napoca ar putea înregistra în 2019 cele mai bune rezultate ale sale din istoria modernă, potrivit raportului de piață ”SVN Residential Market Gernome – Toamna 2019” realizat de compania de consultanță imobiliară SVN Romania. Numărul de locuințe livrate în oraș și împrejurimi ar urma să se situeze la un nivel similar cu cel înregistrat în 2018, de 7.000 de unități. ”Tot mai multe proiecte mixte se dezvoltă în interiorul orașului, cu multiple facilități și cu o componentă de birouri”, arată raportul. Deși e considerată cea mai scumpă piață imobiliară din țară, prețul apartamentelor din Cluj-Napoca a crescut și în acestan, cu 10%. ”Numărul de locuințe care se vor livra în acest an ar urma să se situeze la un nivel similar cu cel din 2018, când s-a înregistrat un record absolut, de apoximativ 7.000 de apartamente și case predate în oraș și împrejurimi. Noul record de livrări ar urma să fie înregistrat în funcție de respectarea graficelor de construcție din partea dezvoltatorilor dar și de rapiditatea cu care vor fi întocmite procesele de recepție a lucrărilor”, arată raportul. ”2019 a fost un an bun pentru piața rezidențială clujeană. Prețurile au continuat să crească, nu se pot găsi aproape deloc apartamente finalizate și nevândute de către dezvoltator, iar oferta a început să fie tot mai variată, mai ales în zone semi-centrale și în proiecte de dimensiuni mari și care includ numeroase facilități, spații de birouri și comerciale. 2020 și următorii ani vor fi interesanți, cu o cerere relativ constantă dar și cu un potențial redus de livrări în viitor, în absența unor noi autorizații”, susține Anamaria Burcă, managing partner al companiei de consultanță imobiliară SVN Romania Cluj.
Datele companiei arată că prețurile de tranzacționare ale locuințelor din Cluj – Napoca au crescut cu aproximativ 10% în 2019, într-un context în care gradul de absorbție este unul foarte ridicat, de peste 90% în medie din locuințe până la livrarea proiectelor.
În plus, aproximativ 80% dintre persoanele fizice care achiziționează o locuință în oraș, realizează tranzacția din resurse financiare proprii, Cluj – Napoac fiind o piață atipică din acest punct de vedere, ținând cont proporția cash – credit este inversată în alte piețe rezidențiale regionale de mari dimensiuni din țară.

”Sectorul rezidenţial din România va înregistra în 2019 cele mai bune rezultate din istoria sa modernă, atât în Bucureşti cât şi în celelalte pieţe regionale majore din România, fiind caracterizat de tranzacţii constante, livrări record şi preţuri în uşoară creştere”, arată raportul de piaţă ”Residential Market Genome – Toamna 2019” publicat astăzi de către compania de consultanţă imobiliară SVN Romania. Astfel, în Bucureşti şi împrejurimi, cea mai mare piaţă regională locală, se va înregistra în acest an un nou record de livrări de locuinţe noi. Datele oficiale arată că în primul semestru s-au livrat cu 46,5% mai multe locuinţe în Bucureşti şi llfov, comparativ cu perioada similară din 2018. ”Piaţa rezidenţială a avut o evoluţie foarte bună în ultimele luni. Numărul de tranzacţii şi-a revenit, înregistrându-se plusuri semnificative pe perioada toamnei, iar preţurile au rămas într-o marjă pozitivă. Gradul de absorbţie este încă unul foarte bun, de peste 70% pe durata construcţiei, însă dezvoltatorii trebuie să fie foarte atenţi în continuare şi să apeleze la consultanţă de specialitate”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Cluj – Napoca rămâne cea mai mare piaţă rezidenţială regională din țară, cu aproximativ 7.000 de locuinţe livrate în oraş şi împrejurimi doar în acest an. Spre comparație, a doua cea mai mare piață regională din țară, Constanța, a livrat în acest an 4.000 de unități locative, Timișoara – aproape 4.000 iar Brașov – 3.000. ”Preţurile şi-au continuat tendinţa de majorare şi în 2019 iar gradul de absorbţie pe durata construcţiei s-a menţinut la un nivel foarte ridicat, de peste 90%”, arată raportul, care adaugă de altfel că orașul Cluj – Napoca este ”o piaţă rezidenţială atipică”, aproximativ 80% dintre tranzacţiile încheiate de către persoanele fizice fiind realizate din resurse proprii.

SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanță imobiliară active în România, având operațional și un birou regional în Cluj – Napoca. Compania este lider pe segmentul rezidențial și unul dintre principalii jucători pe segmentul de property management. Face parte din SVN International Corp. cu peste 200 de birouri în opt țări și regiuni – Australia, Caraibe, Coreea de Sud, Canada, Mexic, România, Rusia și Statele Unite ale Americii, în care activează peste 1.600 de consultanți imobiliari și personal administrativ.

Raportul complet:

SVN Residential Market Genome – Toamna 2019 (RO) by actualdecluj on Scribd

4 comentarii

  1. […] Gernome – Toamna 2019” realizat de compania de consultanță imobiliară SVN Romania, conform Actual de Cluj. Tensiuni în largul Ciprului. Turcia cooptează Libia în proiectul de explorare a zăcămintelor, […]

  2. […] Gernome – Toamna 2019” realizat de compania de consultanță imobiliară SVN Romania, conform Actual de Cluj. Tensiuni în largul Ciprului. Turcia cooptează Libia în proiectul de explorare a zăcămintelor, […]

  3. […] Gernome – Toamna 2019” realizat de compania de consultanță imobiliară SVN Romania, conform Actual de Cluj. Tensiuni în largul Ciprului. Turcia cooptează Libia în proiectul de explorare a zăcămintelor, […]

  4. Propaganda si dezinformare lansata de constructori, sa poata talhari si ultimii clienti care sunt evident descurajati de informatiile din articolele acestea, unde preturile urca si urca, de parca toti clientii sunt milionari si nu exista nici o limita in puterea lor de cumparare!
    Pe langa asta, in articol ni se repeta de vreo trei ori ca cererea e mare, preturile cresc intr-una, oamenii au bani si 80% cumpara cu banii jos, ba o data ca fac achizitia din timpul constructiei 70% dintre ei, ba ca fac asta 90% dintre ei! Autorii nu sunt in stare nici macar sa copieze niste informatii cu mouse-ul!

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare