Închide

Emil Boc îl pune la punct pe dezvoltatorul imobiliar Dorin Bob care a spus că metroul se face degeaba la Cluj: „Pe logica domnului Bob, nici Primăria nu trebuia să îi aprobe ultima clădire de apartamente”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 18, 2025 8 6279

sala polivalenta

După ce milionarul și dezvoltatorul imobiliar Dorin Bob a spus public, în cadrul unui eveniment dedicat construcțiilor, că oprirea lucrărilor la metrou este singura soluție rentabilă pentru acest proiect care s-ar face degeaba în Cluj-Napoca, având în vedere că populația nu a mai crescut în ultimii ani, Emil Boc l-a pus la punct și i-a replicat că, pe logica sa, nici el nu trebuia lăsat să construiască în Cluj-Napoca.

”Metroul de la Cluj este, în primul rând, o investiție strategică și nu o ecuație contabilă. Dacă ne luăm după ecuația contabilă, niciun proiect de infrastructură nu se va face, ele la prima vedere nu sunt rentabile. UE nici nu ar finanța dacă nu ar fi obiective strategice, care să ducă la creștere economica, diminuarea poluării și creșterea calității vieții. Nici metroul din Londra din 1863 nu ar fi pornit dacă era o ecuație contabilă. Nici cel de la New York, rămânea toată lumea să meargă cu căruță. Mai fac o precizare, a existat un studiu de prefezabilitate care a analizat 8 scenarii, de la monorail la tramvai, la tramvai trebuiau să fie 80 de vagoane ca să poată prelua capacitatea din Florești în Cluj-Napoca. Cu tramvaiul s-ar fi circulat cu viteza melcului. Aceste decizii nu se iau de către primar. Nu mă întrebați pe mine de ce a ajuns Floreștiul în stadiul ăsta, întrebați administrațiile dinainte de domnul Pivariu, care au dus de la 6.000 la 80.000 de oameni în Florești și ne-au pus nouă în cârca să rezolvăm o problemă”, a comentat primarul Emil Boc la Ziua Live.

Boc a dat ca exemplu alte 10 orașe din Europa – din Elveția, Italia, Finlanda sau Spania, de dimensiunea Clujului – care au metrou încă din anii ’80, unele dintre acestea având o populație chiar mai mică decât cea a Clujului.

„Dacă s-ar lua în calcul logica domnului Bob, atunci nici lui nu ar fi trebuit ca Primăria să îi aprobe ultima clădire de apartamente, ansamblul Wings. Clujul nu a pierdut populație. După logica domnului Bob, noi nu ar fi trebuit să îi aprobăm proiectul Wings, unul de mare calitate. Să spunem că populația nu a crescut și că nu ne mai trebuie locuințe. Dar logica noastră nu a fost așa, noi avem nevoie de locuire de calitate, care să atragă forță de muncă bine pregătită la Cluj, dar și investiții de calitate. Nu înțeleg, pe de o parte zici: de ce facem metrou, dar în același timp tu construiești într-un oraș în care nu crește populația? Nu întelg logica domniei sale în ecuația aceasta”, a mai comentat Boc.

Primarul a mai explicat că, la fel cum în prezent transportul public este subvenționat ca să poată fi utilizat de clujeni la prețuri avantajoase, la fel se va întâmpla și cu viitorul metrou al Clujului. Fiind un serviciu public, el va fi susținut așa cum este susținut și metroul din București. În Cluj, a mai spus Boc, metroul îi va ajuta, de exemplu, pe medici și pacienți să circule facil spre Spitalul Regional de Urgență (proiect care se realizează în Florești).

Dorin Bob, milionar și investitor imobiliar – cel care dorea să edifice un turn de 40 de etaje în zona Cora din Cluj-Napoca – a făcut declarații despre metrou la un eveniment dedicat oamenilor din sectorul construcțiilor și infrastructurii: „Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking”. Dorin Bob a comparat metroul clujean cu alte proiecte similare abandonate în întreaga lume și a spus că mai rentabil pentru oraș ar fi ca lucrările să se oprească având în vedere că proiectul ar fi inutil și că s-ar face degeaba.

