Închide

Raport: dezastru în justiția din Cluj, numărul tot mai mare de cauze de judecat, criza de judecători și faptul că mulți dintre cei nou-intrați în sistem nu au suficientă experiență fac ca volumul de activitate să ajungă copleșitor

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 18, 2025 1 120

sala polivalenta

Dezastru în justiția din Cluj, numărul tot mai mare de cauze de judecat, criza de judecători și faptul că mulți dintre cei nou-intrați în sistem nu au suficientă experiență fac ca volumul de activitate să ajungă copleșitor.

Este concluzia raportului Curții de Apel Cluj pe anul trecut, unde se arată că datele din bilanț reflectă, în primul rând, eforturile făcute de judecători pentru a ţine sub control volumul de activitate, în scopul de a asigura cetăţenilor acces la o justiţie eficientă, cu respectarea calităţii actului de justiţie şi a termenului rezonabil de soluţionare a cauzelor.

În schimb, notează raportul, eforturile corpului de magistraţi şi personal auxiliar ”nu pot compensa însă, în mod real, criza prelungită de resurse umane, în special lipsa acută de judecători din ultimii ani, dublată de creşterea numărului de cauze nou intrate”. În consecință, în mod inevitabil, în condiţiile în care instanţele din raza curţii au funcţionat în ultimii ani cu o lipsă medie de aproape 20% din judecători, numărul dosarelor rămase în stoc este în creştere inevitabilă, ”iar efectele acestei crize se vor resimţi o perioadă importantă de timp chiar şi după ce posturile vacante vor fi ocupate”.
”Lipsa de experienţă a judecătorilor nou intraţi în sistem, într-un număr mare şi uneori în instanţe în care toţi judecătorii au o vechime mică în sistem implică o dificultate suplimentară în gestionarea volumului de activitate, ce a fost resimţit în unele instanţe, extrem de încărcare, ca fiind copleşitor”, arată raportul.

Raportul mai subliniază și existența unor dezechilibre ”majore” în ceea ce priveşte încărcătura medie pe judecător între instanţe aflate la acelaşi nivel de jurisdicţie, ”fapt care impune reechilibrări a posturilor la nivel naţional, această operaţiune urmând a se reflecta pozitiv şi în activitatea de judecată, întrucât se va putea atenua sau chiar înlătura oscilaţia semnificativă a numărului de dosare care ajung în căile de atac într-un termen optim şi previzibil, fără a fi influenţat de motivarea sezonieră a dosarelor în raport de gradul de aglomerare a instanţei”

Un comentariu

  1. Cum e posibil ca un proces pentru un teren atribuit unui veteran de razboi sa dureze de 21 ani ? in ce tara traim?sau ce interese sunt pentru acel teren .Se cer expertize peste expertize, toate pe bani, amanari, tergivaersari si termene f.lungi.Oare ce se urmareste prin aceasta tehnica.

Scrie un comentariu