„Dacă gândim metroul pe paradigma și pe datele statistice din 2016, atunci mai bine să ne oprim până nu-i prea târziu, că e mai ieftin să stai și să zici: da, au fost ipoteze greșite de lucru, nu e niciun fel de problemă. Cine este curios să vadă ce înseamnă un metrou abandonat, să caute trei metrouri: unul în Cincinnati, America—14,5 km de tuneluri de metrou abandonate, unul lângă Lyon—4,8 km, și mai este încă unul care îmi scapă. Este fascinant din punct de vedere turistic, absolut extraordinar. Ce se poate face în galeriile acelea abandonate de metrou! (…) Știți cât va costa metroul din Cluj pe buget? 2 miliarde? În realitate, cred că domnul Erbașu (Constanin, directorul Construcții Erbașu) ne poate spune cam cu cât se depășesc lucrările? Când vorbești de partea variabilă, adică în pământ. Pe lungimile astea, cu tot felul de intersecții, de situri arheologice pe care nu le știm, trecând prin oraș, cu clădiri din 1600-1700, deci de la două la 3 miliarde ajungem așa: like that, în 10 ani (…) 200.000 de vizitatori pe zi era pragul minimal de rentabilitate. Astăzi Clujul are 500.000 cu toate comunele din jur. 300 și ceva de mii în oraș, 60.000 în Florești, vreo 40.000 înspre Baciu. Pe logica asta, tot al 2,5-lea clujean trebuie să meargă cu metroul începând cu anul 2030. Uitați-vă la masă, acolo sunt 7 persoane, deci voi 3 în fiecare zi trebuie să mergeți cu metroul.Cum îi convingi pe oameni, pe cei trei, să meargă cu metroul când stațiile sunt aliniate pe linia Văii Someșului, iar distanța ca s-o faci pe jos sau cu mașina, de pe deal pe vale, îți ia mult mai mult timp decât să mergi cu metroul 2-3 stații”, au fost declarațiile făcute de Dorin Bob la conferința amintită, citate de stiridecluj.ro.

Foto: colaj Emil Boc/Dorin Bob, sursa: captura video, captura foto Sorin Pop/Facebook

8 comentarii

  1. Cum spun americanii ,, arată mi banii” ,sau ,va fi o ,, boală lungă,lungăă” . In mai se mai trage o dublă ,în speranța că vine la putere tot gașca Zurli care va finanța din bani publici ceva fără sens. Mai bine s-ar semnaliza intrarea pe centură căci mereu o ratează șoferii.

  2. Primăria Municipiului Cluj-Napoca a încălcat legislația care conform informărilor primite de la DIRECȚIA CULTURĂ CLUJ protejează unul dintre imobilele poziționate în vechiul cartier evreiesc.
    Vedeți contractul dintre Primăria Municipiului Cluj-Napoca și grupul de impostori fără competențe profesionale pentru nivelul acoperișului cu nr.677563 din 27.07.2023.
    Nici măcar suprafețele de fațadă scrise în Situația de lucrări și în Procesul Verbal de Recepție al lucrărilor NU au fost realizate integral DAR Primăria Municipiului Cluj-Napoca a plătit din BANI PUBLICI ca și cum ar fi fost realizate.
    De ce ?
    În semn de recunoștință pentru viciilor de procedură implementate la nivelul acoperișului.
    Imobilul și proprietara de la ultimul nivel este o piedică în calea mafiei imobiliare.

  3. Dl Boc e bun la ping-pong din gura. Și o da in evazivă, deturnand răspunsul „de ce nu e legat aeroportul la metrou?” Acuma , că în fosta zona industriala sunt interese imobiliare, sau…? Ce are Floreștiul cu bulevardul Muncii? E ceva aquapark pe acolo, sau ce? Că la aeroport mai merge omul. Cat despre administrațiile dinaintea lui Pivariu…a fost Sulea (PNL, coleg cu Boc) a fost Vancea (PD-L coleg…tot cu d-l Boc). Arhitectul șef al județului e același. Amu, Ladariu sau Bob, care o construit mai multe blocuri?

  4. Sunt toți specialiștii lui Boc departe rău de realitate!HABAR NU AU PESTE CE PROBLEME APAR PE TRASEU.Nu au fost în stare sa facă podul se SARE..din Iris,ce metrou?

Scrie un comentariu